TRELLID: Oscar Pistorius peab harjuma elu läbi raudvõre vaatama. Foto: EPA
Spordivaria
22. oktoober 2014, 07:00

Viieks aastaks luku taha pandud Pistorius võib vangis veeta kõigest kümme kuud (4)

Paraolümpiavõitja Oscar Pistorius peab oma tüdruksõbra tapmise eest veetma viis aastat luku ja riivi taga. Vanglamüüride vahel võib ta ära kanda aga vaid kuuendiku karistusest ning saab siis taotleda pääsemist koduaresti.

Pistorius ärkas möödunud aasta 14. veebruari öösel ning läks proteese jalga panemata rõdule värsket õhku hingama. Lämbesse tuppa naastes kuulis ta vannitoast akna avamise heli ning arvates, et tüdruksõber Reeva Steenkamp on jätkuvalt voodis, haaras ta relva ning läks end arvatava murdvarga eest kaitsma. Hirmunud jooksja tulistas neli lasku läbi suletud vetsuukse, surmates seal taga viibinud kallima.

Kohtunik Thokozile Masipa märkis, et kuigi ei leidunud piisavalt tõendeid kinnitamaks prokuratuuri teooriat armukadedusehoos korda saadetud mõrvas, ei olnud kuuekordne paraolümpiate kuldmedalist tol õhtul ka paanikast hullunud. Ta pidanuks mõistma, et läbi ukse tulistades võib ta seal taga viibinud inimese tappa ning seega peab ta oma tegude eest vastutama.

Õiglane karistus

Kuigi süüdi mõisteti Pistorius juba septembris, kulus karistuse teada saamiseks enam kui kuu. "Karistuse määramisel tuleb leida õige tasakaal või õigem oleks öelda proportsionaalsus. Arvestada tuleb mitmeid detaile: kuriteo ränkus, selle kordasaatja ning ühiskonna huvid," selgitas kohtunik eile.

Just see viimane näis Masipat enim vaevavat: kuigi Pistoriuse kaitsjad palusid meest vanglaajast säästa ning piirduda koduaresti ja üldkasuliku tööga, rõhutas kohtunik, et taoline otsus oleks riivanud rahva õiglustunnet. "Õige karistus ei tohi olla liiga kerge ega ka liiga ränk. Esimesel juhul võiks inimestele jääda mulje karistamatusest ning nad võtaksid õigusemõistmise enda kätte. Teisel puhul võiks maksimaalne karistus süüaluse murda ning sellel oleks karistamise eesmärgile vastupidine mõju," selgitas ta, enne kui luges ette oma otsuse: Pistorius peab veetma vanglas maksimaalselt viis aastat.

Kong haiglatiivas

Võlusõna on "maksimaalselt", sest Masipa määras Pistoriusele karistuse Lõuna-Aafrika kriminaalmäärustiku akti 276/1I järgi. Keerulise nime taga peitub klausel, et süüdimõistetu peab Rootsi kardinate taga elama vaid kuuendiku karistusest ja seejärel võib ta taotleda türmi asendamist koduarestiga. Pistoriuse puhul tähendaks see kümmet vanglakuud. Prokuratuur loodab, et sportlane veedab müüride vahel kaks korda pikema aja.

Mõned tunnid pärast karistuse väljakuulutamist pandi ülikonnas Pistorius kongiautosse ja transporditi politseieskordi saatel Kgosi Mampuru vanglasse. Seal ei saa spordikuulsusest küll otseselt staarvangi, ent oma puude tõttu on ta siiski eriseisuses: LAVi vanglateenistuse juht Zac Modise ütles Pistoriuse kaitsjate küsimustele vastates, et tema hinnangul on vangla haiglatiib sportlasele karistuse kandmiseks kõige sobilikum paik.

Ja sellega ongi Pistoriuse 20 kuud kestnud kohtusaaga lõppenud? Siiski mitte. Kuigi karistuse ja lõpplahendusega on rahul nii mehe kui Steenkampi lähedased, kaalub prokuratuur otsuse edasikaebamist – paljude ekspertide arvates oleks pidanud Pistorius jääma süüdi tahtlikus tapmises.

Vangla ei pruugi tähendada karjääri lõppu

Rahvusvaheline Paraolümpiakomitee andis pärast Oscar Pistoriuse (pildil 2012. aastal Londonis) kohtuotsust teada, et viieks aastaks vangi mõistetud mees on sama pikaks perioodiks saanud ka võistluskeelu ehk isegi kui jooksja pääseks karistusest ennetähtaegselt, tartaanile ta oodatud ei ole.

Seega jääb kuuekordsel paraolümpia kuldmedalistil kindlasti osalemata Rio mängudel. Ent kuna ta tähistab täpselt kuu aja pärast vanglas alles oma 28. sünnipäeva, on ta 2020. aasta Tokyo paraolümpiamängudel 34aastane – mitte küll enam parimas sportlaseas, kuid ka mitte pensionär.

Tippsportlased on varemgi vanglapausilt võidukalt naasnud. Kõige kuulsam endine vang on vast Mike Tyson, kes veetis vägistamissüü tõttu kolm aastat trellide taga, ent suutis siis 30aastasena võita veel kaks profipoksi raskekaalutiitlit.

Tõsi, seejärel lõi mehes taas retsidiivsus välja ja ta hammustas Evander Holyfieldi kõrvast.

Pistoriuse onu: jätke meid rahule

Otse kohtusaalist vangikongi viidud Pistoriuse lähedaste eest võttis sõna mehe onu Arnold: «Nüüd algab meile perena uus hooaeg. Ja mitte ainult Pistoriuste jaoks, vaid ka Steenkampi perekonnale. Need on olnud hirmsad 20 kuud. Me oleme emotsionaalselt tühjaks imetud ja väsinud. Me aktsepteerime kohtu otsust. Oscar kasutab seda võimalust, et oma võlg ühiskonna ees tasuda.

Me palume meedia ees kõigil otsusega leppida. Pärast 20 kuud suure avalikkuse tähelepanu all kulgenud kohtuasja ma palun, laske meil nüüd edasi liikuda. Andke meile vajalikku väärikust ja privaatsust. Me oleme valmis Oscarit karistust kandes toetama ja teda juhtima.»

Pistoriuse tapetud Reeva Steenkampi vanemad nõnda pikkade sõnavõttudega ei esinenud. Nad ütlesid vaid, et olid otsusega rahul.