DUELL DISTANTSIL: Tallinna Levadia ja Tallinna Flora lähevad laupäeval mõlemad Ida-Virumaal platsile lootuses ja eesmärgiga tulla Eesti meistriks, aga mängitakse teineteisest 20 kilomeetri kaugusel erinevate vastastega. Foto: Teet Malsroos
Jalgpall
6. november 2014, 08:00

11 küsimust enne superlaupäeva Eesti jalg­palli­liigas! Mis, kes, kus, kas ja kui palju? (4)

Esimest korda pärast 2002. aastat on Eesti jalgpalli meistriliiga viimase vooru eel lahtine, kes kroonitakse tiitlivõitjaks. Soosik on FC Levadia, aga šansse evib ka FC Flora.

Viimati sai Eestis viimase vooru tiitlipinget ja -õhinat kogeda 2002. aastal, kui Flora edestas viimase vooru eel Levadiat kahe punktiga ja ees ootas omavaheline matš. See mitme tuhande pealtvaataja ees Kadriorus peetud matš jäi 0:0 viiki ja meistriks tuli Flora.

Nüüd on rollid pöördunud – kahepunktist edu omab Levadia. Aga erinevalt aastast 2002 ei mängita omavahel, vaid lihtsalt lähestikku. Levadia kohtub Narvas sealse Transiga ja Flora Sillamäel kohaliku Kaleviga.

11 järgnevat küsimust ja vastust peaksid andma ammendava vastuse, mis kõik laupäeval juhtuda võib.

Mis on meistritiitlit puudutavad variandid?

Levadia tuleb laupäeval Eesti meistriks juhul, kui alistatakse Narva Trans või kui Tallinna Flora ei saa jagu Sillamäe Kalevist. Kui Levadia kaotab Transile ja Flora alistab Sillamäe, siis on meister Flora. Kui Levadia mängib viiki ja Flora võidab, siis meister laupäeval ei selgu.

Mis on hõbe- ja pronksmedalit puudutavad variandid?

Sillamäe Kalev võidab hõbeda, kui alistab Tallinna Flora. Sillamäe jääb neljandaks ja medalist ilma ainult juhul, kui nad ei võida Florat ja Nõmme Kalju alistab Tartu Tammeka.

Kes ülitähtsaid mänge vilistavad?

Trans – Levadia matši ohjab Juri Frischer, Sillamäe – Flora mängu Eiko Saar. Eesti parimat kohtunikku Kristo Tohverit üllataval kombel emmale-kummale mängule peakohtunikuks määratud ei ole.

Kui palju raha mängus on?

Palju. Eesti meistriks tulevale klubile on Euroopa Jalgpalliliidu (UEFA) poolt tagatud 350 000 eurot auhinnaraha, aga hõbedale (ja pronksile) jääv klubi saab arvestada vaid 120 000 euroga.

Näiteks Levadia 2013. aasta eelarve oli 500 000 eurot (tänavune ilmselt suurem), mis viitab, et eurosarjast teenitav auhinnaraha moodustab reeglina Eesti tippklubide sissetulekutest (väga) olulise osa.

Kus toimub autasustamine?

Seal, kus selgub meister ehk siis Narvas või Sillamäel. Jalgpalliliit korraldab mõlemasse linna täisvalmiduse ehk olemas on atribuutika ja valmis pandud ilutulestikud, millest taevasse lennutatakse vaid üks. Tõsi, kui ilm on väga selge ja saluut väga-väga kõrge, siis võib ta ka teise linna ära paista.

Kus asub karikas?

Avavilede kõlamise ajal Narvas, sest seal mängiva Levadia tiitlivõit on tõenäolisem kui Sillamäel mängiva Flora oma. Kui teise poolaja keskel on olukord pingeline (näiteks kui Levadia on 3:0 juhtimas, siis pinget ei ole), siis tõstab jalgpalliliidu president Aivar Pohlak meistrikarika oma Toyota džiipi, vurab sellega Narvast välja ja pargib end Sinimägede kandis – enamvähem võrdne kaugus Narva ja Sillamäe staadionitest – maantee äärde.

Pohlak jälgib paralleelselt mõlema mängu ülekannet, et siis lõpuvile kõlades (või veidi varem, kui asi üpris kindlasti selge) startida sinnapoole, kus meistermeeskond karikat ootab. "Arvutasime välja, et jõuan kohale seitsme minutiga, mille jooksul valmistatakse staadionil autasustamine ette," selgitas Pohlak.

Politseieskorti tellitud ei ole.

Kui karikaga on asi klaar, siis kus asuvad ja kuidas liiguvad medalikomplektid?

Asuvad Tallinnas ja ei liigugi. Laupäeval antakse meistrile üle vaid karikas. Medalid – nii kuld, hõbe kui ka pronks – pannakse mängijatele kaela 23. novembril Estonia kontserdisaalis toimuval jalgpallihooaja pidulikul lõpetamisel.

Mis juhtub, kui meister laupäeval ei selgu?

Jalgpalliliidul tuleb ühe raiskuläinud (loe: taevasse laskmata) ilutulestiku asemel kinni maksta kaks säärast. Karikas sõidab Pohlaku džiibiga tagasi Tallinna ja jääb jalgpalliliitu 22. novembrini, kui toimub meistri selgitav lisamatš. Varem pole selle pidamine koondisemängude tõttu võimalik.

Seni on lisamatši läinud vaja vaid korra – hooajal 1993/94 alistas Tallinna Flora 5:2 Tallinna Norma.

Kas lisamatš peetakse Kadriorus (Levadia koduväljak) või Lillekülas (Flora koduväljak) või kuskil mujal?

Igal juhul A. le Coq Arenal Lillekülas, kinnitab jalgpalliliidu infojuht Mihkell Uiboleht: "Mäng toimuks Eesti rahvusstaadionil, et tagada osalejatele parimad tingimused. See seisukoht pole uus, vaid olnud selline juba aastaid. Kui lisamatšis kohtuksid Levadia ja Nõmme Kalju, kelle mõlema kodustaadion Kadriorg, toimuks mäng ikkagi Lillekülas, sest see on Eesti riigi parim staadion."

Lisaks pole Kadriorus kunstvalgustust ning novembri lõpus peaks lisaaja ja penaltite võimalikkust silmas pidades alustama mänguga hiljemalt kell 12 hommikul.

Kumb meeskond oleks lisamatšis kodumeeskond, kes saab kanda esindusvormi (Flora ja Levadia mõlema esimene valik on roheline)?

See pole paika pandud. Ilmselt korraldatakse loosimine.

Kui Levadia loositakse koduvõistkonnaks, siis kas nad saavad kasutada ka A. le Coq Arena kodumeeskonna riietusruumi, mis on igapäevaselt Flora rõivistu (ning ruumikam ja mugavam kui külalismeeskonna riietusruum)?

Eeldatavasti mitte, sest ametlikult rendib Flora oma riietusruumi jalgpalliliidult. Ning vaevalt tahaks Levadia toimetada riietusruumis, mis Flora sümboolikaga ehitud.

Mis juhtub, kui lisamängus jäävad normaal- ja lisaaeg viiki ning keset penaltiseeriat hakkab taevast pussnuge ja/või kassipoegi sadama?

Appi tuleb võistluste juhendi punkt 30.4, mis ütleb: "Kui penaltilöökide löömist ei ole võimalik lõpule viia halbade ilmastikutingimuste või olukorra kontrolli alt väljumise tõttu, otsustab kohtunik tulemuse liisuheitmise teel, mille juures viibivad EJL-i inspektor ja võistkondade kaptenid."

Ehk siis peavad kaptenid Roman Smiško ja Taavi Rähn kokku leppima, et kellele kull ja kellele kiri. Ning Eesti jalgpallimeistri otsustab mündivise.

36. voor

Narva Trans – Tallinna Levadia
Sillamäe Kalev – Tallinna Flora
Tartu Tammeka – Nõmme Kalju
Paide Linnameeskond – Jõhvi Lokomotiiv
Tallinna Kalev – Tallinna Infonet

Tabeliseis

Levadia 81
Flora 79
Sillamäe 76
Kalju 75
Infonet 63
Paide 32
Tammeka 28
Trans 28
Jõhvi 18
Kalev 12