TIINA MÕISFoto: TAIRO LUTTER
Spordivaria
11. november 2014, 07:00

Tiina Mõis: spordil on olnud mu elus ülisuur roll

Ettevõtja Tiina Mõis (pildil) oli hea kergejõustiklane, kes püstitas mitmevõistluses Eesti noorterekordi. Spordiga on 57aastane daam sinasõbraks jäänudki.

Kui tähtis roll on spordil olnud teie elus ja kuivõrd see on mõjutanud teie karjääri?

Spordil on olnud minu elus ülisuur roll. Tulin 15aastasena Järvakandist Tallinna spordiinternaatkooli õppima. Olin talendikas kergejõustiklane, olles püstitanud Eesti noorterekordi mitmevõistluses ning tulnud ka Eesti meistriks kõrgushüppes. Kuigi loobusin tippspordist vigastuste tõttu juba 20aastaselt, sain sportimisest kaasa sihikindluse, töökuse ja pühendumisoskuse, mis on olnud edasiviiv jõud edasises elus ja karjääris.

Kui palju teil praegu spordi jälgimiseks ja ka harrastamiseks aega on? Milliseid alasid ja miks jälgite?

Tegelen ka praegu aktiivselt spordiga, lemmikala on tennis. Olen TC Reval Ladies asutajaliige 1998. aastast. Jälgin kõiki tiitlivõistlusi kergejõustikus, samuti tenniseturniire (Austraalia lahtised meistrivõistlused, Prantsusmaa lahtised meistrivõistlused, Wimbledon, USA lahtised meistrivõistlused). Siis veedan seitse–kaheksa tundi päevas või öösel televiisori ees. Loomulikult vaatan ka jalgpalli MMi ja suusaalasid, kui Eesti sportlased esinevad. Lisaks meeldivad mulle iluuisutamine ning sport- ja iluvõimlemine, kui emotsionaalselt ja esteetiliselt nauditavad alad.

Kas tippsportlased on nii-öelda ülemakstud või saavad nad õiglast tasu?

Arvan, et Eesti sportlased on alamakstud. Nad saavad preemiat vaid suurvõistluste medalite eest. Ülejäänud pingutused, treeningud ja hooajaks valmistumine on suuresti igaühe enda õlgadel. Vähestel on sponsorid, kes neid toetavad nii materiaalselt kui moraalselt.

Meedia viriseb, et maailma mõistes staare meil kahjuks pole. Teie liigute palju eri riikides ja oskate öelda, kui tõhusalt on sportlased suutnud Eestit tutvustada?

Meil on vähe maailmatasemel tippsportlasi, see on tõsi. Kuid oleme väike rahvas, alade kandepind on väike, maailma tippu jõuavad vaid üksikud talendid. Erilist tunnustamist väärivad kõik olümpiavõitjad ning tiitlivõistluste võitjad. Hindan väga kõrgelt Kaia Kanepi saavutusi. Ta on kaua püsinud maailma tenniseedetabeli esiosas ja jõudnud viis korda suure slämmi veerandfinaali ja võitnud neli WTA-turniiri. Ta on suutnud meie riiki väga hästi tutvustada. Maailmas ringi liikudes olen korduvalt kogenud, et kui tutvustan end eestlasena, siis nimetatakse sportlastest esimesena just Kaia Kanepi nime.

Kas tippsport võiks kujuneda üheks Eesti visiitkaardiks ja kuidas saaks riik omalt poolt kaasa aidata?

Ma ei arva, et tippsport peaks olema lausa Eesti riigi visiitkaart. Pigem võiks meil olla sportlik ja terve rahvas. Kindlasti saab paremini korraldada spordi, seal hulgas tippspordi finantseerimist. Tuleb teha valik paljude alade hulgast, kuhu rohkem panustada, kus on olemas traditsioonid ning eeldused ja suurem tõenäosus sportlastel maailma tippu jõuda.