Aivar Pohlak.Foto: Laura Oks
Spordivaria
5. november 2014, 07:00

Aivar Pohlak: raami ja formaalsusi on vaja, aga elu loovad siiski inimesed (2)

Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) president Aivar Pohlak tõdeb spordikongressist rääkides, et tema juhitud alaliidu jaoks pole tegu kuigi olulise sündmusega. Eesti sport vajab ennekõike sisu, mitte raami.

Aivar Pohlak, kui tähtis üritus spordikongress Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) vaatevinklist on?

Me ei pea seda väga oluliseks. Kuulusin arengukava ettevalmistamisega tegelenud töögruppi, aga olen pigem seda meelt, et arengukava on küll tähtis, aga mitte esmane asi, mida Eesti spordil on praegu järgmise sammu astumiseks vaja ja tõenäoliselt ongi meie riigi paljudes valdkondades vorm sisust liiga kaugele ette arenenud ning liiga oluline.

Enam kui 20 iseseisvusaastaga on Eestis loodud erinevatel toimimistasanditel raamid, mis on väga vajalikud, aga vorm ise sisu ei loo ja pelga raami ilusamaks või täpsemaks muutmisega pole edasist arengut võimalik saavutada. See ei ole etteheide töögrupile, vaid veendumus, et valdkondades – ma ei räägi ainult spordist – peavad tekkima vastutusvõimelised ja nähtavad sisulised liidrid.

Paraku pole meie ühiskonna toimimine viimasel paarikümnel aastal liidrite esiletõusu soosinud. Pigem on meie demokraatia arenenud moel, kus vastutusvõimeliste liidrite asemel toimetavad vastutusest vabad hallid kardinalid, kes üritavad protsesse endale kasulikumalt suunata. Ega spordis ole asjad teisiti. Raami ja formaalsusi on vaja, aga elu loovad siiski inimesed.

Eesti jalgpalli areng seega kongressil räägitavast ei sõltu?

Kuni jalgpalli mängimist ära ei keelata, siis ei sõltu tõesti. Eks me veidi pelgame ka liiga aktiivsed olla, jalgpall ja muu sport vastanduvad praegu liiga jõuliselt ning jalgpall nagu ei olekski spordi osa. Kuigi oleme teinud palju tööd, et reaalselt oma tegevusega ühiskonda arendada ja edasi viia ning meil poleks kahju oma kogemust teiste Eesti spordiorganisatsioonidega jagada.

Kas mõni Eesti alaliit on EJLilt oskusteabe osas nõu küsinud?

Tõsiselt ainult üks – Eesti jäähokiliit suhteliselt hiljuti, kui Rauno Parras nende presidendiks valiti. Muidugi jagame jäähokiga oma kogemusi ja arusaamisi siiralt.