VASTANDID: Mindaugas Kupšase (49) roll on jäänud Kalev/Cramos loodetust väiksemaks, Erik Keedus (paremal) on uuel positsioonil aga hästi hakkama saanud.Foto: Laura Oks
Korvpall
20. oktoober 2014, 08:30

Kalev/Cramo kõva võit, mis tuli murede kiuste (1)

Kalev/Cramo korvpalliklubi peatreener Alar Varrak sõnas kesknädalal pärast Balti liigas Jūrmala tuuseldamist, et haistab võimalust Ühisliigas Volgogradi Krasnõi Oktjabri vastu punkte napsata ja juhendaja tunne ei petnud.

83:82 võidumängus näidati vähemalt teisel ja kolmandal veerandajal hooaja parimat mängupilti ja kahe perioodi üleolekuga kompenseeriti küsitavused, mis hakkasid silma nii platsilt kui statistikanumbritest. Näiteks tegid Kalevi poolt skoori vaid viis mängijat – Scott Machado (22 punkti), Gregor Arbet (21), Frank Elegar (16), Erik Keedus (14) ja Rain Veideman (10).

Nimetatud pallurid ampsasid endale ka lõviosa mänguajast. Et Varrak proovib Balti ja Eesti liigas põhimeestele anda võimalikult vähe koormust, ei tohiks isegi põhitsentri Elegari 39 minutit väsimuse mõttes tohutuid muresid tekitada. Aga see kehtib ainult siis, kui tema ja ainsa kvaliteetse mängujuhi Machado puhul plaanist kogu aeg kinni peetakse. Rääkimata võimalikest vigade- ja terviseprobleemidest.

Viie mehega on raske

Siis peavad areenile astuma Martin Dorbek ja Leedu koljat Mindaugas Kupšas, kelle esitused on Ühisliigas olnud kõike muud kui veenvad. Varrak kasutas Kupšast mitte just ülemäära pika Volgogradi eesliini vastu koos Elegariga, ent leedulane oli endiselt ebakindel.

Kaks ülejäänud välismaalast Armands Škele ja EJ Singler jäid samuti nulli peale, aga kui Škele puhul võib juhtunut pidada tööõnnetuseks, siis Singler pole Ühisliigas niigi väheste võimaluste juures oma püssi veel paukuma saanudki. Midagi pole parata – kui Kalev tahab edaspidigi Ühisliigas võite saada, tuleb ühtlasemalt skoorida.

Huvitava arenguna on varemalt TTÜ ridades mängujuhina tegutsenud Erik Keedus siirdunud jõuliseks ääremängijaks. Kaitses sitkelt võitlev ligi kahemeetrine Keedus on "number nelja" kohta võtnud vähe lauapalle (Ühisliigas keskmiselt 2,5), kuid kompenseeris selle laupäeval nelja tabava kaugviskega. Sealhulgas kukkus sisse ka minut enne lõppu teele saadetud raske üritus väljaku nurgast.

Eelmisel hooajal Keedust TTÜ-s juhendanud Eesti koondise peatreener Tiit Sokk märkis, et tema jaoks pole 24aastase mängija esitused "number nelja" positsioonil üllatavad. "Tean ta võimeid. Kui tal on sobiv vastane olnud, siis on ta selle koha peal väga hea. Aga tundub, et ta on sinna pandud pigem vastaste segadusse ajamiseks ja see ei pruugi nii jääda," rääkis Sokk.

Sokk: Keedus viskabki hästi

TTÜ-s tabas Keedus kolmeseid tavaliselt 25-30 protsendiga, aga Kalevi särgis võivad need numbrid edaspidigi eeskujulikud olla. "Ta on selline mängija, et kui saab palli oma koha peale mugavasse asendisse, siis paneb alati ära. TTÜ-s oli ta pikk mängujuht ja seal pidi palju kolmeseid viskama põrgatuse pealt ning need protsendid on tal kehvemad," selgitas Sokk.

Ühelt poolt on Keeduse esitused igati toredad, aga vaevalt uskusid Varrak ja Kalevi juhtkond suvel meeskonda komplekteerides, et just tema peab Ühisliiga jõujuurikatega maadlema hakkama. Eelseisvale otsa vaadates oleks ehk reaalne lootus, et kolmik Keedus, Kristjan Kitsing ja haiguse tõttu Tallinnasse jäänud Reinar Hallik teeksid kas või kordamööda liiga keskmisel tasemel esitusi.

Murekohti seega on, aga samas sai Kalev/Cramo ikkagi esimese võidu Venemaa pinnal ja pühapäeval võetakse kodus vastu Samara Krasnõje Krõlja, kes ei tohiks paberil Volgogradist raskem vastane olla. Enne seda kohtumist on Kalevil tabelis võidu kõrval kaks kaotust.