Tanel Kangert aasta ratturi auhinnaga. Tema meelest võinuks poseerida hoopis Rein Taaramäe. Foto: LAURA OKS
Jalgrattasport
13. november 2014, 08:00

Viisakus: Kangert annaks auhinna Taaramäele ja vastupidi

Eesti Jalgratturite Liit autasustas eile aasta parimaid. Klubikaaslase Vincenzo Nibali Tour de France’i võiduni aidanud Astana mees Tanel Kangert tekitas lõbusat elevust, küsides auhinda vastu võttes: "Mis alusel parimaid valitakse?"

Tõsi see on, et tänavu oli intriig püsti, sest Kangertil polnud individuaalselt väga midagi ette näidata, Taaramäe võitis aga Türgi tuuril etapi ja oli kokkuvõttes teine ning sai ühe võidu ka Prantsusmaa karikavõistlustel. Nominentide sekka mahtus ka teine Cofidise mees Gert Jõeäär.

"Kuluaarides olin valijate paremusjärjestusest kuulnud, aga lootsin, et nad mõtlevad ümber," rääkis Kangert tõsimeeli. "Meil on kommertsala, profisport, nagu tennis, ning loevad suurte võistluste kohad. Ei saa öelda, et minu tulemused olnuksid eestlastest säravaimad."

Tulevast hooajast Astanas Kangerti klubikaaslaseks saav Taaramäe vaidles aga täiega vastu. "Kui auhind minule antuks, ajaksin täpselt samasugust juttu nagu Tanel. Parima tiitel läks õigele mehele. Jalgrattasport on meeskonnaala. See oli teine galaktika, täiesti teine dimensioon, mida nad Astanaga Touril korda saatsid," rääkis Taaramäe vaimustunult.

Kangert tõdes, et tulemuste poolest läks tema aasta mullusega võrreldes veidi alla- ja Taaramäe oma ülespoole: "Touri edu oli loomulikult meeldiv. Aastast jäidki vastandlikud tunded, väsisin hooaja lõpus päris ära. Mulle võib-olla ei sobi aasta jooksul ainult üheks võidusõiduks valmistumine. Ajasime kuus kuud end vormi, elasime ühe võistluse nimel."

Taaramäe märkis, et aasta kahest võidust magusamaks peab ta kevadel Türgi tuuri kolmandal etapil saadut.

"Esiteks juhtus see kõigest mõni nädal pärast lõikust. Tegemist oli tuuri pikima ja ühe prestiižsema etapiga, mida kõik tahavad võita," vedas meenutus rattamehe suu muigele. Hooaja lõpu esikoht andis aga kinnitust, et ta on liikunud õiges suunas.

Tuleval aastal sõidavad meie mehed koos Astanas ja Kangert tervitab kaasmaalase tulekut. "Oleme palju koos sõitnud. 2007. aastal vedas Rein mu amatööride klassis kolmel korral võidule, sõites end täiesti ribadeks," meenutas Kangert, kes arvab, et jätkab Astanas samas rollis ja on sellega rahul.

Taaramäe teab, et peab Cofidise liidrirolli vahetama nüüd abimehe oma vastu, aga loodab, et saab teatud olukordades ka isiklikke ambitsioone rahuldada. Mõlemad eesti mehed ootavad järgmist aastat huviga.

Kangert käis Tallinnas Astana mängu vaatamas!

Möödunud laupäeva õhtul võis Tanel Kangertit näha Kalevi spordihallis elamas kaasa BC Kalev/Cramo ja… Astana vahelisele korvpallimängule! "Korvpall on pallimängudest mu lemmik ja olen Kalevit fännanud väiksest peale. Et mängiti Astanaga, andis see mulle lisamotivatsiooni kohale tulla," muigas Kasahstani pealinna rattatiimi palgaline Kangert. "Laupäeval tuli valus kaotus ja pettumuse valmistas asjaolu, et viimasel rünnakul lasti kaitses käed nii rüppe."