«Panin pealkirja «Võimalik!» mitmel põhjusel, aga üks neist on: puhas mees saab tulla olümpiavõitjaks.» Gerd Kanterist rääkiva raamatu «Võimalik!» autor Raul RebaneFoto: Mati Hiis
Spordivaria
6. november 2014, 07:00

Raul Rebase raamatu eesmärk: "Tõestada, et puhtalt on võimalik!" (9)

Kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter sai lõpuks ka raamatukaante vahele. Ometi pole Raul Rebase teos "Võimalik!" mitte eluloojutustus, vaid pigem üks tõsielul pärinev Tuhkatriinulugu, kuidas üks tavaline külapoiss jõudis maailma tippu. Ning on seal siiani.

Peategelane Kanter usub, et raamat on kindlasti põnev lugemine. "Lugu, kuidas me seda tegime, millised olid meie mõtteviisid, kuidas seda saavutati, võib olla igaühele eeskujuks. Igal inimesel on tippujõudmiseks oma tee, mõtteviisist lähtuvalt on siin olulised seisukohad ära toodud," rääkis ta raamatu tutvustamisel Eesti Kirjanike Liidu majas.

2000. aastal alustatud ning 12 aastat kestnud koostöö Rebase ja Kanteri vahel olenes paljudest asjaoludest, kuid kõrgeimal kohal oli klausel: sport peab olema dopinguvaba. Sellest ka raamatu pealkiri – "Võimalik."

"Panin pealkirja "Võimalik!" mitmel põhjusel, aga üks neist on, et inimesed, eelkõige noored, treenerid ja lapsevanemad usuksid: puhas mees saab tulla olümpiavõitjaks. Muidu usuvad inimesed igasugust jama," kinnitas Rebane, kes pidanud aastate jooksul paljude kiibitsejate väiteid tõrjuma.

Raamatus on suisa esile tõstetud noore Kanteri ja toona alles tema toestustiimi rajava Rebase kirjalik kokkulepe 16. detsembrist 2000, kus mõlemad kinnitavad, et kui sportlane peaks kas või korragi keelatud ainete peale mõtlema, katkeb koostöö samal sekundil ning edaspidi ei tarvitata omavahelisel suhtlemisel sõna "au." Kokkulepe on paika pidanud.

Rebane tunnistas, et raamatu valmimisprotsess oli üpris pikk. "Märkmeid hakkasin tegema juba 2000. aasta alguses, kuid viimased paar aastat toimetasin need ära. Sel kevadel käisin lausa kolm nädalat kümme tundi päevas kirjutamas, kuid ma ei ole ju kirjanik, mul läheb kaua aega. See oli ikka pikk protsess," muigas ta.

Kanteri kauaaegne endine treener Vesteinn Hafsteinsson, kes ise esitlusele tulla ei saanud, kuid edastas oma tervitused moodsa internetitelefoni Skype teel, sõnas, et korda on saadetud midagi erakordset. Ometi igatseb temagi neid mõnes mõttes nii hulle, närvesöövaid kui võidurõõmu pakkunud hetki taga.

Raamatus muide, on Rebane eraldi toonud välja islandlasest treeneri esimese Eestis käigu, lõbusad muljed ning üllatusmomendi, kui mees astus spordisaali ning nägi korraga nelja Eesti olümpiavõitjat.

Hafsteinsson pakkus Rebasele raamatu pealkirjaks "Võimatu!", kuid viimane sõna jäi siiski autorile. "21aastasena korralikku trenni alustava külapoisi saagiks on praegu 10 tiitlivõistluste medalit. Ja võib veel juurde tulla! See tundub tõesti võimatu," muheles Rebane.

Teose on läbi lugenud ka Kanter ise ja kuuldavasti teistelegi soovitanud. Mees loodab aga, et kui 2016. aasta Rio de Janeiro olümpia hästi läheb, võib oodata ka elulooraamatut. Paslikumaks autoriks loomulikult Rebane.

"Ise ma nii suur kirjamees ei ole. Aga Raulile viskasin väikese kinda, et kui õnnestub Riost mingit sorti medaliga tagasi tulla, siis võiks äkki pakkuda talle väljakutse elulooraamatu kirjutamiseks. Enamik minu aastaid tippspordis on ju möödunud tema juhtimisel. Loodan, et elulooraamatu idee saab teoks," rääkis Kanter.