TÕI VÕIDU KOJU: Ühe alavõidu teenis Rauno Heinla 215 kg kaaluva isikliku graniitkiviga. Foto: Arno Saar
Spordivaria
20. oktoober 2014, 07:30

Isikliku kiviga võistelnud Rauno Heinla võitis Tallinnas MK-etapi (2)

Mullu vigastuspausilt naasnud rammumees tõusis kodus maailma vägevaimaks

Eelmisel aastal võikast kannakõõlusevigastusest puretuna comeback’i teinud rammumees Rauno Heinla edeneb jõudsalt maailma paremiku suunas, võites kodupubliku ees toimunud MK-etapil esikoha.

Esimest korda Tallinnas peetud rammumeeste mainekaimal, Meistrite Liiga MK-etapil näitas eestlane maailmaklassi. Heinla võidutses kolmel alal kuuest – karussellis, kivideringis ja kombinatsioonis – ning edestas esikohalahingus MK-liidrit, austerlast Martin Wildauerit viie punktiga.

Kodukivi eelis

See kõik tundub suisa uskumatu, sest alles eelmisel kevadel lebas ta kannakõõluse vigastuse tõttu operatsioonilaual ning õppis uuesti käima. Nüüd on imelise tahtejõuga vägilane osalenud neljal MK-etapil ja võitnud kaks võistlust järjest!

"Ütlen ausalt, et esikoht polnud mulle üllatus. Kaks nädalat tagasi võitsin samas seltskonnas kahepäevase võistluse Leedus ning uskusin, et esikolmikukoht tuleb kindlasti. Et ma viis punkti teistest parem olen, annab lootust järgmisel aastal vägevateks tegudeks," rääkis Heinla.

Tallinna osavõistlusel komistas Heinla vaid eeshoidmisel, suurim edumaa tuli kivitõstmisel. Tõsi, siin kasutas eestlane kavalust. "Viimane suur kivi oli mu enda oma, kulutasin selleks üle 500 euro. Mujal maailmas kasutatakse betoonist valatud kive, mille sees on metall, kuid minu oma on eritellimusel tehtud graniidist. Konkurendid vaatasid, et liiga suur kivi, ei jaksagi tõsta. Teadsin sajaprotsendiliselt, et alavõit on käes," naeris ta.

Parema jala kannakõõluse vigastus, mis 2012. aasta suvel traktorit lükates katki läks ning ebaõnnestunud operatsioonide tõttu mädanes, on üle ootuste hästi paranenud ning atleeti enam võistlustel ei sega, küll ilutseb kanna kohal suur arm.

Jalg teeb aeg-ajalt valu

"Võistluste ajal pole midagi hullu, aga vahel kipub jalg valu tegema. Pärast Leedu võistlust ei saanud aga kaks päeva kõndida, eks näis, kuidas nüüd läheb. Jätkuvalt teen kõiki lihaseharjutusi, et jumala eest midagi uuesti katki ei läheks. Arstid ei luba mul võistelda, aga kui olen 10aastasest saadik sporti teinud, kuidas ma siis katki jätan?" arutles viis korda nädalas Kõrveküla hallis harjutav vägilane.

Eesmärkide püstitamises Heinla nõrk ei ole ning seda märgib ka pärast vigastust käele joonistatud suur tätoveering: "Kui sa midagi tahad, siis võitle selle eest!". Heinla edus ei kahtle ka MK-sarja liider Martin Wildauer.

"Ma olin kindel, et ta viskab jalad seinale, kuid ta on nii sihikindel! Ta oli alati tugev, kuid pärast piinarikast vigastuspausi on ta imeline! Ta ise seda ei mõista, kuid temas on niivõrd vägev sisu. Järgmisel aastal tahaks teda näha Meistrite Liigas juba esikolmikus," rääkis Tallinnas eestlasele alla vandunud Wildauer.

Heinla võtab aga aja maha ning läks juba eile perega Türki akusid laadima. "Võidupreemiat on hea veidi laristada," lisas ta.

Lastevõistluse võitis Heinla tütar

Tallinnas toimunud MK-etapil lustis laste rammuvõistlusel mitukümmend last, kelle seas kerkis võitjaks Heinla tütar Marie-Elise.

«Eks ta ole palju harjutanud ka, pisipoiss võttis ka osa. Praegu on nad väikesed, aga suuremana ma tüdrukul ikka rammuvärki teha ei laseks,» muigas papa Heinla. «Ta käib neli korda nädalas iluvõimlemises, paindub väga hästi! Nagu isa, nõnda tütar,» ei varjanud ta heameelt

Lauri Nämi: võistlusi tuleks jagada kahepeale

Eesti rammumeestel on probleem – kuigi tegijaid leidub, ei saa tippe rahapuuduse tõttu igale Meistrite Liiga etapile lähetada. Nii võttis senipeetud 14 etapist kolmeteistkümnest osa Lauri Nämi, neljast Rauno Heinla.

Tallinnas toimunud võistlusel õlavigastuse kiuste neljandaks tulnud Nämi tunnistas, et järgmisel aastal peaks võistlused võrdselt ära jagama. "Eks mul seetõttu need traumad olid ka, sest hooaeg, mis algas veebruaris ja kestab novembri lõpuni, on liiga pikk. Rauno on saanud vaikselt trenni teha ning ta on praegu tippvormis," räägib Nämi.

Meistrite Liiga finaaletapile, 14. ja 15. novembril Malaisias peetavale jõuvõistlusele sõidab siiski Nämi, sest hooaja edetabelis asub ta kõrgemal, seitsmendal positsioonil.

"Kuigi ma olen saanud kaks esikohta, korra olin kolmas ja korra kuues, on mul vähem punkte. Järgmisel aastal tahaks siiski rohkem võistelda, sest selliseid inimesi on vähe, kes nii kaugele on jõudnud," loodab Heinla.