TEEL TIPPU: Kail (vasakul) ja Han Hendrik Piho. Foto: Stanislav Moškov
Talisport
28. oktoober 2014, 08:30

Norras tehtud testid näitasid vendade Pihode head treenitust (5)

Tänavu suvel Norrasse harjutama läinud kahevõistlejatest vennad Kail ja Han Hendrik Piho sooritasid äsja Trondheimi tippspordikeskuses hüppevõime ning niinimetatud rullide testi ja said tiivustavat tagasisidet.

Kail Piho sõnul tehakse mõlemat testi nii kevadel kui ka sügisel. "Murdmaas on seis väga hea, treenerid jäid tulemustega rahule," räägib ta. "Hüpete pool minul nii hea polnud, aga midagi halba ka ei olnud. Hanil olid jalgade näidud paremad."

Rullidel testitakse maksimaalset hapnikutarbimise võimet, aeroobset ja anaeroobset läve ning mõõdetakse laktaati. Hüppevõime testil sooritatakse maast lahtihüpe raskuseta ja kangiga, millel on kolmandik sportlase keharaskusest.

"Norralased ei vaatagi niipalju neid sentimeetreid, mis maast üleshüppel mõõdetakse, vaid nad jälgivad, kui palju vatte sportlane toodab," selgitab Kail Piho. "Selles mõttes on mu seis rahuldav, aga tunduvalt parem kui kevadel. Jalgades pole veel piisavalt kergust. Samas ei peagi olema, sest hooaeg algab alles kuu aja pärast."

Ühtlasi märgib Kail Piho, et Norra A-koondises on mitu eriti terava jalaga kahevõistlejat. "Näiteks

Håvard Klemetsen (Sotši olümpiavõitja – toim)," osutab ta. "Mina ei saagi väga plahvatuslik olla, olen lihtsalt geneetiliselt selline. Tuleb leida õige tasakaal, mida meie ala eeldab."

Ka pulsinäidud annavad Pihodele rõõmustavat tagasisidet. "Oleme heas seisus, kuid tööd on veel päris palju teha," arutleb Kail Piho. "Järgmisel nädalal läheme Lillehammeri lähedale suusatama."

Esimene MK-sarja etapp toimub novembrikuu lõpus Soomes Kuusamos, hooaeg kulmineerub 19. veebruaril Rootsis Falunis algavate maailmameistrivõistlustega.