Hetk tänaöisest Cleveland Cavaliersi ja Utah Jazzi mängust: Lebron James vaatab mõtlikult üle platsi, Jazzi fänn aga hõiskab. Lõpuks võitis Jazz 102:100.Foto: Rick Bowmer
Korvpall
6. november 2014, 16:05

Ats Kuldkepp | Cleveland Cavaliersi koperdamine meenutab nelja aasta tagust Miami Heati

Suvel LeBron Jamesi ja Kevin Love'i hankinud Cleveland Cavaliers läbis NBA esimese nädala ühe võidu ja kolme kaotusega, mis on Clevelandi LeBroni fänniarmeelt kõvasti auru maha võtnud. Õigupoolest pole asi nii hull, sest aastate möödudes on ka kõige pealiskaudsemad ülejooksikud aru saanud, et paarist mängust ei tasu suuri järeldusi teha. Et Cavaliers nii puiselt alustab, oli siiski raske ette näha.

Kõigepealt saadi kodusel Quicken Loans Arenal külma dušina mõjuv kaotus New York Knicksilt, siis taastati eneseusk lisaaja võiduga peamise idakonverentsi konkurendi Chicago Bullsi üle. Nüüd põigati läände, kus esmalt saadi sahmakas Portland Trail Blazersilt ja täna jäädi napilt alla võitluslikule, aga ikkagi ühele läänekonverentsi nõrgimale tiimile Utah Jazzile. Gordon Hayward otsustas külalistega käituda nii:

Ka Jamesi nelja aasta tagune seiklus Miami Heatis algas nigelalt ja mured kestsid päris kaua. 17 mänguga oli kogutud 9 võitu, mida oli nii võimsalt haibitud meeskonna jaoks vähe. Siis alistati järjest 12 vastast ja püsiti kuni Jamesi lahkumiseni NBA eliidis.

Toona olid Miami suurimad probleemid LeBroni ja Dwyane Wade'i sarnane mängustiil ning õhuke koosseis. Suurt Kolmikut (James, Wade, Chris Bosh) abistasid rollimängijad Mario Chalmers, Udonis Haslem, James Jones ja Mike Miller, fossiilid Zydrunas Ilgauskas, Juwan Howard ja Mike Bibby ning null-kasuteguriga Carlos Arroyo, Eddie House ja Joel Anthony. Nimesid oli palju, aga kvaliteeti nappis.

Kui nad terved olid, said nad kõik platsile, aga Cavaliersi peatreeneriks asunud David Blatt kasutab sarnases situatsioonis vaid 8-9mehelist rotatsiooni, mis on NBA põhihooajal ebatavaline.

Dion Waiters, mis toimub?

Uus Suur Kolmik (James, Kevin Love, Kyrie Irving) peaks stiilide poolest kiiremini kokku sulama, aga Miami triumviraat oli tol ajal suuremate võimetega. Ei tasu ennast praegusest Wade'ist heidutada lasta - 2010. aastal oli ta tõeline loom ja võitles tõsiselt Jamesiga Heati alfaisase koha pärast.

Peamised abistajad on Cavaliersis Anderson Varejao, Tristan Thompson, Dion Waiters, Shawn Marion, Matthew Dellavedova ja taas Mike Miller. Kolm viimast pole seni suurt midagi ära teinud ja Dellavedova peab põlvesidemete venituse tõttu umbes kuu aega eemal olema. Suurim (oodatud) pettumus on olnud skoorimisega leiba teeniv Waiters, kes jäeti viimati algviisikust välja ja sai platsile vaid 13 minutiks. Vähe sellest, ta on isuga hävitamas minu NBA Fantasy tiimi.

Pingilt alustamine peaks andekale Waitersile sobima, sest just seda on ta suure osa oma karjäärist teinud. Aga Cavaliersi rotatsioon on nii lühike, et sisuliselt ei tekigi tal võimalust olla n-ö vahetusmeeste liider, kes Jamesi, Irvingi ja Love'i puhkamise ajal ohjad enda enda kätte võtab. Natuke võib veel oodata ja loota, aga kui asjad ei parane, siis oleks mõni teine keskkond talle parem. Kui ta üldse suudab kuskile sisse sulanduda, sest parimate meeskonnakaaslaste valimisel ta nominentide hulka kohe kindlasti ei kuulu.

Polegi kedagi väljakule saata

Blattile ei saa vaid kaheksa palluri mängitamises otseselt midagi ette heita, sest Brendan Haywood, James Jones (LeBroni teine sülekoer Mike Milleri kõrval), Louis Amundson, Will Cherry, Joe Harris ja Alex Kirk ei peagi 2014. aasta novembris NBA meeskonnas platsile saama. Kolm viimast on nii tundmatud, et neid võiks segi ajada Saksamaa esiliiga suvaliste ameeriklastega.

See meeskond lausa karjub Ray Alleni järele, kes sinna hiljemalt veebruaris ka läheb. Ennem seda oleks vaja kedagi nooremat, sest Miami mudel, kus superstaaride kõrvale võeti peamiselt vanureid, polnud kõige ideaalsem. Nagu kalju otsast alla langenud Shawn Marionist juba piisab.

Suurim x-faktor on siiski Waiters. Ka Irving on alustanud heitlikult ja Love'i viskeprotsendid on liiga madalad, aga just Waitersil on koos Tristan Thomsponiga võimeid Cavaliersi nooruslikku särtsu juurde süstida. LeBron saab varsti 30 ja ta proovib järjest enam puhata, isegi platsil viibides. Ja kui see trend jääb kestma (ilmselt ei jää), siis pole Cavaliersil üldse millegi üle rõõmustada.

Miami Suure Kolmiku esimesi mänge aluseks võttes reageeriti alguses üle, võimalik, et sama toimub nüüd ka Clevelandiga. Võib-olla hakatakse kahe nädala möödudes võite lihtsalt jõuga teistelt ära rebima. Selleks oleks vaja aga saada vähemalt keskmiseks kaitsetiimiks, mida praegu ei paista kuskilt otsast. Panustan siiski sellele, et enne kevadet Cavaliers täishoogu sisse ei saa.