Ühisliiga koduleht valis Kalevi viimase võidumängu kangelaseks õigustatult Gregor Arbeti.Foto: Stanislav Moškov
Spordiblogi
29. oktoober 2014, 10:00

Ville Arike | Kuidas edaspidi Suurt Pauku ära hoida ehk Spikker Kalevile vol 2* (6)

"See oleks olnud aegade üks õudsemaid pauke, kui me oleks võidu maha mänginud," ütles BC Kalev/Cramo korvpallimeeskonna peatreener Alar Varrak pärast kohtumist Samaara Krasnõje Krõljaga ja tal oli tuline õigus. Sest mahamängimine oli lähedal.

Kui Rapla alistas TTÜ viiel lisaajaminutil 18:0, tundus see ulme. Mitte Rapla mänguoskus või TTÜ täielik lagunemine, vaid 18-punktiline üleolek nii lühikese aja jooksul. Ning vastased on üsna ühel tasemel.

Paraku võisime pühapäeval Tondirabas veenduda, et korraldada annab veelgi enamat. 6.30 enne lõppu viib Scott Machado kolmene Kalevi ette 72:46. Vahe on 26 punkti. Möödub täpselt minut ja kaugelt tabab Samaara mees David Jelinek. Ning edasi saab Samaara punkte iga 20-30 sekundi tagant, Kalev aga mitte ühtegi. 3.13 enne lõpusireeni näitab tabloo juba 72:63 ehk Samaara on vähem kui kahe ja poole minutiga (pool lisaajast!) visanud 17 punkti!

Kui asi samas tempos jätkuks, saaks Kalev lõpuks rohkem kui kümnega tappa, nii umbes 72:86. Õnneks suudetakse oma korvile rohkem kui kaheks minutiks kaas peale panna. 1.04 enne lõppu tuleb 72:65, 37 sekundit enne sireeni 72:67. Siinkohal mõistab Samaara, et taktikaliste vigade abita enam võitu kätte ei saa, kuid õnneks toovad Reinar Hallik ja Rain Veideman vabaviskejoonelt päästvad silmad ära.

Mis siis juhtus? Lumepall lasti taas kord veerema ega saadud enam pidama. Tähtis on saada jälile, millest asi algas. Viimase veerandi alguses tegi Armands Škele neli korvi järjest, seejärel lisas Machado kaugviske, mis jäigi peaaegu lõpuni Kalevi viimaseks korviks.

Juba too rünnak seisis, kuid brasiillase vise oli õnneks tabav. Edasist iseloomustas rünnaku totaalne seismine. Kui hästi mänginud Škele üle vastase käe lootusetut viset kangutas, oli selge, et ta on nelja spurdiga end tühjaks tõmmanud. Varrak võttis seisul 72:51 väga õigesti aja maha, kuid jättis ühe liigutuse tegemata – Škele tulnuks asendada Veidemaniga ja rünnakule elu uuesti sisse puhuda. Järgmised minutid kujutasid endast peamiselt pallikaotusi ja Machado lootusetut üksiüritamist, Škele kadus täiesti ära. Varrak tegi selle vahetuse alles 38. minutil, kui vastane oli kõik Kalevi ebaloogilised lahendused kiirrünnakutega ära karistanud ja peaaegu paarkümmend punkti järjest tulistanud. Ehk vahetus jäi oma kolm minutit hiljaks.

Täpselt sama teema oli hooaja esimeses mängus Krasnodaris, ainult selle vahega, et lumepall lasti kohe mängu alguses veerema ja paisus 63 punktini. Nüüd oli õnneks piisav vahe sees ja päästev sireen tuli enne, kui samaaralased mööda läinuks.

Kalevi treeneritebrigaad on piisavalt tark tegemaks kõik selleks, et nood lumepallid jääksid ka hooaja viimasteks. Sest kui nad ei oleks targad, poleks me näinud mängu, mida nautisime esimesel 34 minutil. Ning küll see mängu käigus tehtavate kiirete, teinekord valusate või ebastandardsete otsuste vastuvõtmine ka tuleb järele.

Varrak ja Co mängis Samaara juhendaja Boriss Sokolovski sajaga üle. Teisiti ei saa seda nimetada, kui kõik kolm vastaste liidrit maha võetakse ning meeskond viskab 34 minutiga 46 punkti. Kolme esimese veerandajaga oli Ühisliiga senine suurim korvikütt, Gregor Arbeti isaliku hoole alla antud Scott Reynolds visanud 3, Kervin Bristol 4 ja Kaspars Berzinš 10 punkti. Kokku Krõlja liiderkolmik 17 silma. Kui Kalev poleks seisma jäänud, püsinuks sama suhe lõpuni.

Varrak kurtis, et mängis Volgogradis põhiliselt viit meest mängitades ja sealgi võites ennast nurka. Esmalt: ei ütleks, et nurka, kui sa võidad. Ja teiseks: mis parata, kui koosseis on õhuke. Kalev pole ainus. Mitme mehega ajab läbi Varese, miks pidi Kristjan Kangur viimati 55 minutist 53 väljakul viibima? Ja nii edasi. Profisport on halastamatu: sa pead mängima nuppudega, kellega võidad.

Kahe viimase mängu peale kokku on näiteks Frank Elegari väljakul viibimise ajal visanud Kalev vastastest 21 punkti rohkem, Rain Veidemani sama näitaja on +20. Gregor Arbet on tabanud rohkem kui pooled kolmesed, toonud vastavalt 21 ja 24 punkti ning võtnud kaitses vastase liidrid maha.

Muide, Ühisliiga koduleht kirjutas viimase mängu ülevaates Arbetit mängu kangelaseks kuulutades: "Eestlasest tagamängija on suvel märgatavalt parandanud oma kaugviset ja kuulub nüüd Liiga paremate snaiprite sekka." Ka loo pealkiri oli sobiv: Kalev - "Punaste" hirm (Krasnõi Oktjabr tähendab tõlkes Punane Oktoober ja Krasnõje Krõlja Punased Tiivad - toim).

Kuue põhimehe kahe viimase mängu efektiivsustegurid (vastavalt Volgogradi ja Samaara vastu): Veideman 13 ja 17, Machado 18 ja 2, Keedus 12 ja 4, Arbet 18 ja 25, Elegar 21 ja 11, Škele 2 ja 6.

Veel üks tähelepanuväärne detail. Veideman andis mõlemas võidumängus 6 korvisöötu, kokku 12. Nendest 7 realiseeris kolmeks punktiks Arbet ja 3 tükki kolmeks punktiks Keedus. Viskajate õigel hetkel ülesleidmine on asi, mida Elegariga kiire ja toreda koostöö leidnud mängujuht Machado veel õppima peab.

* Esimene spikker ilmus 10. oktoobril Õhtulehe spordiblogis pealkirja all "Alar Varrak, mehi tohib ka teisel minutil välja vahetada!"

VTB Ühisliiga turniiritabel

Järjekorras mängud, võidud, kaotused

Nižni Novgorod 4 4 0

Unics 3 3 0

Lokomotiv-Kuban 4 3 1

CSKA 4 3 1

Himki 4 3 1

Zenit 3 2 1

Astana 3 2 1

Krasnõje Krõlja 4 2 2

VEF 4 2 2

Kalev/Cramo 4 2 2

Nymburk 5 2 3

Jenissei 4 1 3

Krasnõi Oktjabr 4 1 3

Bisons 4 1 3

Avtodor 4 0 4

Tsmoki 4 0 4