Võistlussarjas TV10 Olümpiastarti on osalenud palju sportlasi, nende seas (all vasakul) Janek Õiglane, Johanna Ilves, Margit Kalk, Hans Christian Hausenberg, Kerttu Jallai, Gerd Kanter, üleval Martin Liivamägi, Kaarel Nurmsalu.Foto: Mati Hiis
Spordivaria
4. november 2014, 10:00

TV 10 Olümpiastarti – kellele võidud, kellele telekuulsus

Natuke rohkem kui kuu pärast, 6. detsembril läheb lahti legendaarse kergejõustiku võistlussarja TV 10 Olümpiastarti 44. hooaeg. Kes teab, ehk on taas stardijoonel väikesed Rasmus Mägid, Gerd Kanterid ning õed Šadeikod.

Just TV 10 Olümpiastardi Rapla etapil sai omal ajal võistluspisiku sisse kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter. Vana-Vigala põhikooli 60 meetri jooksus ning kaugushüppes esindanud poiss kõrgeid kohti ei teeninud, kuid mälestus on ere – ta sai televiisorisse!

"Tulemusi ma ei mäleta, kuid eredalt on meeles, kuidas Marko Kaljuveeri intervjuu ajal õnnestus mul end tema kõrvale kõrgushüppematile sättida. Õnneks esitas Marko mullegi paar küsimust. Minu jaoks oli väga suur asi, et sai ennast telekast näha!" sõnab nüüdseks 10 tiitlivõistluste medalit võitnud Kanter.

Sarjast on läbi käinud 22 olümpiale jõudnud Eesti kergejõustiklast, teiste alade tähti on võistelnud veelgi – 2002. aastal sai kuulitõukes neljanda koha jalgpallur Henrik Ojamaa, samas pidi korvpallikoondislane Siim-Sander Vene alla vanduma 1000 meetri jooksus suusahüppaja Kaarel Nurmsalule.

Toonaseid konkurente Nurmsalu enam ei mäleta, kuid tõdeb, et sari oli talle hüppelauaks. "Olin niisama kulgeja, oskasin enam-vähem kõike, kuid mul oli vaja rohkem tappa saada kui teised," meenutab Nurmsalu, kes võitis vaid korra – lisaalana mõeldud paeltesidumisvõistluse.

"Võistlustel antud stardipauk jääb mulle eluks ajaks meelde – see oli nii vali, et pistsid mõtlematagi punuma. Reaktsiooniaeg oli mulle ilmselt suusahüpetes kasulik," muigab suvel 23aastaselt karjääri lõpetanud Nurmsalu.

Tänaseks katab TV 10 Olümpiastarti ära terve Eesti: eelvõistlused maakondades ja viis üle-eestilist võistlust (ühel hooajal) – neli üksikalade etappi ning üks mitmevõistluse finaaletapp. Mõõduvõtt toimub kahes vanuseklassis: vanem grupp – 13-14aastased poisid ja tüdrukud ning noorem grupp – 12aastased ning nooremad poisid ja tüdrukud. Võistkondlikus arvestuses konkureerivad koolide tiimid.

Sarja rekordiomanik on 9501 punktiga 16aastane Ülenurme gümnaasiumis õppiv Hans-Christian Hausenberg. Tema sõnul on sari aidanud kaasa ka sotsiaalsele elule. "Sain sarjast uusi tutvusi – mu parimad sõbrad on sarjas osalenud kaksikvennad Sander ja Martin Moldau. Ka auhinnalaud oli väga muljet avaldav – võitsin sealt jalgratta ja rulluisud."