Eesti käsipallikoondise eilne treening. Viskel on ääremängija Kaspar Lees.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Käsipall
29. oktoober 2014, 16:07

Käsipallurite eesmärk mängudes Gruusiaga: valiksarjas ellu jääda!

Eesti käsipallikoondis alustab täna kodus Gruusia vastu EM-valiksarja. Vastne peatreener Rein Suvi peab läbi ajama vigastatud juhtmängijate Mait Patraili ja Dener Jaanimaata. Olukord on keeruline, eesmärgiks säilitada edasipääsulootus.

Eelvalikturniiri formaadi tõttu on eksimisvõimalus väike – kui Gruusiale täna kodus või pühapäeval võõrsil kaotada, on olukord jalamaid (natuke) hapu. "Esmane siht on tagada, et pärast kahte mängu säiliks võimalus play-off'i jõuda," sõnab Suvi.

See ülesanne tuleb täita ilma viie tavapärase põhimängijata. Mait Patrail, Dener Jaanimaa ja Ardo Puna on vigastatud, Uku-Tanel Laast ja Jürgen Rooba aga tippkäsipallist vaheaja võtnud.

"Treenerina meeldiks mulle loomulikult, kui mängijate valik ja konkurents meeskonda oleks suurem. Aga antud hetkel ei ole. Keskendume kasutada olevate mängijate parimate omaduste esiletoomisele. Võibolla avaneb nii mõnigi seevõrra rohkem," sõnas Suvi.

Janar Mägi hädas õlatraumaga

Patraili puudumisel täidab paremakäelise viskava tagamängija positsiooni viiendat hooaega Saksamaa klubis EHV Aue mängiv 27aastane Janar Mägi, kes on paraku kimpus kerge õlatraumaga. "Nädalavahetuse Saksamaa meistrivõistluste mängus tõmbas vastane mind käest. Magnetuuring näitas, et midagi katki ei ole, aga trennis olen praegu end tagasi hoidnud. Pole kühveldama hakanud," selgitab Mägi.

Samas loodab 2. Bundesligas mängiv Mägi, et ei pea viskeraskust üksinda kandma. Noored on tema hinnangul tublid ja näljased. "Eks muidugi annan endast parima, aga ei tunne, et pean meeskonna põhiline viskemees olema. Noored panevad ju võimsalt – näiteks Andris Celmins viskas Eesti meistriliigas Kehrale 20 väravat! Minu rekord on ainult 16..."

Tuleb olla kaval ja väle

Gruusia meeskond on luureandmete põhjal vana vene kooli sats, kus väravavahiks eesposti kindlana kinni hoidev suur mees ja tagaliin üles ehitatud võimsusele ja jõule. Selle vastu saab kõige paremini väleduse ja kavalusega. "Meil on variandid B ja C ette valmistatud. Kui tavapärane kaitse ei toimi, läheme aktiivsemaks ja proovime Gruusiat sellega kinni siduda," tutvustab Suvi mänguplaani.

Kaitse ongi põhiline, rõhutab ka Mägi. "Tänapäeva käsipallis võidetaksegi mänge ainult kaitsega. Kõik on nii palju lihtsam, kui kaitse peab. Kevadises kodumängus Šveitsiga polnud meil kaitset paraku ollagi," meenutab Mägi aia taha läinud play-off'i.

Et pälvida uus võimalus põhivalikturniirile murda, tuleb sel nädala Gruusiast üle olla. Juunis ootavad mängud Luksemburgiga pole käkitegu, aga ilmselt veidi lihtsamad.