KOLM SÕRME PÜSTI: 40aastane Valmo Kriisa suudab endiselt kõrgel tasemel korvpalli mängida, aga Rockiga pole tal ikka lepingut. Foto: ALDO LUUD
Korvpall
13. november 2014, 07:00

Valmo Kriisa: Rock pole mulle lepingut pakkunud, sest olen liiga vana (28)

Teisipäeval tüüris 40aastane Valmo Kriisa Tartu Ülikool/Rocki korvpalli Eurochallenge’is võidule Bulgaaria tippklubi Sofia Lukoil Academicu üle, aga eilsel puhkepäeval pidi lepinguta vanameister taastumise asemel tööd rabama, et mingitki raha teenida.

Kriisa pole hooaja algusest saadik mängimise eest sentigi saanud, hoolimata sellest, et peatreener Gert Kullamäe näeb tal võistkonnas endiselt suurt rolli. Kohtumises Lukoil Academicu vastu tõestas Kriisa oma olulisuse ilmekalt ära, kui tõi 19 punkti, 6 lauapalli, 4 resultatiivset söötu, 3 vaheltlõiget ja blokeeris ühe vastaste viske. Boonusena tohutu võitlusvaim ja energia, mis kandus üle kaaslastelegi.

"Eks peab rabelema, tahaks ka süüa saada vahepeal," põhjendas Kriisa oma head esitust pärast mängu. Seni pole ta veel nälga jäänud, aga raha on vaja ja seda ta eile teenimas käiski. "Tuleb asjatada, et kuidagi ellu jääda," tõdes ta eile õhtul ja tunnistas, et käis Tartust väljas lisatööd tegemas. Millise eluala esindajaks ta muundus, ei soovinud ta täpsustada.

Rocki rahaline seis hapu

Miks pole aga Rock ja Kriisa senimaani – võistlushooaeg on kestnud üle kuu – töölepinguni jõudnud? Lihtne vastus oleks justkui, et klubil pole raha.

"Valmo Kriisa mängib Rockis kahepoolse kokkuleppe alusel. Hooaja algusest saadik on nii klubi kui mängija tegutsenud nii, nagu on kokku lepitud. Tema käib mängudel ja treeningutel ning klubi teeb omapoolseid toiminguid. Kirjalikku lepingut temaga sõlmitud ei ole. Otsime vahendeid selleks, et saaks Valmoga vormistada ka kirjaliku lepingu ja oleme selleks tööd teinud juba augusti keskpaigast. Nii nagu napib raha Valmo töötasu maksmiseks, napib neid ka mõne teise mängija töötasuks ja üldse eelarve täitmiseks," viitas Rocki kureeriva Tartu ülikooli spordiklubi korvpallidivisjoni juht Andres Ottender klubi arvatust suurematele rahaprobleemidele.

Kriisa sõnul ei tähenda praegune kahepoolne kokkulepe suurt midagi. "See tähendab seda, et mul on lubatud mängida, aga lepingut ei tehta." Ka teisipäevane superesitus ei tee Kriisa arvates olukorda paremaks. "Minu probleem on selles, et ma olen nii vana ja sellepärast mul lepingut polegi. Raske näha, et midagi muutuks," tõdes ta.

Tagamängija kinnitusel pole ta peas täpselt valmis mõelnud, kaua ta sellises olukorras jaksab edasi punnitada. "Seni pole minu jaksus või selle puudumises küsimus olnud. Kui ma olen treeneri arvates kasulik ja ta leiab, et mind on vaja, siis ma olen siin," selgitas ta ja lisas, et mängib korvpalli edasi eelkõige oma peas olevate salajaste eesmärkide täitmiseks.

Külmkapp võib tühjaks saada

Mujalt pole pisut üllatuslikult Kriisa vastu samuti erilist huvi tuntud. "Ilmselt on kogu aeg arvatud, et ma olen kindel Rocki mees. Usun, et söögi-raha eest võtaks mind ikka keegi endale. Aga meeskonnana mulle Rocki kooslus meeldib ja selle pundiga on võimalik päris kõrgele jõuda. Sellepärast püsingi siin," lausus ta.

Kuigi seni on saanud Kriisa normaalselt toituda ja hädavajalikke taastusvahendeid tarbida, siis kõige enam teeb palluri meele mustaks klubijuhtide vähene hoolitsus. "Söögijutuga vihjasin sellele, et klubi pool võiks ka veidi hoolt kanda oma mängijate eest. Kuigi nad teavad, et mul pole nende asjadega kõik korras, võiksid nemad ka huvi tunda. Seni on kõik olnud minu enda asi, kuidas ma hakkama saan. Usun, et klubil oleks tahtmise korral võimalik tegelda ka nende mängijatega, kellel ei ole häid lepinguid taskus."

Kuigi Rockis talle mängida meeldib, ei saa Kriisa lubada, et ta meeskonnas hooaja lõpuni on. "Ma ei tea, kaua ma suudan niimoodi jätkata, millalgi võib ju külmkapp tühjaks saada. Iseenesest asjad sinna ei tule ja ainult vabade päevade rabelemisega ei pruugi kulusid korvata."

Ottender loodab siiski, et teisipäevane ilus võit lõi sponsorites helgema meeleolu ja lõpuks saadakse eelarve puudujäägist jagu ning kellelegi võlgu ei jääda. Iseasi, kas ja millal Kriisa personaalküsimus lahenduse saab. "Loodame, et leiame lähiajal lisaraha ja saame ära tehtud mõned asjad, mis oleks pidanud olema juba ammu korraldatud," sõnas ta.

Rocki peatreener Kullamäe ei teadnudki, et Kriisa on endiselt lepinguta. "Ma arvasin, et asi on juba ammu korras, aga mina nende asjadega ei tegele. Mulle on kõige tähtsam, et mees on kohal ja käib treeningutel," rääkis ta eile.