LIIDER: Kristers Zeidaks oli poolteise kuu jooksul Rapla Tyco liider ning tunnistati nii Eesti kui ka Balti liiga oktoobri parimaks mängijaks.Foto: ARNO SAAR
Korvpall
13. november 2014, 22:46

Kristers Zeidaksi endine treener: „Üldiselt on ta normaalne poiss!"

Kanepit tarvitanud Rapla lätlasest korvpalluril kirev ja patune elulugu (14)

Rapla Tyco korvpalliklubi juhtkond peatas lepingu viimased poolteist kuud klubis mänginud lätlase Kristers Zeidaksiga, sest sportlane tunnistas kanepi kasutamist. Mehel on juba varasemast kirev ja patune elulugu.

Rapla peatreeneri Aivar Kuusmaa sõnul käis Zeidaks pärast laupäevast mängu dopingukontrollis ja tunnistas seejärel kanepi kasutamise ise üles. Klubi juhtkond võttis vastu otsuse peatada Zeidaksiga sõlmitud leping, kuniks juhtumit täiendavalt uuritakse. Lepingu võimalik lõpetamine otsustatakse dopinguproovi ametlike tulemuste põhjal.

„Konkreetseid tõendeid ei ole, kuid klubini on jõudnud informatsioon, millele me ei saa jätta reageerimata. Olukorra avalikustamine oli klubi juhtkonna ja treeneri ühine otsus, mida Zeidaks aktsepteeris," ütles Rapla tegevjuht Jaak Karp.

Mida arvatakse 24aastase Zeidaksi kanepitarvitamisest Lätimaal? „Ametlikult pole ta kunagi vahele jäänud, kuid mehe maine pole hea. Arvatakse, et kus suitsu, seal tuld," ütles Õhtulehele usaldusväärne allikas.

Kruminš: Zeidaks raiskab oma annet

2010. aastal visati Zeidaks paar mängu enne EM-turniiri lõppu koos veel kahe kaaslasega U20 koondisest välja. Seda koondist juhendas praegune Valga Maks ja Mooritsa peatreener Varis Kruminš.

„Zeidaks mängis minu käe all mitte ainult U20, vaid ka 16- ja 18-aastaste koondises," rääkis Kruminš Õhtulehele. „Nooremates vanuseklassides tal probleeme polnud, kuid U20-s tuli distsipliinirikkumine. Noormehed eemaldati meeskonnast minu initsiatiivil, eelnevalt konsulteerisin Läti korvpalliliiduga. Üldiselt on ta olnud normaalne poiss, minuga koos töötades oli too juhtum ainus.

Tean, et tal tekkis hiljem ka USAs erinevaid probleeme. Kahju! Ta on korvpallile tõeline anne, oli mul noorteklassis alati esiviisikus, ja võiks oma potentsiaali kasutada korvpalli heaks."

USAs liitus Zeidaks Mississippi ülikooliga, kuid ei saanud esimesel aastal profireeglite rikkumise tõttu mängida. 2011. aasta novembrikuu ESPNi uudis teatas, et „Zeidaks mängis kodumaal Lätis koos proffidega ja proffide vastu" ning seetõttu diskvalifitseeriti ta terveks NCAA 2011/12 hooajaks ja ka järgneva hooaja 11 esimeseks mänguks.

Visati välja ka ülikoolitiimist

Teisel aastal pidi noormees alustama ülikooli algviisikus, kuid enne hooaja algust tuli koolilt äkitselt teade, et „Zeidaksilt võetakse korvpallistipendium ja talle soovitakse edasiseks kõike head." 2012. aasta septembris säutsus Mississippi ülikooli kossutiimi Twitter: „Peatreener Rick Ray arvab Shaun Smithi ja Kristers Zeidaksi meeskonna reeglite rikkumise pärast koosseisust välja."

Ühes korvpallifoorumis väideti, et Ameerika-aastate jooksul tabati Zeidaks kolmel korral teatud ainete tarvitamiselt.

Zeidaks ise ütles Rapla meeskonna tänase pressiteate vahendusel: „See on mu elu kõige piinlikum hetk. Panin oma mõtlematu käitumisega löögi alla kogu Rapla meeskonna ja treeneri autoriteedi. Mul on siiralt häbi. Vabandan oma meeskonnakaaslaste, treeneri, klubi juhtkonna, sponsorite ja loomulikult meie fännide ees, kes on mind alati väga soojalt vastu võtnud ning pole minu rumalat viga ära teeninud."