Tartu Tammeka lõpetas Eesti jalgpalli meistriliiga 7. kohaga. Pildil Tammeka noormängija Geir-Kristjan Suurpere (sinises).Foto: STANISLAV MOSHKOV
Jalgpall
8. november 2014, 17:34

Kaljule kaotanud Tartu Tammeka püüab jääda realistiks ja sammuda edasi ühe hooaja kaupa

Eesti jalgpalli meistriliiga viimases voorus 0:1 Nõmme Kaljule alla jäänud Tartu Tammeka meeskonda võib pidada äsja lõppenud hooaja üheks suuremaks üllatajaks.

Kui hooaja algul ennustati portaalides ja lehtedes, et Tammeka võitleb liigasse püsimajäämise nimel, siis pärast viimast mängu paiknesid tartlased edetabelis tublil seitsmendal kohal.

Ka kahvatu hooaja lõpu teinud Nõmme Kalju oli tartlastega jännis. Alles 84. minutil lõi Kalju penaltilöögist ära matši ainsa värava, autoriks nõmmelaste raudvara Hidetoshi Wakui. Kuigi kohtumise lõpuminutitel oli Kaljul veel paar head võimalust, siis eelnevad 80 minutit möödusid pigem tasavägiselt. Tammeka noored mehed jaksasid favoriitidega sammu pidada ja olid kaitses organiseeritud.

Tammeka peatreener Indrek Koser jäi meestega üldjoontes rahule ja tõdes, et kuigi liiga esiviisiku vastu on alati keeruline, siis valusalt nõelata suudavad nad nüüd juba küll. „Noored arenesid hooaja jooksul kindlasti. A-koondise jaoks on veel natuke vara, kuid Tauno Tekko, Rasmus Tauts, Rauno Tutk ja mõned veel on noortekoondiste jaoks head mehed,“ sõnas Koser. Ta lisas, et klubi eesmärgiks on järgmisel hooajal minna veel koha võrra edasi, kuigi Paide Linnameeskonda on juba keerulisem edestada. Liiga teravaima tipu sekka pääsemiseks võib kuluda aga oma head neli-viis aastat.

Tartu esindusmeeskonna fännide poolt hooaja parimaks valitud Kristjan Tiirik tõi samuti esile, et meeskond ületas end tänavusel hooajal ja edasiminek on järk-järguline protsess. „Meeskond koosneb noortest ikkagi. Aga usun, et kui suudame tuumiku koos hoida, suudame siit edasi sammuda. Fännide toetus on kõva,“ lausus Tiirik. Tõesti, hooaja viimasel liigamängul tegid Tammeka ja Kalju fännklubid pilkupüüdvad pürošõud, Kalju fännide tekitatud suitsupilv katkestas korraks ka mängu. 

Meistriliiga alles neljanda kohaga lõpetanud Nõmme Kalju tulevik on see-eest natuke süngemates toonides. Meeskonna peatreener Igor Prins ütles mängujärgselt Õhtulehele, et ka hooaja viimases võidetud mängus võinuks meestes rohkem tahtmist olla. Nädala pärast peab meeskonna juhatus suure koosoleku, kus analüüsitakse hooaeg läbi ja tehakse otsused, kellega edasi minnakse. Raudkindel koht on vähestel.

Prins möönis, et meistriliiga võitnud Levadia oli otsustavatel momentidel kindlam ja vihasem. „Seda oli näha ka meie viimases omavahelises mängus, Levadia mehed olid näljasemad. Vahepeal oli koos euromängudega karm graafik, mõni tuli sellest paremini välja, teine mitte. Suuri oletusi ei ole mõtet hakata praegu tegema, nädala pärast arutame läbi klubi juhtidega, mis valesti läks,“ ütles Prins.

Koduse jalgpalli meistriliiga võitis 84 punktiga tänavu FC Levadia, kes alistas hooaja viimases matšis Narva Transi koguni 8:1. Hõbemedalid pälvisid Sillamäe Kalevi mängijad, kes suutsid otsustavas mängus lüüa Florat 3:2. Nii Kalevil kui Floral oli 79 punkti, Nõmme Kaljul oli neljandana 78 punkti. Viiendale kohale jäi Infonet 66 punktiga. 

Tugevale esiviisikule järgnesid Paide Linnameeskond (35), Tartu Tammeka (28), Narva Trans (28), üleminekumängudele minev Jõhvi Lokomotiv (18) ja esiliigasse langev Tallinna Kalev (12).