JÄRJEKORDNE OHVER: Matmiskomando kannab Ebola ohvri surnuaiale Freetownis Sierra Leones.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
15. november 2014, 08:00

Skandaal: Nõukogude Liit püüdis muuta Ebola viiruse biorelvaks (22)

Ebola levik Aafrikas tekitab ekspertide arvates muret ka seetõttu, et tapva tõve viirus on kergesti kättesaadav ja võib terroristide käes muutuda ohtlikuks relvaks. Nõukogude Liit üritas kaheksakümnendatel aastatel Ebolat kasutada biorelva loomiseks, tuleb meelde Helsingin Sanomat.

Nõukogude Liit oli juba 1972. aastal kirjutanud alla leppele, mis keelas biorelvade tootmise ja hoidmise, kuid saladuskatte all jätkas katsetega. Järjest agaramalt tegeles sellega väliselt uute ravimite leidmise ja uurimisega tegelev ettevõte nimega Biopreparat. Ebola kõrval püüti biorelvaks muuta ka tolle sõsarviirust Marburgi.

"Ebola viirusega alustati tööd 985. aastal," väidab Helsingin Sanomatele Anna Katz bioloogiliste ohtude uurimisasutusest.

"Eesmärk oli saada viiruse aerosoolvariant, et seda saaks puistata lennukitelt. Katseid tehti ahvidega."

Salaja tehtud katsed paljastusid läinud sajandi üheksakümnendatel aastatel. Nõukogude Liit lagunes ja paljud Biopreparati teadlased põgenesid piiri taha ja rääkisid kõik ära. Kõige põhjalikumalt on Nõukogude Liidu salajastest uurimustest kirjutatud tunamullu ilmunud raamatus "The Soviet Biological Weapons Program: A History". Selle koostamiseks küsitleti mitutkümmet Biopreparati endist töötajat. Helsingin Sanomate andmeil väidetakse raamatus, et selles ettevõttes töötas 1980ndatel koguni 60 000 inimest.

Viisaastakuprogrammi salajases osas oli kirjas, et Marburgi viirusest tuleb valmistada biorelv ja ühtaegu ka vaktsiin, mis aitas inimestel end selle tõve eest kaitsta. Ebola jäeti kõrvale. Ilmselt seetõttu, et oli laborites töötavatele uurijatele endile liialt ohtlik. Marburgi viirusega tuldi paremini toime.

Nüüd kõneldakse Ebolast kui võimalikust relvast taas kord. Ohtlik haigus on nõudnud juba üle 5000 inimelu. Põhimõtteliselt võib igaüks koguda viirust kas haigestunute väljaheidetest või lausa surnud inimeste kehalt, ja seda levitada. Viirus on elujõuline nädalaid, väidavad Soome uurijad. Jaapanis terroritegudega hirmu külvanud liikumine püüdis omal ajal Zairest transportida Ebolat, et seda levitada. Nende esindajad sõitsid Aafrikasse vabatahtlike tervishoiutöötajatena. Õnneks ei tulnud viiruse transportimisest midagi välja. Viirust on väljastpoolt inimkeha üsna kerge hävitada ultraviolettkiirgusega ja desinfitseerimisainetega.

Soome uurijad kinnitavad, et viirusega tegelemine nõuab kogenud eriteadlasi ning hästivarustatud laboreid. Selliseid on kogu maailmas kümmekond ja mõni praegune terrorirühmitus, ka ISIS, ei saaks hakkama.

Biorelva keelavast leppest on tänaseni siiski mõni riik kõrvale jäänud, teiste hulgas Iisrael.