Aivar Rehemaa.Foto: Laura Oks
Talisport
25. oktoober 2014, 08:00

Eesti suusakoondise liider Aivar Rehemaa tahab MMil jõuda esikuuikusse

Rehemaa – koondise piksevarras (1)

Eesti suusakoondise esinumber Aivar Rehemaa lubab veebruarikuisel MMil pürgida kuue parema hulka. Nii sai temast juba kuu aega enne hooaja algust võistkonna piksevarras. 32aastasel sportlasel tuleb taluda meedia ja kiibitsejate erilist tähelepanu ning maandada paratamatult tekkivaid pingeid.

Rehemaa teab suurepäraselt, et eesmärgi täitmine on pehmelt öeldes raske. Samas viitab Anatoli Šmiguni hoolealune kahe aasta tagusele Val di Fiemme MMile, kus ta lõpetas 15 km vabatehnikasõidu seitsmendana.

"Praegu ei ole ma kehvemas seisus kui toona," arutleb Rehemaa. "Suvel sain korralikult treenida. Septembris Ramsaus harjutades ei tundnud end hästi, olin tõbine, kuid äsja lõppenud teine Ramsau mäestikulaager õnnestus. Meil on võimalik võrrelda seitsme-kaheksa aasta andmeid ja need on paremad kui kahel eelmisel hooajal. Aga ma ei kekuta, et lähen ja panen!"

Rehemaa jätkab: "Kui eelmisel aastal valmistusin ainult olümpiamängudeks, siis tänavu on mitmed asjad teisiti. Juba hooaja alguse MK-etappidel ja Tour de Skil saab tõestada, et meid tasub toetada. Muide, Faluni MM toimub samal ajal nagu Val di Fiemme MM, seega on meil väike sprikker olemas. Vaatame, mida siis tegime, kuid kõike pole võimalik kopeerida."

Tammjärv pikendas treeningulaagrit

Edukalt on õnnestunud MM-hooajaks valmistuda ka Karel Tammjärvel, kes kaotas esimeses Ramsau laagris kõhuviiruse tõttu kaks trennipäeva. "Teine laager läks küll väga hästi," lausub Mati Alaveri õpilane. "Täitsin kõik plaanid, sain harjutada koos Aleksei Poltoranini (Kasahstani äss – toim) ja teiste tugevate suusatajatega."

Erinevalt tiimikaaslastest naasis Tammjärv Euroopast kodumaale nädal aega hiljem. 25aastane sportlane põikas Austriast Itaaliasse Livignosse, kus merepinnast 1800 meetri kõrgusel harjutas Kalju Ojaste juhendamisel ka tema õde Kati, ning osales kaasmaalastega mõnel pikemal matkal.

"Algselt plaanisin pärast Ramsaud natuke Euroopas ringi vaadata ja puhata," selgitab Tammjärv. "Enne pimedasse ning külma Põhja-Soome minekut vajavad luud ja liigesed sooja. Kuid lõpuks otsustasin ikkagi katsetada, et mis saab siis, kui teha pikem laager."

Oluliselt ärevamad noodid kõlavad Tammjärve treeningukaaslaste Raido Ränkeli ja Algo Kärbi jutus. Mõlemad on viimase kuu vältel vaevelnud tervisehädade küüsis ega ole saanud suure koormusega harjutada.

"Esimeses Ramsau laagris suutsin kõik tugevad treeningud korralikult ära kannatada," sõnab Ränkel. "Kuid kolm päeva pärast kojutulekut tekkisid nohu ja köha. Teises Ramsau laagris harjutasin rahulikumalt, Eestisse jõudes andsin vereproovi, mis näitas, et olen läbi põdenud viirushaiguse. Samas ütles Mati: kui oled oktoobris haige, saad uued antikehad ja võib-olla talvel haigeks ei jäägi."

Üleeile tehtud koormustest näitaski, et suureks muretsemiseks põhjust pole. "Test oli parimate päevade lävel, jõudsin pingutada," avaldab Ränkel. "Seda saab muidugi paremini teha, kui oled tulnud kõrgmäestikust."

Kärp on murekoorma juba seljast heitnud

Keerulises seisus on olnud ka Kärp, kes esimeses Ramsau laagris võitles kõhuviirusega ja teises laagris jäi sootuks tõbiseks ning pidi loobuma intensiivsetest treeningutest.

"Kodus pole ma ka väga palju trenni lõhkunud, sest lumelaagrisse tuleb minna tervelt. Tegin ühe antibiootikumikuuri, mis lõppes täna," lausub Kärp. "Olen oma muretsemised juba ära muretsenud. Hull oleks olukord siis, kui oleksin rivist väljas või pidanuks tegema paarinädalase pausi. Andrus Veerpalugi soovitas mul vähem muretseda."

Äsjase koormustesti tulemusega Kärp rahule ei jäänud. "Pulsid olid tavapärasest kõrgemad," nendib ta. "Aga arst ütles: mees, sa võtad antibiootikume!"

Parimas vormis peab Kärp olema MMi viimasel päeval, kui kavas on 50 km klassikasõit. "Hooaja esimesel poolel on minu jaoks tähtis Davosi MK-etapi 30 km klassikasõit. MMi eel on oluline start Tartu maraton."

Suusatajate ettevalmistus jätkub tuleval nädalal Soomes Olosel, kus kolme nädala pärast on ka esimesed võistlused.