JÄLLE 7:1: Müncheni Bayerni mängijad rõõmustavad järjekordse AS Romale löödud värava üle. Suvel nüpeldas Saksamaa sama skooriga Brasiiliat. Foto: AFP / Scanpix
Jalgpall
23. oktoober 2014, 08:00

Saksamaa jalgpalli järjekordne triumf! (4)

Müncheni Bayerni 7:1 võit AS Roma üle Meistrite liigas meenutas üks-ühele Saksamaa vutikoondise suvist vägitükki, kui MMi poolfinaalis purustati sama skooriga võõrustaja Brasiilia. Saksamaa jalgpallile praegu vastast ei leia.

Kuigi koondise- ja klubivutt on kaks eri asja, oleks Saksamaa ja Bayerni meeskondasid ühendava niidistiku eiramine naiivne. Väravanälg, võimsus, kiirus, täpsus, lakoonilisus, halastamatus, lummavus on omadused, mis iseloomustavad mõlemat. Mitmed võtmemängijadki – näiteks Manuel Neuer, Philipp Lahm ja Thomas Müller – samad.

Bayern lammutas Itaalia meistrivõistlustel mullu hõbemedali võitnud ja tänavust (euro)hooaega suurte plaanidega alustanud Roma tükkideks täpselt sama valemiga, nagu Saksamaa nahutas Brasiiliat.

Avapoolaeg võideti 5:0, kusjuures teist ja viiendat väravat lahutas silmatorkavalt väike vahemik (Saksamaa lõi antud tabamused minutitel 23.–29., Bayernil 23.–36.), mille jooksul lõppes pea iga rünnak väravaga. Teist poolaega alustas häbistatud vastane hoogsalt, aga kui platsile saabusid eduseisus meeskonna näljased vahetusmehed, löödi veel kaks väravat. Lõppseis mõlemal puhul 1:7 külaliste kasuks, mis pani kodupubliku pettumuspisaraid valama.

"Tegu oli tehnilise, mitte vaimse kollapsiga. Kõige suurem süüdlane olen mina. Panin mänguplaaniga puusse," tõdes Roma peatreener Rudi García. "Olen nördinud meie fännide pärast. Terve Rooma linn ootas seda mängu nii pikalt ja innukalt," sõnas poolkaitsja Daniele de Rossi.

Bayerni edu võtmeks oli peatreener Pep Guardiola järjekordne vigur. Ta saatis meeskonna platsile 3-4-1-2 asetusega, kus Arjen Robben mängis ründava äärekaitsjana. Selle üdini ootamatu lahendusega Roma avapoolajal ei kohanenudki, tulemuseks oli häving.

Saksamaa jalgpall võis aga taas juubeldada. MM-tiitliga päädinud suvele järgnev klubihooaeg on neile Euroopas alanud väga hästi. Seisuga enne kolmapäeva õhtuseid mänge on Bayerni edasipääs kindel, Dortmundi Borussia ja Schalke 04 oma tõenäoline ning Leverkuseni Bayerilgi pole šansid kadunud.

***

Roma – Bayern 1:7 polnud teisipäeval aga ainuke kummaline skoor. Ukraina klubi Donetski Šahtar nüpeldas võõrsil Valgevene tšempionit Barõssavi Bated 7:0 (poolaeg 0:6). Brasiillane Luiz Adriano lõi Bate võrku viis väravat, millega kordas Lionel Messi saavutust 2012. aasta kevadest. Nemad kaks ongi ainsad, kes suutnud Meistrite liiga põhiturniiri kohtumises viis väravat lüüa.

Lisaks alistas Londoni Chelsea 6:0 Sloveenia meistri Maribori ning Schalke 04 mängis arvulises vähemuses tegutsenud Lissaboni Sportingu vastu maha 3:1 edu, aga võitis ikkagi 4:3 tänu 93. minuti penaltile. Kokku löödi kaheksas teisipäevases mängus 40 väravat, mis jääb Meistrite liigas alla vaid 1997. aasta 1. oktoobrile, kui sündis 44 väravat, aga seda 12-s kohtumises.