Praegu on Mattias Käit koos Eesti U17 koondisega Gruusias.Foto: Tiina Kõrtsini
Jalgpall
25. oktoober 2014, 09:00

Fulhami põhikoosseisuga treeninud Mattias Käit: oskuste poolest ma alla ei jäänud

Mullu veel Inglismaa kõrg-, aga praegu esiliigas mängiva Fulhami jalgpalliklubi noorteakadeemias tippmängijaks sirguv Mattias Käit astus hiljuti suure sammu karjääriredelil, kui treenis koos esiliigas mängiva esindusmeeskonnaga.

"Ei oskagi öelda, kes seda otsustas või miks, aga hommikul tuldi minu juurde ja öeldi, et sul on kahe minuti pärast põhitiimi trenn. Panin asjad kärmelt selga ja läksin, nägu naerul," rääkis esimest aastat Fulhami akadeemias jalgpallitõdesid tudeeriv 16aastane Käit. Eestlane oli esimene oma noortegrupi liige, kes täismeestega treenima kutsuti.

"Kõige kuulsam mängija oli seal Scott Parker, endine Inglise koondise kapten (Parker kandis jalgpalli sünnimaa kaptenipaela 2012. aasta 2:3 kaotusmängus Hollandiga – toim). Üle olid nad minust ainult füüsiliselt. Palliga, söödud ja kõige muuga sain hakkama, vaja on vaid veel jõusaalis käia," jäi noormees oma esitusega rahule.

Käit liitus Londonis asuva Fulhamiga juulis ja sõlmis möödunud aastal kõrgliigast pudenenud klubiga kolmeaastase lepingu: esimene aasta on ta stipendiaat, järgmised kaks juba täisproff. Vutinoor, kes käis end näitamas ka Evertoni meeskonna juures, ei kahelnud pakkumises hetkegi. "Siuke võimalus oli ees, et pidin sellest lihtsalt haarama. Ma olin suhteliselt õnnelik kui kohvri ära pakkisin ja teele asusin."

Mõistagi oli nõnda noorelt omapäi võõrasse suurlinna minemine ka hirmutav, ent õnneks sai Käit peavarju siinselt tuttavalt ja tema britist abikaasa juures. "Saan rääkida eesti keelt, saan rääkida inglise keelt ja pole hullu."

Kuigi nime järgi käib meie vutilootus akadeemias, on sisuliselt tegu siiski täiskohaga tööga. Käit kirjeldab oma päevaplaani: "8.15 söövad kõik poisid koos hommikusööki. 8.30 algab koolitund. 9.30 ettevalmistus trenniks, 10.30 trenn ise, mis kestab kaks tundi. Pärast seda läheme otse lõunat sööma, kell üks algab teine koolitund ja kaks kas jõusaal või teine trenn." Õhtu veedab noormees tihti Skype'is pere ja sõpradega suheldes koduigatsust leevendades.

Praegu on Käit koos Eesti U17 koondisega Tbilisis, kus mängitakse Euroopa meistrivõistluste valikturniiril Gruusia, Poola ja Liechtensteiniga. "Ei ole just väga raske grupp. Poola on selge favoriit, aga meil on suhteliselt suur võimalus alagrupist edasi saada. Siis pääseks järgmisesse eliitringi, ootaks ära sealsed vastased ja vaataks edasi," loodab noormees.

Noortekoondise eest jookseb Käit pühapäeval kõigi eelduste kohaselt platsile tipuründajana, ent tema mängijaampluaa on tegelikult laiem: "Fulhamis mängin erinevatel positsioonidel: keskväljal, vasakäärena või number 10 peal. Ei oskagi öelda, kus ma end platsil kõige mugavamalt tunnen."

Kui A-koondise kutsest Käit veel unistada ei oska, siis klubiplaanid on tal ambitsioonikad: "Ma ise loodan, et järgmisel aastal on võimalus Fulhami põhitiimi eest debüüt ära teha."