Foto: Nõmme Kalju
Jalgpall
11. november 2014, 08:00

Haruldane lugu: Flora ostis (!) Kaljult 20aastase väravavahi (9)

Kui suurtes vutimaades on jalgpallurite õiguste ostmised ehk üleminekud argised nähtused, siis Eesti jalgpallis mitte. Eilne uudis, et Tallinna Flora ostis (NB! Mitte ei laenanud, vahetanud, omandanud vms) Nõmme Kaljult 20aastase väravavahi Richard Alandi mängijaõigused, on Eestis enneolematu.

Kolme Tallinna suurklubi (Flora, Levadia, Nõmme Kalju) vahel polnud mitte kunagi varem toimunud ainsatki profijalgpalluri ostu-müügitehingut. Noormängijaid oldi teineteiselt välja ostetud. Samuti löödud käsi profipalluritega, kelle leping teise klubiga lõppes (näiteks 2013 hakul liikusid nõnda Florast Levadiasse Aleksei Jahhimovitš ja Levadiast Kaljusse Janar Toomet).

20aastase Tartu SK 10 kasvandikul Alandil oli lepingut Nõmme klubiga aga kolm aastat alles ning Flora maksis tema eest Kaljule pesuehtsat raha. Kui palju, jääb poolte soovil saladuseks. Aga jutust kumab läbi, et jutt ei käi sümboolsest summast.

"See oli ikka äritehing," kinnitas Kalju president Kuno Tehva. "Raha polnud meie jaoks kõige olulisem, vaid jõudsime järelduseni, et ühelt poolt on meil lisaks Richardile nimekirjas veel kaks andekat väravavahti ja teisalt pole Richardilt lähiaastatel varianti Vitali Teleši varjust pääseda. Floral oli tema vastu tõsine huvi ja otsustasime müügiga nõustuda."

Aland liitus Kaljuga 2013. aasta alguses, aga pääses kahe hooaja jooksul kõrgliigas platsile vaid korra. Flora esiväravavahiks oli tänavu Stanislav

Prins (26) ja varumeheks Mait Toom (24). Emb-kumb neist ilmselt seoses Alandi saabumisega lahkub.

Flora asetab Alandile suuri lootusi. "Loodame, et Richardil jätkub ambitsiooni ja töökust tõmmata kätte ühel päeval FC Flora nimekaima väravavahi, Mart Poomi kindad," sõnas FC Flora president Aivar Pohlak.