«Pärast MMil juhtunut kartsin, et olen karjääri tuksi keeranud.» Jalgpallur Luis Suárez.Foto: Reuters / Scanpix
Jalgpall
25. oktoober 2014, 08:30

Madridi Real kohtub FC Barcelonaga, kelle eest tuleb platsil neli kuud võistluskeeldu kandnud Luis Suarez

Sarihammustaja Luis Suárez naaseb täna tippjalgpalli

Suvisel jalgpalli MMil itaallase Giorgio Chiellini hammustamisega maailma šokeerinud ja pahandanud uruguailase Luis Suarezi neljakuuline võistluskeeld lõppes südaöösel. Täna ootab teda esimene mäng FC Barcelona särgis, vastaseks Madridi Real.

Esmalt meenutame 24. juunit. Belo Horizontes käib D-alagrupi viimase vooru kohtumine Itaalia – Uruguay. Itaalia vajab edasipääsuks viiki, Uruguay võitu. Itaalia jääb 59. minutil vähemusse, kui punase kaardi teenib Claudio Marchisio ja kaitseb visalt. 79. minutil leidis Itaalia karistusalas aset järjekordne Suarezi ja Chiellini duell, mille lõpuks lõi Suarez kihvad itaallasele õlga.

Hästi korraks, aga hammustuse eitamiseks pole varianti. Kohtunikul jäi tegu märkamata ja kaks minutit hiljem lõi Diego Godin Uruguay võiduvärava. Itaalia sõitis MMilt koju ja peatreener Cesare Prandelli astus ametist tagasi. Uruguay võistlus jätkus, aga ilma Suarezita, keda karistati tagantjärele MMide ajaloo rangeima võistluskeeluga.

Üksinda treenimine muserdas

Suarezi sõnul on jalgpallist eemal veedetud – tõe huvides olgu öeldud, et Suarez tegi oktoobri alguses kaasa Uruguay kahes sõprusmängus – neli kuud olnud korralik katsumus.

"Pärast MMil juhtunut kartsin, et olen karjääri tuksi keeranud. Enesetunne paranes pärast vabanduse palumist, aga kui mu agent andis teada Barcelona huvist, hakkasin taas nutma, sest pelgasin, et nad mõtlevad minu pattude pärast ümber," meenutas Suarez nädala alguses suviseid tundeid.

Barcelona siiski ümber ei mõelnud, vaid ostis Suarezi mängijaõigused 11. juulil Liverpoolilt 81-94 miljoni euro eest (täpset summat pole avalikustatud – toim) endale. Et Suarezi karistus ei hõlmanud üksnes mängimist, vaid tal oli keelatud ka meeskonnaga treenimine ja staadionite külastamine, ei toimunud pidulikku esitust, mis muidu Barcelona uutele mängijatele osaks saab. Treenima pidi Suarez üksinda, kusjuures metsajooksu ta eriti teha ei tihanud, sest ei soovinud avalikkuse tähelepanu.

"See oli raske aeg, sest ma ei tundnud end jalgpallurina. Ma nagu ei käinukski tööl," rääkis Suarez. 14. augustil jättis Rahvusvaheline Spordikohus (CAS) jõusse võistluskeelu, aga otsustas, et treenida ja sõprusmängudes osaleda Suarez siiski tohib. Uruguailane asus tööle, sihtmärgiks 25. oktoobri matš Madridi Realiga.

Suarez: jah, olen 100% valmis

Nädala eest, pärast Uruguay koondise eest peetud sõprusmänge Araabia Ühendemiraatide ja Omaani vastu, kellele Suarez kaks väravat lõi, uuriti uruguailaselt, kas ta füüsis on tippjalgpalli mängimiseks 100% valmis. "Enne koondisega peetud kohtumisi vastanuksin ilmselt eitavalt, aga nüüd on tunne palju parem. Jah, olen 100% valmis," vastas Suarez.

Kahtlusi pole ka Barcelona peatreeneril Luis Enrique’l. "Suarez on vormis, tugev ja valmis mängima!" Algkoosseisu Suarez täna pigem ei kuulu, aga pole üldse välistatud, et mingil hetkel näeb platsil Reali kaitseliini ründamas supertriot Lionel Messi – Neymar – Suarez. See oleks võimas vaatepilt.

Pole kahtlust, et Suarezi talent lööb Barcelonas särama. Küsimärgid tema närvikava kohale jäävad aga õhku pikaks ajaks, ilmselt igaveseks. On uruguailane ju mitu korda lubanud, et enam nii ei juhtu, aga lubadust murdnud.

Luis Suarezi 4 suurt võistluskeeldu

November 2010 Hammustab Amsterdami Ajaxi mängijana PSV Eindhoveni poolkaitsjat Otman Bakkalit. Karistus: 7 mängu võistluskeeldu.

Detsember 2011 Kasutab Liverpooli mängijana rassistlikku väljendit Manchester Unitedi vasakkaitsja Patrice Evra suhtes. Karistus: 8 mängu võistluskeeldu.

Aprill 2013 Hammustab Liverpooli mängijana Londoni Chelsea kaitsjat Branislav Ivanovi´ci. Karistus: 10 mängu võistluskeeldu.

Juuni 2014 Hammustab Uruguay mängijana Itaalia kaitsjat Giorgio Chiellinit. Karistus: 4 kuud üleilmset võistluskeeldu + koondisekeeld 9 võistlusmänguks.

NB! Kõigil neljal puhul jäi Suarezi pahategu kohtunikul märkamata ja uruguailane pääses punasest kaardist. Karistus määrati videomaterjali põhjal.