SEE ON VÕIT: Tallinna Levadia ründaja Ingemar Teever skooris nii kahe nädala eest peetud mängus Nõmme Kaljuga kui ka laupäeval Tallinna Flora vastu. Levadia võitis mõlemad mängud, millega tagas sisuliselt tänavuse Eesti meistritiitli. Foto: Stanislav Moškov
Jalgpall
20. oktoober 2014, 07:00

FC Levadia edu saladus – tasakaal kogemuste ja nooruslikkuse vahel (7)

Tallinna Levadia alistas laupäeval 2:1 Tallinna Flora ning tagas sisuliselt Eesti meistritiitli, sest allesjäänud kolmest mängust vajatakse nelja punkti, mis on hõlbus ülesanne. Levadia kaitseb meistritiitlit tänu meeskonna tabavaimale komplekteeritusele.

Jalgpalli meistrivõistluste kullaheitlus osutus tänavu esimest korda selliseks, kus pealinna kolm suurklubi – Levadia, Flora ja Nõmme Kalju – tulid lõpusirgele olukorras, kus kõigil oli säilinud tiitli võitmise võimalus.

Eelmistel aastatel oli tiitli saatus alati otsustatud duellis. Mullu osalesid seal Levadia ja Kalju, tunamullu Kalju ja Levadia (loetletud aastatest ühepoolseim, sest Kalju võis tiitlis kindel olla juba septembri keskel), 2011 Flora ja Kalju, 2010 Flora ja Levadia.

Kruglovi ja Dmitrijevi positiivne impulss

Siililegi selge, et kolme võrdse seas on võidu noppimine keerulisem. Levadia tegi seda tänu parimale tasakaalule. "See on jalgpallis ju vana tõde, et meeskond võib olla talendikaid noori täis, aga nende juurde on vaja kogenud jalgpallureid, kes oskavad mängu paremini lugeda," tõdes laupäeval juhendamiskeeldu kandnud Levadia peatreeneri Marko Indreku kohuseid täitnud abitreener Indrek Zelinski pärast 2:1 võitu Flora üle.

Levadial oli see balanss kõige paremini paigas. Muidugi andsid hooaja lõpuks lisandunud koondislased Dmitri Kruglov ja Aleksandr Dmitrijev sarnaselt mulluse hooajaga meeskonnale väga positiivse impulsi, aga Levadia kogemused ei piirdu nende kahega.

Väravavaht Roman Smiško on ilmselt meistriliiga parim ja stabiilseim puurivaht ning rünnakul lõi nii Kaljule kui ka Florale ülitähtsa värava 31aastane Ingemar Teever. "Meil on sel aastal sisu nii palju, et suudame rasked hetked enda kasuks pöörata," kirjeldas Teever Levadia edu saladust.

Kogemustele sekundeerivad 21aastased A-koondislased Ilja Antonov ja Artur Pikk ning neist aasta noorem Andreas Raudsepp. Põhikoosseisu kuuluvad ka 24aastased Artjom Artjunin ja Igor Subbotin, kes pole küll noored, aga veterani-east kaugel. Lisades asjakohased leegionärid Toni Tipurici ja Omar El Hussieny saamegi mitmekesise ja tõhusa koosseisu.

Flora ja Kalju jäid ühekülgseks

Ei Flora ega Kalju suutnud Levadiast tänavu meistriliigas jagu saada. Kalju saldoks oli kolm kaotust ja viik, Floral kolm viiki ja laupäevane kaotus. Põhjus: nad on võrreldes Levadiaga ühekülgsed. Vaatamata keskkaitsja Taavi Rähni liitumisele napib Floral kogemusi. Meeskonna ainsad 30+ mängijad on Rähn ja kuuel puhul algkoosseisu kuulunud ründaja Sander Post.

"Minu eesmärk on meeskonda arendada ja kokkuvõttes liigume õiges suunas. Aga muidugi on tänane kaotus väga valus ja meeskond on väga kurb," nentis peatreener Norbert Hurt laupäeval. Olgu öeldud, et kokkuvõttes on Floral optimismiks põhjust – klubi liigub tõesti õiges suunas nii platsil kui ka organisatoorses mõttes.

Nõmme Kalju komplekteeris end Florast teise äärmusse – nappis noorust ja kiirust, rünnakul olnuks Tarmo Neemelo võimsusele vaja alternatiivi. Pärast Allan-Axel Kimbaloula tõsist vigastust kadus rünnakutest teravus ning mäng muutus väga kangutatuks. Kaljut ootab väga tõsine mõttetöö, sest paljude mängijate lepingud lõppevad käesoleva hooajaga.

Naastes Levadia juurde, siis just nemad said lõppeval hooajal balansile kõige täpsemalt pihta ning kroonitakse tänu sellele paari nädala pärast 9. korda Eesti meistriks. Ka Flora peatreener Hurt möönis laupäeva õhtul, et tõenäoliselt kuulub kuld Levadiale, millega tõustakse võrdsele pulgale Tallinna Floraga (samuti vahemikus 1921-1933 üheksa Eesti meistritiitlit võitnud Tallinna Spordiga).

Kui Levadia viimati Flora rinnale tõusis (2009. aasta tiitliga viigistas Levadia üldseisu 7:7le), vastas Flora kahe järjestikuse tiitliga (2010 ja 2011). Kummast saab läbi aegade esimene 10kordne Eesti jalgpallimeister?