ARST JA PATSIENT: Michael Schumacheri raviarst Jean-Francois Payen ütles, et suure meediatähelepanu keskmes oli väga raske tööle keskenduda.Foto: Reuters / Scanpix
Vormel 1
24. oktoober 2014, 08:00

Schumi paranemine võtab kolm aastat! (5)

Michael Schumacherit Grenoble’i haiglas ravinud doktor Jean-Francois Payen külastas hiljuti nüüd koduravil olevat patsienti ja avalikustas seejärel suurepärase uudise: tema eksperdihinnangul võib vormelilegend kolme aastaga ajutraumast täielikult taastuda.

Möödunud aasta lõpus Meribeli mägikuurordis suusatades ränga peavigastuse saanud ja kuus kuud koomas viibinud seitsmekordne vormel 1 maailmameister Schumacher lasti poolteist kuud tagasi kodusele ravile. Prognoosid olid siiski sünged: sakslane saavat maailmaga suhelda vaid silmi liigutades ning tõenäoliselt jääb ta elu lõpuni voodihaigeks. Nüüd tundub olevat põhjust optimismiks.

"Ma näen arengut, aga ma pean ütlema: andke talle aega!" sõnas doktor Payen intervjuudes Le Parisieni ajalehele ning RTLi raadiokanalile. "Nagu teistegi patsientide puhul, ootab tedagi aasta kuni kolm paranemist. Vaja on kannatlikkust."

Tegu on lausa üle ootuste hea uudisega, sest iga koomas veedetud päevaga näis vähemtõenäolisem, et Schumacher veel kunagi üles ärkab, rääkimata siis kõnelemisest või isegi käimisest. Siiski rõhutab mehe arst, et mitte miski ei ole kindel: "Elu pärast ajuvigastust käib paljude etappide kaupa. Loodetavasti ta seisund paraneb, ent me peame talle selleks aega andma.

Payeni hinnangul on suurt rolli endise vormeliässa paranemises mänginud ta lähedased, kes käisid vaatamata pikkadele vahemaadele iga päev haiglas tema kätt hoidmas ning on Šveitsis asuva koduvilla voodihaige Schumacheri jaoks ümber ehitanud. "Tal on väga soodsad elutingimused ja see mängib väga suurt rolli. Perekeskkond on alati patsiendi tervenemiseks kõige parem ning ta naisel on väga head nõuandjad, kelle soovitusi kuulda võttes on ta arengutele kaasa aidanud."

Tohtri hinnangul ongi kõige suurem roll Schumacheri paranemisloos ta abikaasa Corinnal, keda arst kutsub hiiglasliku tahtejõuga naiseks. "Ta mõistis hetkega olukorra tõsidust ja nende ees seisvat pikka paranemisteed. Ta saab kõigest aru ja teeb mida iganes vaja, et oma abikaasa seisundit parandada," imetles Payen 19 aastat abielus olnud paari emotsionaalset sidet.