PARIM: Martin Liivamägi võitis Tallinna mitmevõistluse meistrivõistlused. Foto: MATI HIIS
Ujumine
22. oktoober 2014, 08:00

Martin Liivamägi ühendab spordi ja töö

Mullu USAs ülikooli lõpetanud ja tänavu kodumaale naasnud ujuja Martin Liivamägi rügab praegu koguni kahes ametis, kuid juba tuleval suvel tahab ta MMil täita Rio de Janeiro olümpiamängude A-normi.

Liivamägi juhendab viis korda nädalas Kalevi ujumiskoolis rühmade ÜKE- ja jõusaalitreeninguid, lisaks tegeleb ta osaühingus Europark Eesti kliendianalüüsiga.

Tööturule astumiseks oli ­Liivamäel just praegu parim aeg, sest ta otsustas loobuda detsembri alguses Dohas toimuvast lühiraja MMist. "Ujun päevas vaid ühe korra, mõttetu oleks vabal ajal niisama lakke vahtida," räägib 26aastane sportlane.

Liivamägi jätkab: "Ujumiskoolis annan edasi teadmisi, mida olen lemmikalal omandanud. Suurem eesmärk on minna pärast sporditee lõpetamist ärisse. Nüüd avanes mul hea võimalus Europarki juhi ja ujumisliidu presidendi Karol Kovaneni kõrval õppida. Üks asi on saada teadmisi raamatust, praktika on palju kasulikum."

USAs treenis lapsi

Berkeley ülikoolis majanduspoliitikat ja kõrvalerialana ärijuhtimist tudeerinud Liivamägi oli päris lähedal sammule panna end proovile USA tööturul, väikestviisi ta seal tegelikult tegutseski.

"Ülikooli lõpetamise järel mõtlesin tööleminekule," lausub Liivamägi. "Ma olin kirjas tiimi mänedžerina ja hankisin varustust. Käisin isegi paaril tööintervjuul. Usun, et tänu tutvustele oleksin mõnes firmas ametisse saanud, aga soov oli jätkata ujujana."

Samas läinuks USAs töö ja tippspordi ühendamine keeruliseks. "Seal pannakse alguses ikka korralik tamp peale," sõnab Liivamägi. "Ja kui sa oled üheksast viieni tööl, siis on väga raske edukalt ujumisega tegelda."

Leiva lauale saamiseks treenis Liivamägi tänavu märtsist juunini USAs ühes klubis lapsi. "Õilsam eesmärk oli anda noortele oskusi, mida olen ujujana õppinud. Töökorraldus oli õnneks ideaalne, võisin valida endale sobiva aja, millal lapsi juhendada."

Samamoodi kavatseb Liivamägi töökohustusi sättida Eestiski. Kui ta hakkab tuleval suvel toimuvaks pika raja MMiks valmistuma suure koormusega, jäävad muud asjad hoobilt tagaplaanile.

Ameerika Ühendriikides läks Liivamäe peatähelepanu ülikoolivõistlustele. Ta on rahul, et võitis USA üliõpilaste meistrivõistlustelt kolm pronksi. "Eesti mõistes võiks need olla sama head kordaminekud kui lühiraja EMi medalid. Aga siin väärtustatakse ainult tiitlivõistluste medaleid – mis teha!"

Üle pika aja avaneb Liivamäel jälle võimalus rihtida tippvorm suurvõistlusteks. "Kõige parem on täita olümpia A-norm tuleval suvel MMil, siis saan rahulikult Rio olümpiaks treenida," avaldab ta eesmärgi.

Ühtlasi osutab Liivamägi olukorrale, mis pärssis valmistumist 2012. aasta Londoni olümpiaks. Toona kulus põhienergia mängudele pääsemiseks.

"Tekkis alasisene konkurents, üritasin viimase võistluseni tippvormis olla, et oma olümpiakohta säilitada," meenutab Liivamägi nii-öelda duelle Martti Aljandiga. "Rinnuliujumises võib sama probleem tekkida ka Rio eel."

Puhkas trumpalast

Liivamäge nimetatud oht siiski ei kollita, sest 2016. aasta olümpiale pürib ta 200 m kompleksujumises, mis on olnud tema trumpala.

"2013. aastal andsin kehale ja hingele 200 m kompleksujumisest puhkust," märgib Liivamägi. "Olin pidevalt üha paremat tulemust taga ajanud, pidin sellest kõigest eemalduma. Minu ettepanekul hakkasin keskmaa asemel rohkem sprindile panustama, vahelduseks oli see kasulik."

Vigastuspaus tuli kasuks

Eelmise aasta lõpus käis Martin Liivamägi seljaoperatsioonil ja korraks tiirutasid tal peas loobumismõtted. "Kui oleksin suvel teadnud, et midagi sellist juhtub, siis oleksin asjad kokku pakkinud," ütles Liivamägi mullu detsembris. Praegu on ta hoopis teisel lainel: "Kui olin taastusravil, siis tekkis soov sporditeed jätkata, nii et mõnes mõttes tuli vigastus isegi kasuks."

Ometi oli endisele tasemele tõusmine karm katsumus. "Kui tegin aprillis esimese etteaste võistlusel, kus tippsporti naasis ka Michael Phelps, siis tekkis mõte, kas olen ikka õiges kohas. Toona tulemused seda küll ei peegeldanud. Mõne aja pärast muutus vorm paremaks. August väljatulek oli uus kogemus. Basseinist eemal oldud poolteise kuuga võib palju juhtuda – läksin nagu uuesti kooli."