LAES: Rakvere Tarva käesoleva hooaja põhitegija Martin Jurtom (paremal) ei suuda selles olukorras Rapla Tyco tagamängijat Ernestas Ezerskist siiski pidurdada.Foto: Laura Oks
Korvpall
21. oktoober 2014, 07:00

Rakvere Tarva kaotused pole üllatavad (7)

Viimasel kolmel aastal Eesti korvpallimeistrivõistlustel pronksi teeninud Rakvere Tarvas sai eelmisel nädalal kaks kaotust järjest. Ootamatu? Kindlasti mitte, sest seni on meistriliiga keskmikud näidanud nii ühtlasi esitusi, et kevadel läheb pronksi peale kõvaks rabelemiseks.

Tarva peatreener Andres Sõber on ammu bravuurikate väljaütlemiste taustal tagasihoidlikult poetanud, et nad kuuluvad Pärnu, Rapla, TTÜ ja "väikese" Kaleviga ühte punti ja suvalisel päeval suudavad kõik üksteist võita. Kolmel viimasel aastal on Tarvas põhiturniiril siiski üsna kindlalt kolmanda koha võtnud, nüüd paistab vähemalt Rapla mõnel positsioonil isegi paremini komplekteeritud olevat.

Sõber tunnistab, et võrreldes eelmiste hooaegadega, on tema meeskond selline, kellega on tasavägiseid mänge esialgu raskem enda kasuks pöörata. Lisaaja järel kaotati nii teisipäeval Balti liigas Raplale kui pühapäeval Eesti liigas Pärnule.

"Meil on nüüd rohkem väikese kogemusega kutte – Roberts Stumbris (21), Martin Jurtom (20), Sander Saare (20). Mario Paiste (25) on ka sellisel tasemel üsna uus tulija, aga veidi vanem. Meil mängivad "number nelja" Stumbris, Jurtom ja Dave Haughton. Raplal on vastu panna Rait Keerles, Andre Pärn, Kristers Zeidaks, kes on tegelikult Ventspilsi tasemega. Selge, et selles võrdluses on aru saada, mis rookiedega (uustulnukatega - toim) meil tegu on," selgitab Sõber ja lisab, et kaalub endiselt hooaja käigus mõne pikema tegelase juurdetoomist.

Rakveret tahavad kõik võita

Teise punktina raputab Sõber endale tuhka pähe. "Näiteks Pärnu vastu ajasin läbi liiga õhukese koosseisuga, surusin liiga palju ühtede meeste peale. Kartsin, et äkki Dave ei vea välja ja seega väsisid mõned teised ära."

Pikas perspektiivis usub Sõber, et kõik loksub paika ja kaotuste eest võetakse järgnevatel kuudel koduväljakul revanšid. "Nii Rapla kui Pärnu vastu võisin suurema osa ajast meestega rahule jääda. Näha muidugi on, et Pärnul on rahvas kaasa tulnud ja kogu punt sobib (peatreener Heiko) Rannulaga hästi. Sel aastal saab seal kõigil raske olema."

Siiski peetakse Tarvast Kalev/Cramo ja TÜ/Rocki kõrval kolmandaks Eesti suuremaks klubiks ja nende käekäik on teistest suurema luubi all. "Meie vastu tulles ollakse võrreldes teiste keskmikega rohkem ärkvel. Kui teised omavahel pusivad, on pinget vähem. Kes siis Tarvale ära panna ei taha! Meie värk on rahvale teada ja kodupublik ootab ja nõuab tegusid," lausub Sõber.

Raley-Ross on uus relv

Eile pidi Eestisse saabuma Tarva uusim täiendus, üle-eelmisel hooajal samas klubis häid esitusi näidanud Brandis Raley-Ross. Kui ta on vormis, võib senise ameeriklasest tagamängija Denarius Darby välja vahetanud Raley-Rossi lisandumine Rakvere taas põhikonkurentidest ette viia ja muuta laupäevase heitluse alavormis Rockiga eriti intrigeerivaks.

Samas muudab ta Tarva tagaliini päris tihedaks ja nii võivad Saare ning Paiste minutid napimaks jääda. Suvel TLÜ/Kalevist üle tulnud Paiste on hooaega soliidselt alustanud ja Sõbra sõnul saab ta ka koos Rossiga normaalselt platsile. "Talle jääb kohe kindlalt aega," lubab Sõber.