«Peame jalad maa peal hoidma, aga ellu me jäime. Kõik on meie enda kätes ja see on hea. » Eesti käsipallikoondise peatreener Rein Suvi (pildil eespool).
Käsipall
3. november 2014, 07:00

Traumadest laastatud käsipallikoondis kaotas lahingu Gruusias, aga jäi EM-valiksarjas ellu!

Eesti käsipallikoondis kaotas EM-valikmängus võõrsil Gruusiale 27:29, aga matši järel soovisid vastased Eesti peatreenerile Rein Suvile õnne. Kaheväravaline kaotus tähendab, et edasipääs sõltub jätkuvalt ainult endast, teistelt teeneid ei vajata.

Spordis juhtub harva, kus kaotuse järel on siirad õnnesoovid asjakohased. Eile need Rein Suvi aadressil kahtlemata olid, sest kuu aja eest ametisse nimetatud peatreener suutis traumadest laastatud rahvusmeeskonna väga keerulises olukorras vajalike tulemusteni juhtida.

Miks oli kaheväravaline kaotus okei? Tallinnas võideti Gruusiat samuti kahe väravaga, aga kolmapäevane skoor 28:26 tähendab, et võõral väljakul viskas Eesti ühe värava rohkem ning vastavalt võistluste reglemendile on see võrdsete punktide korral otsustav.

Kevadel ootavad nii Eestit kui ka Gruusiat ees kohtumised valikgrupi eeldatava autsaideri Luksemburgiga. Kui mõlemad saavutavad neist võrdse arvu punkte, on Eesti esikoha omanik ja pääseb 2016. aasta kevadel mängitavasse play-off’i, mille võitja lunastab koha põhivalikturniiril.

On põhjust kergeks optimismiks

Tähele tuleb panna kolme detaili: 1) Luksemburg pole käsipallis siiski säärane peksupoiss nagu San Marino või Andorra jalgpallis ehk nad võivad üllatada, 2) esmalt kohtub Luksemburgiga Gruusia ehk Eesti teab juuni alguses toimuvatele mängudele vastu minnes, millist tulemust vajatakse, 3) kõigi eelduste kohaselt ja loodetavasti on suve hakul Eesti rivistuses tagasi põhipommitajad Mait Patrail ja Dener Jaanimaa.

"Peame jalad maa peal hoidma, aga ellu me jäime. Kõik on meie enda kätes ja see on hea. Olen optimistlik ja ootan, et mehed vigastustest paraneksid, sest siis on konkurents kohtadel suurem nagu peab," sõnas Suvi pärast eilset lahingut, mis peeti erakordselt haavatud rivistusega.

Viimasel hetkel langes rivist Kristo Järve

Juba enne koondise kogunemist oli teada, et traumade või olmepõhjuste läbi jäävad meeskonnast eemale Patrail, Jaanimaa, Ardo Puna, Uku-Tanel Laast ja Jürgen Rooba, kes kõik tavaolukorras igal juhul 16 protokolli kantava mehe sekka mahtunuks.

Pärast kolmapäevast võitu Gruusia üle langesid välja veel kaks tugitala – Gruusia lihunikud olid ära lõhkunud Janar Mägi õla ning vahetult enne eilse matši avavilet tunnistas kogenud Kristo Järve, et kolmapäevase raske kohtumise järel kimbutama hakanud põlve ülekoormuse vigastus on nii tõsine, et mängumeest temast ei ole.

"Oli vaja plaan kiiresti ümber teha," tõdes Suvi. Lahendus peitus kõigi kolme joonemängija (Marius Lepp, Armi Pärt, Martin Johannson) korraga kaitses mängitamises, rünnakul hõivasid Mägist ja Järvest jäänud positsioonid Kristo Voika ja Marko Slastinovski, platsil käis ka Siim Pinnonen. Põhijõuks oli aga meeskonna parimana 7 väravat visanud Mikk Pinnonen.

"Vedasime välja, aga varu jäi nii mängulises plaanis – tegime lihtsaid pallikaotusi – kui ka minu enda otsuste mõttes, sest mõned mehed jäid liiga pikaks ajaks pingile," sõnas Suvi.

Peatreener Suvi väärib korralikku kiitust

Törts enesekriitikat ei tee kunagi paha, aga kokkuvõttes väärivad alles kuu aja eest ametisse nimetatud peatreener Suvi ning tema abilised Jaanus Rätsep ja Priit Allikivi kiitust. Eesti käsipalli-rahvaga enne Gruusiaga peetud kohtumisi rääkides kostis igalt poolt kartust. Kõik teadsid, et olukord on sant ja puudujaid palju. Peljati, et Gruusia osutub liiga kõvaks pähkliks.

Suvi leidis aga üles õiged käigud. Ta tegi julgeid otsuseid, näiteks kaasas koondisesse 17aastase ääremängija Karl Roosna, kes viskas neli väravat nii kolmapäevases debüütmängus kui ka eile, ja pani Eesti meeskonna mängima ilusat ja vahvat käsipalli. Igast hetkest kumas läbi, kuivõrd hingega mängijad asja kallal olid.

Sellist meeskonda on lust juhendada ning Suvi kinnitas, et naudib peatreeneri-ametis igat hetke. "Koondise atmosfääris olla ja töötada on meeldiv. Tunda pinget, kogeda rõõmu ja ka pettumust. See kõik annab mulle head emotsiooni ning see, kuidas mängijad võitlevad ja panustavad, valmistab siirast rõõmu."

EM-valikmäng

Gruusia – Eesti 29:27

Eesti väravad: Mikk Pinnonen 7, Karl Roosna ja Kristo Voika 4, Armi Pärt, Marko Slastinovski, Kristjan Muuga ja Kaspar Lees 2, Marius Lepp 1.

Tabeliseis: Eesti 2 punkti (2 mängust), Gruusia 2 (2), Luksemburg 0 (0).

Gruusia mängib Luksemburgiga mais, Eesti juunis.