VAHVA POISS: Kokku neli väravat visanud 17aastase Karl Roosna kaks tabamust sündisid Eesti jaoks ülitähtsatel hetkedel. Foto: Stanislav Moškov
Käsipall
30. oktoober 2014, 10:00

Käsipalluritele tõi võidu 17aastase Karl "Vahva poiss!" Roosna särts! (2)

Eesti käsipallikoondis alustas EM-valiksarja raske 28:26 võiduga Gruusia üle. Kahel kõige keerulisemal hetkel võttis vastutuse enda peale meeskonna pesamuna, 17aastane Karl Roosna. "Magus, väga magus," kirjeldas noormees karjääri vingeimat õhtut.

Kriitiline moment number üks. Eesti on jäänud 9:12 kaotusseisu ja arvulisse vähemusse. Kohtunikel on käsi passiivse mängu märgiks püsti ehk on kohustus minna viskele. Pall jõuab platsi nurgas seisva vasakukäelise ääremängija Roosna kätte.

Täismeeste koondises elu esimesi minuteid mängiv noormees hüppab õhku, aga panustab lajatamise asemel kavalusele – põrgulik vintvise jõuab väravasse ja paneb Kalevi spordihalli kogunenud pool tuhat pealtvaatajat esimest korda tõeliselt hõiskama! Kus häda kõige suurem, tõttab appi kõige noorem!

Roosna tabamus, millele järgnes varsti teinegi (mõnusa noorusliku ülbusega ristnurka kõmmutatu), aitas Eesti ree peale ja oli algus vahespurdile, millega võideti poolaeg 16:15. Vaheaja järel saadi sisse kolmeväravaline edu (20:17), aga Gruusia polnud veel murdunud, vaid rippus serva peal. Neljaväravalist edu Eesti sisse ei saanud. Ikka pluss kolm ja pluss kaks, pluss kolm ja pluss kaks.

Närv asendus adrenaliiniga

Kriitiline moment number kaks. Eesti 25:23 eduseisul teenitakse 7 meetri karistusvise. Esimese sellise oli Kristo Järve virutanud vastu väravavahti, loogiline asendaja Janar Mägi oli Gruusia lihunike poolt vigaseks raiutud. Kes läheb tähtsale viskele? Peatreener Rein Suvi mõtles hetke ja otsustas – viskab Roosna.

Koolipoiss asus joonele, kohtuniku vile, pete, teine pete… ja pall ridamisi vingeid tõrjeid teinud Gruusia väravavahi Shota Tevzadze jalgade vahelt sisse! Ja siis emotsioonid valla! Selliste hetkede nimel sporti tehakse ja kohapeal vaadataksegi.

"Eks alguses oli närv sees, aga platsile saades kadus ära. Esimese vintviskega sain punni pealt maha. 7 meetri viske ajal oli sees juba adrenaliin, närvi enam mitte. Kogu see elamus on magus, väga magus. Tulla endast vanemate ja kogenenumate mängijatega laagrisse ja mängule. Hea atmosfäär... super!" säras Roosna pärast matši.

Ametiaja esimeses matšis võidu noppinud peatreener Rein Suvigi muheles. "Karl on oma vanuse kohta küps mängija. 7 meetri viske väravavahi jalgade vahele sättimine näitab, et tal on külm närv kah olemas. Vahva poiss!"

Kordusmäng pühapäeval

Vahva oli ka Eesti võit. Mait Patraili ja Dener Jaanimaata saavutatud tulemust tuleb kahtlemata hinnata positiivselt. Kahjuks rikkusid üldmulje Janar Mägi vigastus ja aseri kohtunike kehv vilepartii, mis Gruusia jõhkrust piisavalt ei karistanud.

Uuesti kohtutakse pühapäeval Thbilisis. Võit oleks Eesile suurepärane, viik hea, aga häda pärast kõlbaks ka üheväravaline kaotus, sest kui mõlemad koondised võidavad kevadistes mängudes Luksemburgi, siis võrdsete punktide korral on esimene viigilahutaja omavaheliste mängude väravate vahe.