FC Barcelona ründaja Luis Suarezi pea on täis tumedaid mõtteid - mõlemad matšid, mis ta klubi eest pidanud, on meeskond kaotanud.Foto: Manu Fernandez
Meistrite liiga blogi
5. november 2014, 10:33

Toomas Vara | Barcelona olukord meenutab lugu kahest miilitsast ja koer Murkast

Viasat Sport Balticu kanalil Meistrite liiga kohtumisi kommenteeriv Toomas Vara hoiab oma jalgpalliblogis Euroopa tähtsaimal vutivõistlusel silma peal. Erilise tähelepanu all on Eesti televaatajani jõudvad kohtumised.

Viasat Sport Baltic: Müncheni Bayern – AS Roma

Enne nende kahe esimest omavahelist kohtumist Roomas ennustasin skooriks 1:1. Mis põhimõtteliselt tähendab, et 50% ulatuses tabasin täppi – AS Roma lõi tõepoolest ühe värava. Puusse panin ainult Bayerni väravate arvuga. Kellel nüüd meelde ei tule, siis meenutame, et tol mälestusväärsel õhtul löödi 8 mänguga 40 väravat ja Bayern panustas rekordõhtusse tervelt 7-ga.

Kardan, et Roma mängijad pole 2 nädala tagusest alandusest veel täielikult toibunud. Arvatavasti nii mõnigi, näiteks endine Newcastle lemmik Yanga-Mbiwa, pole päriselt aru saanud kes, kus ja milleks ta jalgpalliväljakul üldse on. Mis omakorda meenutab toreda loo legendaarse Inglise treeeneri Brian Clough karjäärist. Nimelt sai üks tema mängijatest väljakul kahevõitluses kerge peapõrutuse ja kui klubi arst teatas treenerile, et mees on nii sassis, et ei tea isegi oma nime vastas Clough: "Öelge talle, et tema nimi on Pelé ja saatke ta selle teadmisega väljakule tagasi!". Tõestisündinud lugu, kindlasti.

Jutu mõte on selles, et kui Roma mängijad pole peale hävitavat kaotust suutnud leida kuskilt uut enesekindlust, siis Münchenis ei teki neil mingeid võimalusi. Vaadates kahe mängu vahele jäänud kohtumisi, siis Romal midagi väga uhket ette näidata pole. Kodus võeti tabeli alumise otsa Cesena vastu küll võit, aga kaks võõrsil mängu tugevamate – Sampdoria ja Napoli – vastu lõppesid viigi ja kaotusega. Samal ajal Bayern on Saksa liigas jätkanud ilma suuremate probleemideta, muuhulgas võideti laupäeval Der Klassiker´is Dortmundi Borussiat 2:1.

Meenutame tabeliesisu: Bayern 9, Roma 4, Manchester City 2 ja CSKA 1 punkti. On selge, et kodus ja teadmisega, et 3 punkti viivad 100% kindlusega alagrupist edasi, võtab Bayern ka seda mängu täie tõsidusega. Peale Saksa superkarika kaotust Dortmundile augusti keskel on Bayern 15 mängu järjest kaotuseta ja väga raske on uskuda, et nad nüüd võiksid vääratada. Samas on selge, et Roma tuleb mängule ettevaatlikuma taktikaga ja samasugust väravatesadu ei tasu oodata. Ei imestaks kui itaallased lähevadki tuimalt 0:0 peale mängima, sest kui suudetaks kahele viimasele voorule vastu minna 5 punktiga, oleks edasipääs Roma enda kontrolli all. MD5 mängitakse väljas eeldatava nõrgima CSKA-ga ja siis viimases voorus kodus mäng Manchester Cityga, mis suure tõenäosusega otsustab alagrupis 2. koha saatuse.

Bayern võidab 2:0.

TV6: Amsterdami Ajax – FC Barcelona

Barcelona teab, et võit Amsterdamis (eeldusel, et Apoel ei üllata võiduga Pariisis PSG üle) viib nad kindlalt alagrupist edasipääsejate hulka. Kodumeeskond omakorda teab, et kaotuse korral on ka teoreetilised võimalused alagrupist edasi saada läinud.

On suur tõenäosus, et sel hooajal esimest korda näeb Eesti televaataja Meistrite liigas mängumeest, kes on oma jalgpallikarjääri jooksul hammustanud juba kolme erinevat vastast. Jah, Luis Suarez on karistuse kandnud ja (ootamatult?) on Luis Enriquel nüüd probleem, millisest enamus treenereid ainult unistaks – kas ja kuidas mängitada korraga superstaaride kolmikut Messi, Neymar ja Suarez?

Teravad hambad kombinatsioonis keerulise probleemiga meenutab mulle veel üht tõestisündinud lugu. Seekord kahest miilitsast, kes õnnetu näoga Tallinnas Viru väljakul ringi vaatasid. Kui lahked inimesed uurisid mis mureks vastas miilitsatest julgem, et miilitsakoer Murka on kadunud. "Pole hullu, koer on tark loom, ju leiab ise kodutee jaoskonda üles" lohutati ametimehi. "Jah, Murka leiab küll, aga meie ei leia" kostis miilitsatelt vastuseks.

Tahan öelda seda, et Enrique peab kodust välja tulles teadma millise plaani ja milliste meestega ta Amsterdamis Ajaxit murdma läheb, et ei peaks õnnetu näoga väljaku ääres seisma nii nagu juhtus laupäeval kodus Celta Vigo vastu mängu jälgides. Tänu kahes viimases voorus saadud järjestikustele kaotustele on Barcelona ühe nädalaga langenud liidrikohalt 4. kohale.

Teadupärast oldi alagrupis koos ka eelmisel hooajal. Ka siis võitis Barca kodus kindlalt 4:0, aga enam-vähem täpselt aasta tagasi Amsterdamis suutis Ajax võtta revanši 2:1. Barcelona peatreeneriks oli tol ajal Gerardo Martino, kelle käe all oli meeskond teinud enne seda kaotust 20-mänguline kaotusteta seeria. Mõned ütlevad, et sellest õhtust algas Martino pikk hüvastijätt oma nõudliku ametiga. Võib-olla tõesti. Igatahes on Enrique jalgealune täna oluliselt hapram kui seda oli Barca eelmisel peatreeneril, seepärast võib päris kindlalt väita, et kui Hollandist sõidetakse koju ilma punktideta, siis võib see jalgealune päris kiiresti hoopis ära kaduda.

Ajax on kodus heas hoos. Vahepealsed 3 mängu on kõik võidetud. Väravate vahega 11:1.

Loodan, et Ajax võidab näiteks 2:1. Või siis vastupidi.

Kuna peale neljandat vooru selgub juba terve hulk meeskondi, kelle jaoks meistrite liiga lõppeb alagrupis, siis neile, aga miks mitte ka Luis Enriquele: Sum 41 "So Long Goodbye".