Gregg Popovich.Foto: TOBIAS SCHWARZ
Korvpall
19. oktoober 2014, 12:42

Rivaliteedi taassünd? Phoenix Sunsi omanik ja NBA parim treener vahetasid teravusi

Reede öösel toimunud korvpalliliiga NBA hooajaeelse kohtumise Phoenix Sunsi ja San Antonio Spursi vahel võitis 31 punktiga kodus mänginud Suns, aga kirgi kütab matš siiamaani.

Põhjuseks Sunsi omaniku Robert Sarveri sõnavõtt mängu lõpus, kus ta kritiseeris Spursi viie mängija ja peatreener Gregg Popovichi kojujätmise pärast. "See ei ole mäng, mille eest te maksite oma raskelt teenitud rahaga," sõnas Sarver mikrofoni kaudu saali kogunenud inimestele.

"Ma vabandan selle eest. Ja ma tahan, et te saadaksite mulle oma piletid ümbrikuga tagasi, et ma saaksin teile siia tulemise eest klubi poolt kingituse teha," lisas ta.

Valitsev NBA meister Spurs oli just saabunud kahenädalaselt Euroopa turneelt ja Popovich otsustas lisaks endale San Antoniosse jätta silmapõletikku põdeva Kawhi Leonardi, säärevigastust raviva Tiago Splitteri, raskel õlaoperatsioonil käinud Patty Millsi ja vastavalt 38 ja 37aastased veteranid Tim Duncani ja Manu Ginobili.

Kolm korda NBA parimaks treeneriks valitud ja praegu tegutsevate juhendajate seas selgelt enim hinnatud Popovich ei jäänud loomulikult Sarverile võlgu. "Mind üllatas ainult see, et ta ei öelnud neid sõnu kanakostüümis," torkas ta San Antonio Express-Newsi vahendusel.

Popovich viitas 2005. aasta juhtumile, kus ta otsustas Sunsi vastu oma staaridel puhata lasta ja Sarver käis tibutantsu tehes mööda väljaku äärt ringi.

"Suurem osa tarkadest inimestest kontrolliksid fakte, enne kui nad mingi avalduse teeksid. Teine lugu on siis, kui tahta lihtsalt šõu püsti panna. Praegusel juhul see nii läks," lausus Popovich ja viitas, et kõik mängijad, kes Phoenixisse ei lennanud, tegid seda põhjusega. Pealegi on ta aastate jooksul hooajaeelsetes kohtumistes andnud mõnele abitreenerile võimaluse meeskonda ise juhendada ja nii korralik tuleproov läbida. Sunsi mängus oli selleks Ettore Messina.

Kui Spurs on järjekindlalt NBA tipus olnud üle 15 aasta, siis Suns langes paar hooaega tagasi liiga tagumisse otsa. Viimati saadi aga raskes läänekonverentsis üllatuslikult 48 võitu ja jäädi napilt play-offist välja. Nüüd loodetakse, et üsna noor koosseis suudab järgmise sammu astuda ja kohamängudele jõuda.

Kui see juhtub, siis võib 1990ndatel ja 2000ndatel eriti tuline olnud Spursi ja Sunsi rivaliteet uuesti lahvatada. Tipphetk oli 2007. aastal, kui tiimid kohtusid läänekonverentsi poolfinaalis.

Spurs läks koduväljakueelist omanud Sunsi vastu mängudega 2-1 juhtima, kuid Phoenix oli neljanda kohtumise lõpuhetkedel seeriat viigistamas. Siis lükkas Spursi vanameister Robert Horry Sunsi mängujuhi Steve Nashi jõhkralt vastu kohtunike lauda ja eemaldati. Järgnenud rüseluse tõttu määrati Sunsi teisele liidrile Amar'e Stoudemire'ile ja Boris Diaw'le aga ühemänguline keeld, sest nad lahkusid varumeeste pingialalt.

Suns võitis lõpuks neljanda mängu 104:98, aga et Stoudemire'i ja Diaw' puudumine haavas Sunsi selgelt rohkem kui Spursi, suutis San Antonio Phoenixis taas 3-2 ette minna. Lõpuks seeria võidetigi ja edasi tuisati juba peatamatult klubi ajaloo neljanda tiitli suunas.

Viimati kohtusid klubid play-offis omavahel 2010. aastal, kuid siis jäi läänekonverentsi poolfinaalis 4:0 peale Suns.