Gert Kams 2011. aasta sügisel Tallinna Flora eest mängimas.Foto: TIINA KÕRTSINI
Jalgpall
27. oktoober 2014, 17:52

Gert Kams: tunne ütles, et tuleb Florasse naasta (2)

Kaks aastat Soome klubis Seinäjoki JK mänginud Eesti jalgpallikoondise paremäär Gert Kams naaseb kodumaale – ta allkirjastas aastase lepingu talle 2006-2012 koduklubiks olnud Tallinna Floraga. 29aastase kogenud jalgpalluri naasmine tugevdab samaaegselt Florat ja Premium liigat tervikuna.

"SJK-ga olid mingit jutud, aga Floraga olid kah. Tundsin, et tahan Florasse tagasi tulla. LeBron James läks kah neljaks hooajaks Miami Heati, aga naasis nüüd Cleveland Cavaliersi," ütleb Kams väikese muigega. "Oli ka isiklikke põhjuseid, miks tahtsin Eestisse tagasi tulla."

2012. aasta lõpus oli olukord teine. Toona soovis seitse hooaega Floras mänginud (meistriliigas 207 mängu ja 32 väravat) Kams kindlasti keskkonda vahetada. Soome esiliigas mänginud SJK-ga sõlmitud leping osutus igati õnnestunud lükkeks – 2013 võideti Soome esiliiga, tänavu pälviti meistriliigas hõbemedal ja lunastati koht Euroopa liiga eelringi.

Kamsi sõnul on 2012. aasta lõpus teda häirinud kitsaskohad Floras praeguseks lahenenud ning eurosarjamängudest saab ta osa ka Florat esindades. "Olen Flora peatreeneri Norbert Hurdaga vestelnud ning ta näeb mind ennekõike paremkaitsjana, mis sobib hästi. Tahan ise just kaitsjana mängida – see meeldib rohkem ja seal saan oma tugevusi paremini esile tuua," räägib Kams, kes lõppenud hooajal jagas end SJKs parempoolkaitsja ja –kaitsja positsioonide vahel.

Soomes veedetud kahe aastaga jääb laupäevases viimases voorus 3:1 võidumängus MyPa üle kaks väravat löönud Kams rahule. Kõrgliiga uustulnukana võidetud hõbemedali näol jääb seda aega meenutama ka väärikas autasu. "Kui võrrelda seda hõbedat Eesti meistritiitlitega (2010 ja 2011 – toim), siis... kuld on ikka kuld. Aga Soome hõbe on väga ilus saavutus. Soome kõrgliiga pole kerge liiga – lihtsaid mänge seal ei ole ning kõik võivad kõiki võita."

Koondisešanssidele Eestisse naasmine Kamsi arvates halvasti ei mõju. "Peab ise mees olema ja Eesti meistriliigas hästi mängima. Küll siis koondise peatreener võimaluse annab. Praegu on elu näidanud, et Eesti meistriliiga mehed saavad koondises hästi hakkama," viitas 36kordne internatsionaal Kams Ken Kallaste, Karol Metsa ja Ilja Antonovi tõusmisele rahvusmeeskonna põhirivistusse.

Kamsi leping Floraga algab 1. detsembril, aga et end Eesti koondise 12. ja 15. novembri mängude eel toonuses hoida, liitub ta endise ja tulevase koduklubi trennidega juba selle nädala lõpus.

***
Flora peatreener Norbert Hurt ütleb, et kui Kams avaldas soovi Florasse naasta, võeti ta hea meelega vastu. Paremkaitsja lisandumisega kaasnevatest võimalikest muudatustest koosseisus – kas keegi kaitsjatest peab lahkuma? – ei soovi Hurt praegu rääkida. "Midagi ettemääratut ei ole. Kõik alustavad võrdselt pulgalt ja hooaja ettevalmistus näitab, kes keda."