RAMMUMEES: Martin Wildauer tõstab kahesajakiloseid kange nagu naksti!Foto: Arno Saar
Spordivaria
24. oktoober 2014, 10:00

Maailma tugevaim mees joob õlut ja ihkab Schwarzeneggeriga pilti teha (5)

Arnold Schwarzeneggeri järel on maailmas ilma tegemas teinegi austerlane – Rammumeeste Meistrite liiga liider Martin Wildauer. Kuid mõrvarliku Terminaatori asemel meenutab Wildauer hoopis Roald Dahli raamatutegelast Suur Sõbralik Hiiglane.

"Paljud Austria noorukid tahavad saada Arnold Schwarzeneggeriks. Tahtsin minagi ning olin juba 15aastaselt võimsate musklitega," muigab Tiroolidest pärit

Wildauer. "Jõusaalis rassimine oli küllaltki igav ning tahtsin rohkem šõud teha. Leidsin ühe rammumehe, kes mind võistlustele kutsus ja nii mu karjäär alguse saigi," räägib esmakordselt Tallinnas toimunud MK-etapil teiseks tulnud vägilane.

Ei Shrek ega Hulk

2009. aastal Meistrite Liigaga liitunud ning sel aastal arvukalt poodiumikohti võitnud 26aastane Wildauer juhib enne viimast, Malaisia etappi korraliku eduga poolakast konkurendi Krysztof Radzikowski ees.

Kas tugevaim rammumees sööb päevast päeva proteiinibatoone ning peab korralikult dieeti? "Oh ei, ma olen normaalne inimene!" hüüatab Wildauer ning lisab, et kuigi tema portsjonid on tavainimese omadest paar korda suuremad, sööb ta kõike. "Kui tuleb pitsaisu, söön seda. Liha, kala, salatit. Tihti teeme kuttidega mõned õlled. Mida paremini mul kõht täis on, seda rohkem jaksan ma asju tõsta," muigab ta, lisades, et vägilased glamuuri ei armasta.

"Kord olime Aafrikas võistlustel ning meile oli kaetud külluslik õhtusöögilaud. Korraldaja Marcel Mostert nahutas toitlustajaid, et rammumeestele piisab kokakoolast ja lihast-kartulist ka, mis te neid tühja ümmardate!" naerab ta. "Me oleme üpris tavalised kutid, mitte Shrekid või vihast karjuvad Hulkid!"

Kahtlemata peab 150-kilone jõumägi tavaelus siiski järeleandmisi tegema, näiteks pole Wildauer aastaid suusatamas või matkamas käinud. "Mu tüdruk armastab mägedes matkata, aga mina oma kaaluga seda teha ei tohi. Suusatamine on võimatu. Loomulikult on mul ka suurem voodi, suuremad riided ja isegi suurem auto – kujutad mind väikesesse Fiati sisse mahtumas? –, aga väga palju ma siiski ei kannata," räägib ta.

Kuigi võiks arvata, et maailma üks paremaid rammumehi supleb rahas ning saab lubada teenijaid, on üllatav kuulda, et Wildauer töötab Austria valitsuseametnikuna! "Kui tahad Austrias kinnisvara soetada, küsi minult ja ma teen vastava paberimajanduse korda," naerab ta ning lisab tõsinedes, et ülikonda ta siiski iga päev ei kanna. Ei mahu selga? "Vist isegi mahuks, aga veidi ebamugav oleks," arvab ta.

"Peale keskkooli lõpetamist õppisin veel viis aastat kutsekoolis ärindust. Ma tahtsin, et ma saaksin hea hariduse ning lõpuks töö, mis võimaldaks mul trenni teha ja maailmas ringi reisida. Mu tööandja on väga mõistev," sõnab ta, naerdes, et otseselt peaministrilt ta vabu päevi paluma ei pea.

Millal kohtuvad kaks Austria tamme?

MK-sarja üldvõidule väga lähedal oleva Wildaueri sõnul pole eestlasedki tipust kaugel. "Minu saladus on võistlemine. Mida rohkem võistled, seda rohkem saad ju ka MK-punkte. Eestlastel pole sel hooajal palju õnne olnud, Lauri Nämi vaevasid vigastused ja Rauno Heinlal olid rahaprobleemid. Järgmisel aastal peaksid nad samapalju võistlema ning siis näen Raunot kohe kindlasti esikolmikus!" hindab ta.

Kui Malaisia võistlusel kõik õnnestub, on 28aastane Wildauer oma sportlikud eesmärgid täitnud, kuid soovidenimekirja jääb üks lapsepõlveunistus. "Ma pole jätkuvalt Schwarzeneggeriga kohtunud. Mul on sihid paberil kirjas ning näen juba uneski, et teen temaga Arnold Classicu võistlusel pilti. Mõtle – kaks Austria tamme koos! See oleks minu unistuse täitumine," õhkab ta.