RASKE: Joosep Toome (21) jääb vigastuse tõttu teadmata ajaks väljakult kõrvale, aga Augustas Peciukevicus (palliga) peab ennast ja kaaslasi sellegipoolest pinnale tõstma. Foto: Aldo Luud
Korvpall
30. oktoober 2014, 07:00

Rock saab jätkuvalt lööke – Joosep Toome vigastus sunnib mänguplaani muutma (2)

Nagu Tartu Ülikool/Rocki korvpallimeeskonnal muredest puudus oleks, peab keskmängija Joosep Toome vähemalt kuuks ajaks platsilt eemale jääma. Nii tuleb peatreeneril Gert Kullamäel järgmisel nädalal algava eurosarja eel mänguplaani korrigeerida, mis ei pruugi tegelikult üldse halvasti mõjuda.

Aastaid põlvehädadega maadelnud Toome maandus kaks nädalat tagasi TTÜ vastu soojendusel nii ebaõnnestunult, et ihuliikmest käis valu läbi ja tsenter ei saanud enam kaitseasendis põlve kõverdada. Esialgsed uuringud näitasid, et Toome saab õige pea platsile naasta, ent olukord siiski paremaks ei läinud.

"Tema põlvekõhr on pikemat aega kahjustatud, nüüd on sinna luupõletik reieluu otsa juurde tulnud. Et luukude taastub aeglasemalt kui lihas- või sidekude, siis peab ta vähemalt 3-5 nädalat pausi pidama. Eks me vahepeal vaatame, kuidas olukord on ja kui seis pole paremaks läinud, siis on võimalik ka operatsiooniga olukorda parandada," selgitas Rocki füsioterapeut Martin Vahimets.

Koondisesuvi ajas koormuse suureks

Toome esindas esimest korda pärast 2011. aastat Eesti koondist, vahepeal oli ta suvel eelistanud jalgadele rahu anda ja tegeles taastusraviga. Vahimetsa sõnul võis suvine koormus Toome põlvedele halvasti mõjuda. "Häda on tingitud koormusest, mille juured ulutavad ilmselt koondisesuvesse. Meie oleme oma klubis aastate jooksul asju samamoodi ajanud aga ehk oli see suvi talle liiast."

Teisipäevasel treeningul langes rivist välja ka Tanel Kurbas, kes väänas hüppeliigese välja. Vahimetsa sõnul jätab ta reedese koduse meistriliiga kohtumise TLÜ/Kaleviga kindlasti vahele. "Ta lonkas ja väike turse on ka. Aga tegemist on korduva hüppeliigese väänamisega ja seega pole hullu. Püüame ta

euromänguks korda putitada."

Teisipäeval kohtub Rock võõrsil Rumeenia liigat kahe võidu ja ühe kaotusega alustanud Rovinari Energiaga. Selleks ajaks peab Kullamäe välja nuputama, milliseid vangerdusi eesliinis teha. "Päris" pikkadest jääb tema kasutada 212 cm pikkune Karolis Petrukonis ja 205sentimeetrine Janar Talts, jõulise ääre positsioonil tegutsev Timo Eichfuss on napilt kahemeetrine.

"Kindlasti tuleb palju minuteid hakata mängima nelja väiksega ja paljud peavad tegutsema valel positsioonil, aga küllap me hakkama saame. Isegi Gert Dorbek (193 cm) on Eesti koondises olude sunnil number "nelja" peal tegutsenud," ütles Kullamäe. Sõltuvalt vastastest võivad pikkade minutid ära jagada ka kolmik Petrukonis, Talts ja Eichfuss.

Suvel meeskonda toodud jõulise, kuid aeglase Petrukonise kesistest esitustest on räägitud palju ja 30-35 minuti meheks ta ilmselt ei saagi. Õigupoolest pole ta seda kunagi olnudki. Kullamäe kinnitas, et kui imelist rahalaeva ei saabu, ei saa Rock koosseisus vangerdusi teha. Seega tuleb Rocki mänguvanker käima vedada olemasolevate vahenditega.

Peciukevicius pole üle treeninud

Lühem ja kiirem koosseis võib mõjuda vabastavalt Rocki eeldatavale liidrile Augustas Peciukeviciusele, kes pole võrreldes eelmise hooaja keskosa hiilgavate esitustega midagi korda saatnud. Toona olid talle abiks liikuvad ja korraliku viskega pikad Talts ja Vilmantas Dilys. Praegust olukorda ei saa mängijamaterjalilt võrrelda, aga lühike koosseis tagab, et Peciukeviciusele jääb väljakul korralikult tegevusruumi.

Miks Peciukevicius ikkagi nii lahja paistab, on miljoni dollari küsimus. Leedulase töötahe on kõigile teada ja suvel pärast kodumaalt naasmist hakkas mängujuht hirmsat moodi pallisaalis rassima. Vahimetsa sõnul on Peciukevicius tõepoolest kõvasti treeninud, aga üle pole ta pingutanud. "Ta on füüsiliselt korras ja ületreeningut pole me tal tuvastanud. Liigse treenimise tõttu tekkivast vigastuseohust on ta kaugel. Usume, et tal on kõik ikkagi peas kinni. Oleme uurinud ja küsinud, mis viga on, aga ta vastab alati, et kõik on korras," lausus Vahimets.õ