Heino Lill TTÜ meeskonda juhendamas.Foto: MARI LUUD
Korvpall
11. november 2014, 17:33

Heino Lill: Eesti klubide võidud on Balti liigas tulnud välismaalaste pärast (8)

Eesti korvpalliklubid on astunud Balti liigas võrreldes eelnevate aastatega sammu edasi, sest erinevalt varasemast pole võidud Leedu ja Läti klubide üle haruldus. Jutt ei kehtib eelkõige „keskmike" ehk Rakvere Tarva, Rapla Tyco, TTÜ ja Valga Maks&Mooritsa kohta, kes varem on naabritega hädas olnud. Lätlaste ja leedulaste vastu pole võidupunkti kirjas vaid Pärnul ja TLÜ/Kalevil.

Homme kell 18:30 kodusaalis Valmieraga madistava TTÜ selle hooaja uhkeim võit pärineb 23. oktoobrist, kui 84:77 oldi üle Panevežyse Lietkabelisest. Sama Lietkabelis viis Euroliigas suurepärast hoogu nautiva Kaunase Žalgirise eile lisaajale ja kaotas lõpuks kaheksa punktiga.

Leedu korvpalliga aastakümnete jooksul palju kokku puutunud TTÜ peatreeneri Heino Lille hinnangul on Eesti klubide mõningase edu põhjus lihtne. „Meie võistkondades on palju rohkem välismaalasi. Lätlased ja leedulased meie klubidele neid mänge võidavadki. Aga ka eestlaste osas on asi veidi paremaks läinud. Varem olen Eesti klubide probleemi nimetanud Ikla sündroomiks – kõvad suudetakse olla ainult kuni Ikla piiripunktini, pärast seda lagunetakse ära," sõnas Lill.

„Täpselt pole arvutanud, mis välismaalaste panus meeskondades on, aga see on kindlasti päris suur. Mis me siin ikka seda varjame, võib-olla korvpallifännid tahavad pisut teist asja näha, aga nii ta on. Kui loen Leedu meediat, siis seal kurdab Arvydas Sabonis, et noorte leedulaste tehnika hakkab teistest eurooplastest aina enam maha jääma. Meil on aga võrreldes leedulastegagi vaja kõvasti tööd teha," lisas ta.

Ka TTÜ kasutab varasemast rohkem välisabi. Eestis viiendat hooaega palliva välistudengi Andrew Arnoldi kõrval tuli enne hooaja algust TTÜsse õppima Soome kodakondne Kilian Cato, kes on aga endiselt vigastuspausil. Viimastel nädalatel on meeskonnas kaasa teinud ameeriklasest tagamees Deniarius Darby, kes haub plaane veebruarist TTÜsse avatud ülikooli astuda.

Lill ütles, et seni üsna marginaalses rollis olnud Darby saatus on lahtine. Võimalik, et temast loobutakse juba üsna varsti, aga mõned mängud antakse talle veel võimalus ennast tõestada. Kindel on aga see, et kui ta tudengiseisusesse tõusta ei suuda, siis ta TTÜs enam ei mängi.