Pille Raadik.Foto: Mati Hiis
Jalgpall
24. oktoober 2014, 08:00

Soome – hüppelaud Eesti naisjalgpalluritele?

Soome jalgpalliliiga on Eesti naiste jaoks kui kullapada. Eestlased Pille Raadik ja Signy Aarna on kahepeale teeninud kahe aastaga terve medalikomplekti – Raadik Aland Unitedi koosseisus eelmisel aastal kulla ning tänavu hõbeda, Aarna lisas omalt poolt Kuopio Pallokissat koosseisus pronksmedali. Kas Eesti naised peaksidki karjääri põhjanaabrite juures tegema?

Portaali eurotopfoot.com andmetel, kus arvestatakse liiga taset, erinevate mängude kaalu ning loomulikult tulemusi, on Soome naiste meistriliiga klubid kohtadel 30–60. Eesti naistekoondise peatreeneri Keith Boanase arvates statistika ei eksi.

"Soome liiga tase on kindlasti kõrgem kui Eesti oma ning fakt, et kaks meie mängijat on jõudnud kolme parima hulka, imetlusväärne! Tüdrukud on teinud palju tööd, et sinna saada ning keegi pole latti alla lasknud. Nende oskused üha paranevad," arvas juhendaja.

Raadik siirdus Soome neli aastat tagasi ning tehtud töö kandis vilja eelmisel hooajal, kui Ahvenamaa klubi Aland United krooniti meistriks. Sel hooajal lepiti hõbedaga.

"Liiga tase on muutunud ühtlasemaks, sel aastal suutsid mitmed alumise otsa võistkonnad liidritelt punkte võtta. Kui võtta arvesse, et pool võistkonnast oli uus ning viimasel kolmel hooajal on võistkonnas püsinud lisaks minule vaid neli kohalikku mängijat, siis on hea saavutus, et oleme mänginud kulla nimel," kinnitas sel hooajal kaks väravat löönud kaitsja.

Tase kõrgem kui Eestis

Raadik sai ragistada ka koondisekaaslase Signy Aarna koduklubi Kuopio Pallikissati vastu. Esimest aastat Soomes mänginud ning kohe pronksmedali teeninud Aarna sõnul motiveeris sõbranna vastu mängimine teda veelgi. "Omale ei taha ju alla jääda! Kas ma kedagi veel siia ootan?! Sellele ei ole just mõelnud, aga kahtlemata on Eesti liigas palju mängijaid, kes Soomes kenasti hakkama saaksid," arutles hooaja jooksul 13 korda väravavõrku sahistanud Aarna.

Põhjanaabrite juures pallis mäletatavasti ka koondise ründaja Katrin Loo, kuid tuli septembris tagasi kodumaale, et alustada õpinguid Tallinna ülikoolis antropoloogia erialal. Boanase arvates on eestlaste edu põhjanaabrite juures hea tendents ning seda võiks suurendada.

"Need, kes on sinna läinud, pole läbikukkunud ning mul kui naistekoondise treeneril on meeldiv vaadata, kui mõni pallur saab välismaale. Signy ja Pille on teistele tüdrukutele heaks eeskujuks, kuid võimalusi on mujalgi. Kes vaatab USA, kes Rootsi, kes ka Inglismaa poole. Usun, et ka Pille ja Signy jõuaksid kõrgemale," hindas loots.

Esialgu jäävad eestlannad siiski üle lahe – Raadik jätkab Alandis vähemalt kaks hooaega, Aarna Kuopios ühe. "Aland United on vaieldamatult kõige professionaalsem naiste klubi Soomes, kus kõik mängijad saavad palka. Kindlasti tahan vähemalt karjääri lõpuks astuda veel ühe sammu kõrgemale, kuid samas on Soome tase arenev ning korralik," kinnitab Raadik, kelle oma naiskond valis ühtlasi parimaks tiimikaaslaseks.