VUNTS: Novembris ninaalust mitte raseeriv Valmo Kriisa näitas 19 punktiga taas, et on Rockile ülivajalik mängumees.Foto: Mari Luud
Korvpall
12. november 2014, 07:00

Vanameistri igihaljas esitus tõi ränga hinnaga saadud võidu (1)

"Ma ei taha mängust morni tooniga rääkida, sest mehed võitlesid kuradima hästi. Aga võit tuli ränga hinnaga," rääkis Tartu Ülikool/Rocki peatreener Gert Kullamäe pärast seda, kui tema hoolealused olid korvpalli EuroChallenge’is Bulgaaria tippklubi Sofia Lukoili 71:59 paika pannud. Ränk hind tähendas ei midagi muud kui eeldatava liidri Augustas Peciukeviciuse uut vigastust.

Pärast pooleteise nädala pikkust vigastuspausi esimest korda avaveerandaja keskel pingilt mängu sekkunud Peciukevicius sai kaasa teha ainult kaks minutit, kuni pidi uuesti väljaku kõrvale liipama ja rätiku pisarate varjamiseks ümber pea mässima. Leedulane oli niigi valusa reie uuesti ära tõmmanud ja kui kaua ta seekord eemal peab olema, selgub lähipäevil.

Kõigest hoolimata tegi Rock selgelt hooaja parima esituse ja kasvatas minut-minutilt edu. Neljanda veerandaja alguses juhiti juba 21 punktiga ja kuigi 3.30 enne lõppu vähendas Lukoil vahe 12 silma peale, hoidis 40aastase Valmo Kriisa külm närv eduseisu turvalisena. Rock sai B-grupis ühe kaotuse kõvale seega esimese võidu.

Igihaljas Kriisa tõi koos Janar Taltsiga Rocki parimana 19 punkti ja heastas nädalataguse esituse Rovinari vastu, kus ta tegi koguni seitse pallikaotust. "Andsin kõik, mis sain. Vahel tuleb paremini välja, vahel halvemini," jäi 26 minutit platsil higistanud Kriisa rahulikuks. Märkimist väärivad ka tema kuus lauapalli, neli resultatiivset söötu ja kolm vaheltlõiget.

Rocki meeleolu helgem

"Sellises eas selline mäng teha on ikka vägev. Erinevalt paljudest kuulun mina nende hulka, kes passi väga ei vaata. Kui korvpallur tahab mängida ja teeb kõike südamega, võib 50aastaselt ka edasi panna," polnud Kullamäe Kriisa suunas kiidusõnadega kitsi.

Et Lukoil ei saanudki oma mängu eriti käima, tuleb tänada Rocki ideaalselt õnnestunud kodutööd. "Võtsime mõned nüansid ja liikumised juurde ning need õigustasid ennast täielikult. Nägime videomaterjali pealt, et Lukoil mängib individuaalselt ja nii läkski," ütles Kullamäe.

Bulgaaria klubi juhendaja Jovica Arsic oli Kullamäega sama meelt. "Kolm resultatiivset söötu räägivad enda eest. Kui jäime kümne punktiga taha, ei suutnud me enam üldse palli liigutada," lausus ta.

Millise rivistusega Rock teisipäeval ungarlaste Körmendi vastu läheb, pole veel teada. Lisaks Peciukeviciusele on kahtlane ka seljale liiga teinud teise mängujuhi Tanel Soku seis.

Kullamäe sõnul oli Sokk siiski pärast eilset kohtumist optimistlik.

"Vaatame, millised mehed meil homme treeningul palli üle toovad, sest teisipäeval hakkavad kiired mustanahalised meie omi jälle hakkima. Meil on kolm noort (Kristen Meister, Saimon Sutt ja Kent-Kaarel Vene – toim), aga ükski neist pole mängujuht. Peame nuputama, kuidas sellest seisust välja tulla," nentis Kullamäe.

Olgu mis vigastustega on, aga emotsionaalselt mõjus tähtis võit tartlastele kindlasti palsamina. Seni olid mõned helged perioodid asendunud valdava kaamosega, aga nüüd on tunneli lõpust valguskiir leitud. "Ma ei saa öelda, et nüüd hakkamegi kõigile ära panema, aga et seni on kõik jube raskelt tulnud, tahaks loota, et meil läheb asi ladusamalt," ütles Talts.

Kriisa täiendas, et Lukoili mängu järel saab lõpuks olukorraga enam-vähem rahul olla. "Meil oli väga neid punkte vaja ja loodan, et võit andis kogu meeskonnale "duhhi" juurde. Peaasi, et saime asja nüüd lõbusamalt liikuma. Siiamaani on seis olnud päris masendav."

EuroChallenge

Tartu Ülikool/Rock – Sofia Lukoil 71:59

Rock: Kriisa 19, 3 vl, Talts 19, Petrukonis 12, 9 lp, Dorbek 7, Kurbas 6, Eichfuss 4, Doronin 3, Sokk 1

Sofia: Smith 15, Thomas 14, Curry 13

Körmend – Rovinari Energia 77:76

Tabeliseis: Körmend 2 võitu ja 0 kaotust, Rock 1-1, Rovinari 1-1, Sofia 0-2.