KÕRBEMINE: Tõstja Leho Pent sai MMil rebimises nulli.Foto: Stanislav Moškov
Spordivaria
15. november 2014, 08:30

Leho Pendi MMi "null" nullis Eesti tõstjate olümpiaplaani (1)

Eesti tõsteliidu suurejooneline eesmärk minna kolme sportlasega 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiamängudele sai eile ränga tagasilöögi, kui Leho Pent põrus MMil rebimises.

Kolme olümpiakoha hankimiseks peaks Eesti tõstekoondis tänavuse ja tuleva aasta maailmameistrivõistluste kokkuvõttes jõudma 24 tugevaima riigi hulka. Praegu Almatõs toimuval MMil läks esialgu kõik eestlastele meelepäraselt.

"Mitmel tugeval koondisel on palju nulle, näiteks Türgil juba kolm," räägib Eesti tõsteliidu president Jaan Talts juunior. "Kõik oli meile väga soodne. Aga Leho null tähendab seda, et meil pole enam mingit võimalust," lisab ta.

Kehakaalus -94 kg areenile astunud Pent kuulutas enne etteastet Eesti meedias, et ihkab parandada rekordeid. Paraku ei saanud ta algraskust 160 kg sirgetele kätele.

"Ma ei suuda juhtunut mõista!" põrutab Talts. "See on üllatus, kahjuks ebameeldiv üllatus. See lõi kõik meie plaanid segi. Sportlane peab toimunust järeldused tegema."

Talts jätkab pärast mõttepausi: "Leho oli terve, kuskilt ei valutanud, ta oli saanud korralikult treenida, sest alaliit oli loonud ettevalmistuseks normaalsed tingimused. Leho lubas rekordeid parandada kümne kiloga, ometi sai ta olematul algraskusel nulli. Kui ebaõnnestuda ühel katsel, siis võib seda mõista, aga kolm korda... Midagi peab olema täiesti valesti!"

Samas märgib Talts, et puhtinimlikult on tal Pendist kahju. "Kolm aastat on Leho kõvasti tööd teinud, aga tulemus on null," arutleb alaliidu president. "2011. aasta sügisel rebis ta Londoni eelolümpial 158 kilo, nüüd ei suutnud kaks kilo rohkem rebida. Ma ei näe mitte ühtegi objektiivset põhjust, miks pidi nii minema. See, et võistlus toimub Almatõs ja et ajavahe on neli tundi, oli ammu teada ega oleks tohtinud tema etteastet mõjutada."

Taltsi kinnitusel pingutas alaliit paljuski just Pendi huvides, et sportlane jõuaks olümpiale. "See oli Leho päästmise üritus," lausub ta. "Nüüd tundub, et Riosse saame ainult ühe koha, aga seegi tuleb veel välja võidelda. Ja kui nii läheb, siis praegu on meie eelistus Mart Seim."

Üliraskekaallane Seim võistleb MMil homme Eesti aja järgi kell 13 ning tema sooritusi saab jälgida Eurospordi vahendusel.