Kalev/Cramo - AstanaFoto: Arno Saar
Korvpall
8. november 2014, 21:10

REPORTAAŽ | Kalev/Cramo kaotas Astanale nostalgiahõngulise heitluse äärmiselt piinarikkal moel (1)

Kalev/Cramo kohtus täna korvpalli Ühisliigas Kalevi spordihallis Kasahstani esiklubiga Astana ja kaotas tasavägise mängu 63:65. Seega katkes ka Kalevi kõikide sarjade peale kogunenud kaheksamänguline võiduseeria.

Tavapärase Tondiraba jäähalli asemel pidas Kalev/Cramo tänase kohtumise legendaarses, aga väikses Kalevi saalis. Sisuliselt meelitati kohale täismaja, vaid platsi servalt pisut eemal leidusid mõned vabad kohad. Lasnamäel vuhisesid sel nädalavahetusel korvpalli asemel hoopis sulgpallireketid. Nostalgialaksu suurendas tänapäevaste popphittide asemel kõlaritest kostunud 90ndate tantsuhitid nagu "Haddaway – What is love" ja Bad Boys Blue viljakas looming!

Algviisikuga Scott Machado, Armands Škele, Gregor Arbet, Erik Keedus, Frank Elegar alustanud Kalev näitas esimestest minutest peale neile viimasel ajal omaks saanud head kaitsemängu ja läks pärast Elegari võimsat ründelauast saadud palli korvi surumist 6:2 juhtima. 5 minutiga hoiti sel hooajal ka Venemaa tippklubi Krasnodari Lokomotiv-Kubani alistanud Astanat vaid kolme punkti peal, aga ise oldi korvide viskamisega samuti hädas.

Esimene veerandaeg lõppeski madalaskooriliselt 13:12. Škele oli Kalevile läbiminekutest toonud 4 punkti, kannavigastusega võitleval Elegaril oli lisaks kahele punktile kirjas juba 7 lauapalli!

Kalevi verevaene rünnak

Kalev ei saanudki teise veerandaja alguses rütmi käima ja 5 minutit enne poolaja lõppu oldi taga 16:22. Ise ei suudetud häid viskepositsioone leida ja kui need tekkisid, siis magati õige hetk maha. Pingilt sekkunud Rolands Freimanis ja Elegar panid poolaja viimastel minutitel šõu püsti – lätlane tõi lühikese ajaga 7 punkti ja keskmängija domineeris kaitses ja lajatas Machado söödust korvi võimsa alley-oopi – aga puhkepausile mindi siiski 25:28 kaotusseisus.

Teise poolaja alguses hakkasid Kalevi visked rohkem tabama, aga samaga vastas ka Astana ja 3-5 punktiline kaotusseis püsis. Järjest selgemad tõusid Kalevi tegutsemises esile duo Freimanis-Elegar. Jõulise ääremängija kohal alustanud Erik Keedus tegi ruttu neli viga täis ja seega pidigi Freimanis platsil palju minuteid müttama. Hoolimata sellest, et Astana nimekas peatreener Aleksandar Trifunovic karjatas mängijatele, et nad paneks lauavõitluses kalevlastele keha vastu, korjas Elegar ikkagi ründelaudu nagu loom.

Ja siis algas Kalevi (lühiajaline) tõus - Machado ja Elegari järjekordsele kõrgelennulisele koostööle järgnes Arbeti kolmene ning 50 sekundit enne kolmanda veerandaja lõppu leiti ennast 48:45 eduseisust! Neljanda perioodi alguses aktiviseerus aga Astana poolelt Austria koondise liider Rašid Mahalbasic ja viis Astana taas 59:54 ette.

Armands Škele vähendas korvi ja vabaviskega vahe kaks minutit enne lõppu 61:63 peale ja tabas järgneval rünnakul veel ühe lähiviske! Seega mindi viimasele minutile seisult 63:63. Pärast mõlemapoolseid ebaõnnestunud üritusi sai viimase rünnaku õiguse endale Astana ja uskumatul kombel järeti Mahalbasic korvi alla täiesti vabaks ning austerlane pani ühe meetri pealt sisse. Ebakindlalt, aga ikkagi sisse... Kokkuvõtteks siis äärmiselt külma dušina mõjuv 63:65 kaotus.

Kalevil said käe valgeks viis meest, kellest Elegar tõi lõpuks 15, Freimanis 14, Machado 12 ning Škele ja Arbet 11 punkti. Elegar võttis maha ka 16 lauapalli, Machado andis 8 resultatiivset söötu. Astana resultatiivseim oli Jerry Johnson 13 punktiga.

Kalevil on nüüd Ühisliigas 3 võitu ja 3 kaotust, Astanal on koos 3 võitu ja kaks kaotust. Järgmise Ühisliiga kohtumise peab Kalev/Cramo 16. novembril võõrsil Peterburi Zeniiti vastu.