VÕIDUKAS EPEENAISKOND: Kristina Kuusk (vasakult), Julia Beljajeva, Irina Embrich ja Erika Kirpu võitsid Itaalias MK-etapi, paremal peatreener Kaido Kaaberma. Foto: Itaalia vehklemisliit
Vehklemine
27. oktoober 2014, 07:00

Epeenaiskond võitis Itaalias ja sisekonkurents teravnes veelgi (3)

Suvel MMilt hõbemedaliga naasnud Eesti epeenaiskond alustas uut hooaega võiduga Itaalias MK-sarja etapil. Samas muutus sisekonkurents senisest veel teravamaks, sest individuaalturniiril oli meie sportlastest parim Katrina Lehis.

Eesti esindus koosseisus Julia Beljajeva, Irina Embrich, Erika Kirpu ja Kristina Kuusk alistas eile Legnanos avaringis Venezuela 45:33, veerandfinaalis Iisraeli 34:29, poolfinaalis Prantsusmaa 35:23 ning finaalis Rumeenia 33:29.

"Minu arvates on kurikuulsaks nimetatud võistkond praegu edukas sellepärast, et igal treeneril on koondises üks õpilane ja kõik lõhuvad seal püsimise nimel kõvasti tööd teha," ütleb Helen Nelis-Naukas, kes juhendab Kuuske, aga ka jõuliselt koondisse pürgivat Lehist ja Nelli Pajut.

Individuaalturniiril serveeriski töö kõrvalt harjutav Lehis ilusa üllatuse ning tuli seitsmendaks. "Järgmisel võistlusel on Katrinal juba suur šanss olla satsis – seitsmes koht on maailma mõistes korralik saavutus. Teoreetiliselt saanuks juba täna koosseisu muuta, kuid ei hakanud sündmusi forsseerima," rääkis naiskonna peatreener Kaido Kaaberma eile.

Nelis-Naukase arvates tuleb kevadel algavate olümpia kvalifikatsiooniturniirideni võistkonnaga katsetada. Kolme nädala pärast Hiinas peetaval järgmisel MK-etapil tõotab Lehise võistlemine kujuneda raskeks.

"Sinna on pikk ja väsitav sõit," arutleb Nelis-Naukas. "Peab arvestama, et Katrinal tuleb võistelda üks päev rohkem kui teistel meie naistel, ta alustab eelturniirist. Väsimus on selle võrra suurem. Siin sai ta enne avapäeva vähe magada ja oli algul kurnatud."

Kristina Kuusk sai obaduse vastu kätt

Ent 64 parema seas oli Lehis särtsakam. Esimeses matšis sai 19aastane piiga 13:7 jagu hiinlannast Yixuan Xiangist. Järgmises ringis alistas ta ukrainlannast Londoni olümpiavõitja Jana Šemjakina 15:14 ja kaheksandikfinaalis itaallanna Francesca Boscarelli 15:9. Veerandfinaalis pidi Lehis tunnistama ukrainlanna Anfissa Potškaljova 15:12 paremust.

"Enne võistlust ma ei uskunud, et Katrina jõuab nii kaugele," lausub Nelis-Naukas. "Aga süües kasvas isu ja vahepeal tundus, et ta saab veel parema koha. Katrina oli tegelikult väga tubli, suutis paljud mu nõuanded ära kasutada. Oleme sellel karussellil vähe tiirutanud, vajame rohkem kogemusi."

Nelis-Naukase arvates kujuneb juunioride maailmameistri Lehise tee tippu lihtsamaks kui Kuusel. "Ma ei tea, kas usun oma treenerivõimetesse rohkem, et suudan õpilasi tippu viia," sõnab juhendaja naerdes. "Või on konkurents nõrgemaks jäänud. Vastaseid ei tohi muidugi alahinnata. Peaasi, et vigastusi ei tule. Kahjuks võivad need kergelt tabada. Näiteks Kristina sai täna rumeenlannalt kõva paugu vastu rannet, käsi on paistes."

Võistkonnavõistluses oli Nelis-Naukase hinnangul Eesti parim Beljajeva. Kaaberma tõstis esile ka Embrichi korralikku panust.

Kahekordne maailmameister Nikolai Novosjolov alistas Bernis MK-etapil esmalt ungarlase Matyas File’i 15:8 ja siis hollandlase Bas Verwijleni 15:7. 16 hulgas kaotas ta Kasahstani esindajale Ruslan Kurbanovile 12:15 ning lõpetas 10. kohaga.