ÜHEKSAS TIITEL: Tallinna FC Levadia krooniti Eesti jalgpallimeistriks üheksandat korda. Sama palju tiitleid on ka FC Floral. Kes saab enne kümme täis? Foto: Laura Oks
Jalgpall
10. november 2014, 08:00

LEVADIA TIITLIVÕIT: Narvast lahkuti saluudi ja signaaliga, mööda Kangelaste prospekti!

Eesti jalgpalli meistrivõistluste laupäevane viimane voor oli ainulaadne, sest medalite nimel mängiti samaaegselt kolmes linnas – Narvas, Sillamäel ja Tartus. Meenutame, kuidas jalgpallipäev minut-minutilt lahti rullus.

Narvas võõrustas kohalik Trans Tallinna Levadiat, kes läks platsile teadmises, et võit tagab tiitli. Sillamäel kohtus Kalev Tallinna Floraga, kes võis Levadia kinni püüda (kui nood Transi ei võida), aga kaotusega kolmandaks langeda. Sillamäe vajas medali tagamiseks võitu, mis omakorda jätnuks Tartus Tammekaga madistanud Nõmme Kalju neljandaks.

11.45 Sillamäel on öö läbi ladistanud vihm väljakujooned ähmaseks muutnud ning Kalevi staadioni töömehed rullivad vapralt värskeid jooni teha.

12.38 Narvas võtavad esimesed Levadia fännid end Fama staadionil platsi. Kui nemad läbisid turvakontrolli puhtalt, siis kohalikele on turvamehed staadioniväravas uus asi ning nii mõnigi heidab solvunud pilgu. Värava kõrvale tekib kena hunnik taarat.

12.45 Soojenduse lõpetanud pallurid sammuvad vihmasabinas – Narvas veidi suurem, Sillamäel väiksem – riietusruumidesse. Levadia saabus mängupaika juba eelmisel õhtul (Eesti meistriliigas väga haruldane talitusviis) ning peatreener Marko Kristal tervitab staadioni väravas äsja Narva saabunu poega Patrikut, seob tal putsapaelad kinni ja teeb nalja. Tuju viis pluss.

13.00 Kõlab avavile viiel staadionil üle Eesti.

13.14 Kas intriig juba läbi? Levadia vasakäär Dmitri Kruglov leiab sööduga Ilja Antonovi, kes viib meeskonna 1:0 juhtima. Esimene samm tiitli suunas on tehtud.

13.17 Levadia olukord muutub veelgi turvalisemaks, sest Sillamäe asub Flora vastu 1:0 eduseisu. Reaalaja tabeliseis: Levadia 84 punkti, Sillamäe 79, Flora 79.

13.26 Levadia suurendab edu, kui Igor Subbotin loeb olukorda Transi arvukatest kaitsjatest paremini ja lööb pöördelt 2:0!

13.35 Busstäis Sillamäele saabunud Flora fänne võtab tribüünil üles laulu "Putin huilo!". Sillamäel on turvaplaan põhjalikult läbi mõeldud, fännisektorid eraldatud ja eelmistel aastatel nähtud Flora – Sillamäe fännikismat ei vallandu. Piirdutakse verbaalsete lõuahaakidega.

13.46 Dragomir Vukobratovic viib Levadia penaltist 3:0 juhtima. Sellega on kõik selge, sest enne hakkab maa värisema, kui mannetu Trans kolm väravat tagasi lööb.

Jalgpalliliidu president Aivar Pohlak ei pea teisel poolajal Sinimägede kandis ootama, kas põrutada tiitliga Narva või Sillamäele. Silt "FC Levadia. Eesti meister 2014" kinnitatakse karikale juba praegu.

13.50 Sillamäe vaheajabanketi menüüs on Venemaa viin, Gruusia vein ja Narva silmud.

14.01 Kristal särab platsile naastes nagu väike pühadeküpsis.

14.15 "Kakoi krasivõi! Kakoi horošii!" õhkavad Levadia noored naisfännid, kui Cristiano Ronaldot meenutav Igor Subbotin lööb oma kolmanda värava. Poolkaitsja hooaja 31. värav viib Levadia 6:0 juhtima! Mängijad ise enam tähistada ei viitsi, väike rusikaviibutus ning asi ants. "Edasi!" hüüab ründaja Ingemar Teever.

14.30 Kui Narvas jätkub Levadia väravafestival, siis Sillamäel pingeline andmine – 0:2 ja 1:3 taha jäänud Flora vähendab seisu 2:3-le ning Sillamäe leer on pinges. Hetkel ollakse kinni hõbedas, aga teadmine, et kui Kalju alistab Tammeka ning nemad Florat mitte, jäädakse neljandaks, sööb närve.

14.40 Flora fännisektorist tähendatakse, et Sillamäele kaotamine ja pronksile jäämine neid suurt ei morjenda, sest see kõik jätaks medalita Kalju, mis valmistaks Flora toetajatele suurt ja siirast rõõmu.

14.48 Lõpuviled on kõlanud igal pool. Levadia võidab 8:1, Sillamäe 3:2 ja Kalju 1:0. Lõplik tabel: 1. Levadia 84, 2. Sillamäe 79, 3. Flora 79, 4. Kalju 78.

14.49 Levadia kapten ja väravavaht Roman Šmisko tõmbab uhkelt õlgadele Ukraina lipu. Aivar Pohlak vestleb ukrainlasega kohe pikemalt ning kallistab meest südamlikult.

14.51 Tallinna FC Levadia tõstab 9. korda oma ajaloos pea kohale meistrikarika! Nüüd ollakse selles arvestuses Floraga viigis. Kes võtab esimesena 10. tiitli?

Taevasse lendab saluut ja Levadia võidutants ei taha lõppeda. Ilja Antonov on kui tsirkusest lahtilastud akrobaat, kes keksleb kullapuru sees ennastunustavalt.

15.45 Võidukas Levadia lahkub saluudi ja fännimöirete saatel staadionilt. Ka bussijuht ei hoia end tagasi – Narvast mööda Kangelaste prospekti välja sõites on signaal ikka põhjas!

MEISTRILIIGA LÕPPTABEL

1. Tallinna FC Levadia 84
2. Sillamäe JK Kalev 79
3. Talllinna FC Flora 79
4. Nõmme JK Kalju 78
5. Tallinna FC Infonet 66
6. Paide Linnameeskond 35
7. Tartu JK Tammeka 28
8. Narva JK Trans 28
9. Jõhvi FC Lokomotiiv 18
10. Tallinna JK Kalev 12

Tallinna Kalev kukkus esiliigasse, kust tõuseb kõrgemale Pärnu Linnameeskond. Lokomotiivi ootavad üleminekumängud Viljandi JK Tulevikuga.