RÕÕMSAD: Maadleja Heiki Nabi koos abikaasa Egle ja tütre Renataga spordiklubis Arigato.Foto: Mati Hiis
Maadlus
12. november 2014, 07:00

Maailmameister Heiki Nabi: lapsega tegelemine on puhas preemia! (1)

Kui keeruline on last kasvatada spordiperel, kes pidevalt maailmas tiirutab? Oma kogemustest räägib maadluse maailmameister Heiki Nabi, kelle abikaasa Egle võttis vastu bikiinifitnessi profikaardi. Teineteist toetades on nad kenasti hakkama saanud, ent tütart Renatat on aidanud kantseldada ka vanavanemad ning Heiki vend ja õde.

Nii Heikil kui ka Eglel on seljataha jäänud edukas hooaeg. Maadleja võitis suurel MMil ja kaitseväelaste MMil pronksmedali ning madistas edukalt Saksamaa klubide kõrgliigas.

"See aasta oli tõesti oluliselt keerulisem kui eelmised," ütleb Heiki. "Egle võistles rohkem ja minulgi tuli palju kodunt eemal olla. Kõik olid päris pikad sõidud: mina käisin Usbekistanis MMil, siis tulid otsa Bundesliga võistlused Saksamaal ning kaitseväelaste MM USAs."

Heiki jätkab: "Egle võistles Lätis, Hispaanias, Soomes ja käis Eesti koondisega kaasas ka Kanadas toimunud MMil. Sageli pidime samal ajal kodunt ära minema. Selle eest, et saime kõik asjad tehtud, tuleb suur tänu öelda minu vanematele."

Tütar Renata on väga sportlik

29aastase Heiki sõnul on tema ema ja isa vajadusel tulnud Hiiumaalt Tallinna, et hoida 3,5aastast lapselast Renatat.

"Vahel oli tütar Hiiumaal," lausub Heiki. "Sinna on pikk sõit ja alati tuleb vaadata, kuidas on mõistlikum tegutseda. Abiks on olnud ka mu vend, kes õpib esimest aastat Tallinna ülikoolis kehakultuuri. Vajadusel on ta Renata autoga Hiiumaale viinud. Kui meil on olnud lühemad päevad, siis oli ta ise lapsega."

Heiki märgib maameheliku otsekohesusega, et Hiiumaale sõites võib Renata algul olla pisut tõrges. "Eks lapsel tekib vahel ikka väike jonn, kui vanemad temaga kaasa ei lähe," arutleb isa. "Samas teame, et tegelikult talle seal väga meeldib. Mu õe laps on enam-vähem sama vana, koos on neil tore mängida."

Vabal ajal läheb Heiki ja Egle põhitähelepanu imearmsale tütrele. "Lapsega tegelemine on puhas preemia!" rõhutab Heiki. "Kuna olen sageli kodunt ära olnud, siis tunnen isegi süümepiinu. Võistlustele või treeninglaagrisse sõites mõtlen, et jälle pean minema. Nüüd on mul puhkus ja olen võimalikult palju tütrega."

Heiki käib Renataga jalutamas, mänguväljakutel ja jalgrattaga sõitmas, ühiselt loetakse lasteraamatuidki, millest põnevamaid kohti tsiteerib pisike piiga hiljem mõnuga.

"Talle meeldib multikaid vaadata," avaldab Heiki. "Tegelikult on praegused multikad nii huvitavad, et vaatan neid ka ise meeleldi," lisab ta muheledes.

Ehkki Renata on veel väike, on ta juba mõistnud, et ema ja isa on sportlased. "Tütar saab meie tegevusest hästi aru," räägib Heiki. "Ta soovib päris tihti treeningule kaasa tulla. Ja kui me õue läheme, siis tahab võidu joosta."

Kõige krooniks selgub, et Renata käib lasteaias hommikul kell 8 võimlemistunnis. "Küsisime, kas ta tahab sinna minna," lausub Heiki. "Tahtis! Ja nüüd on näha, et talle seal väga meeldib."

Kiire elurütm sobib

Kui Heiki ja Egle parasjagu võistlustega seotud pole, on nende päevaplaan ikka üpris tihe. Mõistagi käivad mõlemad harjutamas, ent Egle töötab treenerina kolmes klubis – Audenteses, Arigatos ja City spaas.

"Arigato on meie kodu lähedal," ütleb Heiki. "Audentesesse minek ei võta ka palju aega, kuid City spaa asub kesklinnas. Lisaks on Eglel oma bikiinifitnessi rühm ja ta teeb inimestele toitumiskavasid."

Heiki kiidab abikaasa ettevõtlikkust ega ole kunagi mõelnudki, et ta peaks rohkem kodus olema. "Ma ise tahan maadlusega tegelda ja oleksin väga õnnetu, kui keegi hakkaks vastu punnima ning soovitaks sellest loobuda," nendib praegu perega Egiptuses puhkav maadleja.

Kiire elutempo Heikile pigem meeldib, kurtmiseks ei näe ta küll mingit põhjust. "Palju hullem oleks siis, kui igal hommikul ärgates peaksin mõtlema, mida ma nüüd teen. Parem, kui tegevust ikka on."