Kui Katrina Lehis saab tänu juunioride maailmameistritiitlile koondisega koos reisida, peab Helen Nelis-Naukas oma teise hoolealuse Nelli Pajuga (paremal) oma rahakotile lootma. Foto: Erakogu
Vehklemine
23. oktoober 2014, 07:00

Epeevehkleja Nelli Paju asub koondisekohta püüdma oma rahaga (10)

Hooaja esimesel epeevehklemise MK-etapil on stardis kuus Eesti naist. Koondise kandidaatide hulka kuulub neist aga viis. Vigastuspausilt naasnud Nelli Paju peab võistlustel käima oma kulu ja kirjadega.

Eesti epeenaiskonna moodustamisel on kehtestatud kindlad reeglid: koduse edetabeli kaks parimat on automaatselt nelja seas, ülejäänud kaks valib peatreener Kaido Kaaberma. Praegu kuuluvad naiskonda Kaasani MMil hõbeda võitnud Julia Beljajeva, Erika Kirpu, Kristina Kuusk ning Irina Embrich, kuid neile hingavad usinalt kuklasse juunioride maailmameister Katrina Lehis ning oktoobri alguses Eesti karikavõistlused võitnud Nelli Paju.

Oma raha eest Itaaliasse, Hiina, Katari

Kuuekesi minnakse ka Legnano MK-etapile, aga kui Lehisele makstakse tänu tiitlile kõik sõidud kinni, siis Paju peab kulutused katma oma raha eest. Veebruari lõpus jalavigastuse saanud ning ligi pool aastat vigastuspausil olnud 24aastane Paju töötab Tallinnas ja Haapsalus füsioterapeudina ning teeb trenni kaks korda päevas. Siht on selge – pääseda Eesti nelja parema naisvehkleja sekka ehk koondisesse.

"Esialgse plaani järgi läheme koos treeneri Helen Nelis-Naukasega Itaaliasse, Hiina ja Katari. Vehklen pingevabalt, aga tahaks ikkagi koondisesse saada. Suure tõenäosusega ei hakka Kaido enne muutusi tegema, kui tulemusi pole," räägib Paju rahulikult, kuigi tõdeb, et maailma teise otsa sõitmine on rahakotile paras põnts.

Nii praegu koondises olevat Kristina Kuuske, kui Lehist ja Paju treeniv treener Helen Nelis-Naukas on aga nõutu. "Kaaberma ütleb, et raha ei ole. Kuidas ei ole? Venelastel võetakse MK-etappidele kaasa 12 kandidaati, kõik makstakse kinni. Selge, me ei ole Venemaa, kuid peatreener peaks vehklemise jätkusuutlikkuse nimel kõikidega arvestama. Olen nõus, et kurikuulus nelik ei tohiks millestki ilma jääda, kuid teistele peaks ka võimalus antama!" arutleb treener.

Näita tulemust, oled koondises!

Peatreener Kaaberma sõnul ei suple vehklemisliit rahas. "Meie saame raha EOK-lt ning see jaotatakse vastavalt tulemustele. Paju pole neid kriteeriume täitnud. Kui ta hakkab head tulemust näitama, siis peame leidma võistlussõitude kinnimaksmiseks uued võimalused."

Haapsalu Põhikoolis ja Läänemaa Spordikoolis õpetajana töötav ning tasuta Paju, Lehist, Kuuske treeniv ning oma poega, Eesti meeste epee teist numbrit Sten Priinitsat aitav Naukas on alaliidus pettunud. "Ma pean kahe koha peal rügama, et võistlustel neid aidata! Vehklemine on sparringuala, meil on vaja laagrites ka käia," räägib Naukas pisarsilmi.

Kaaberma sõnul on alaliidu jaoks tähtis eelkõige naiskonna heaolu. "Esmajärjekorras kindlustame nende võistlussõidud ja treeninglaagrid. Ideaalis oleks hea, kui treenerid saaksid samuti igale poole kaasa sõita, kuid praegu võimaldame neile mõningaid Euroopa etappe ning tiitlivõistlusi. Rahakott on ju üks."

Hooaja algus on karikavõistlused võitnud Pajule ja äsja Turus peetud rahvusvahelise võistluse kinni pannud Lehisele olnud paljutõotav – puhtalt numbreid vaadates on tõustud esimestele kohtadele. Samas pole põhituumik veel eriti võistelnud.

Millal ja kas hakatakse edetabelit ümber arvestama? Kaabermalt selget vastust ei tulnud. "Fakt on, et kes tahab koondisesse saada, peab MK-etappidel korralikku tulemust näitama. Satelliitturniirid ja Eesti-sisesed võistlused on toredad asjad, kuid olümpiamängudel võistleme maailmatippude vastu. Vaatame, kuidas Pajul ja Lehisel MK-sarjas läheb," ütleb Kaaberma.