KINDEL KURSS: Tartu Tammeka on tänavu meistriliigas võitnud 34 mängust kuus ja viigistanud seitse. Miinimumeesmärk ehk kõrgliigakoha tagamine on praeguseks sümpaatse varuga täidetud.Foto: Martin Šmutov
Jalgpall
28. oktoober 2014, 07:00

ÕHTULEHE VIDEO | Tartu Tammeka väike jalgpalli-ime (6)

Eesti jalgpalli kõrgliiga kõige noorem meeskond Tartu Tammeka tõestab, et vaim maksab rohkem kui võim. Hästi kulgenud hooaja põhjuseid tuleb peatreener Indrek Koseri sõnul otsida just vahvast vaimust. Tulemust pole patt väikeseks imeks nimetada.

Tartu esindatus Eesti jalgpallipüramiidi kõrgeimal astmel ehk Premium liigas oli talvel pikalt kahtluse all, sest 2013. aastal 9. koha ja üleminekumängude läbi liigakoha säilitanud Tammeka juriidiline keha langes kooma. Jalgpalliliit tegi erandi ja avas meistriliigaukse uuele Tammekale ehk klubile, mille sisu vegetatiivsesse seisundisse langenuga sama, aga kest uus.

Kinnitus meistriliigas osalemise kohta saabus vähem kui kuu enne hooaja algust. Profimängijate palkamiseks raha polnud, meistriliigasse põrutati mullu esiliigas kuuenda koha saanud duubelmeeskonna noortele toetudes. Peatreeneriks asus varasema kõrgliigakogemuseta Indrek Koser. Kõik märgid ennustasid väga keerulist hooaega.

"Kui päris aus olla, siis oli hinges hirm. Teadsime, et suudame mängida Tallinna Kaleviga, aga teistele klubidele lahingu andmise osas veendumus puudus. Meid rahuldanuks ka 9. koht ja üleminekumängude abil meistriliigakoha säilitamine," sõnab Koser nüüd, kui Tammekal 8. koht käes ja 7. püüdminegi veel võimalik.

Tammeka eeliseks noorte rohkus

Kuigi laupäeval saadi Jõhvis sealselt Lokomotiivilt 0:2 lüüa, on kindel nii nende kui ka Tallinna Kalevi edestamine. 7. kohal asetsevast Narva Transist jääb 25 punkti kogunud Tammeka kaks vooru enne lõppu maha kolme punktiga, kusjuures võrdse lõppsaldo puhul kuulub 7. koht Tammekale. Kui Koserile säärast tähtede seisu märtsis pakutuks, võtnuks ta selle igasuguse kahtluseta vastu.

Tammeka eest on tänavu meistriliigas vähemalt kolmes mängus platsil käinud 28 jalgpallurit, kelle keskmine vanus on veidi üle 21 aasta. Enam kui 25-aastaseid mängijaid on meeskonnas neli – Kristjan Tiirik, Martin Hurt, Rauno Tutk ja Mikk Valtna. Samas on näiteks 17aastane Rasmus Tauts ning 19aastased Tauno Tekko ja Andre Paju kindlad põhimehed. Koser peab suurt noormängijate hulka Tammeka plussiks.

"Noortega töötamine annab eelise, sest nad ei vaja lisamotivatsiooni. Kõik tahavad ja pingutavad alati maksimaalselt nii mängus kui ka trennis. Sisemine konkurents on meeskonnas tugev – igal positsioonile on vähemalt kaks kandidaati. Meeldiv õhkkond ja kõigi klubiga seotud inimeste ühine pingutus on mängijatele näha ning platsile minnes antakse endast kõik," kiidab Koser meeskonna töömoraali.

Elu õpetab – ei tasu rapsida

Tammeka tegutseb tasa-sõuad-kaugele-jõuad põhimõttel, mida Tartu jalgpallis viimase 10 aasta jooksul korduvalt eiratud (lisaks eelmisele Tammekale jooksis aastate eest tupikusse ka Maag Tammeka projekt).

"Soovime igal aastal meistriliigas ühe koha võrra tõusta ning muutuda üha professionaalsemaks. Palka me järgmisel aastal vaevalt mängijatele maksta jaksame, aga muude asjadega aidata küll. Lisaks on Tammekal eelis – meil on noorel mänguaja pälvimine hõlpsam kui mõnes Eesti tippklubis. Tammeka põhimehel on aga hooaja peale tagatud 20 mängu Eesti tugevaimate klubidega," märgib Koser.