Kes kuuluvad täna Eesti algkoosseisu?Foto: MATI HIIS
Spordiblogi
15. november 2014, 12:05

Ott Järvela | Ennustus Eesti alg11 kohta mängus San Marinoga (7)

Eesti jalgpallikoondis peab täna 2014. aasta viimase matši EM-valiksarjas, kui Serravalles ollakse vastamisi kääbusriigi San Marinoga. Avavile kõlab Eesti aja järgi kell 19. Õhtuleht üritab nuputada, milline on tol hetkel platsil viibiv Eesti algkoosseis.

Väravavaht Mihkel Aksalu. Eilses Õhtulehes sai väravasuul toimuvat pikemalt lahatud. Tõend, mis kallutab ennustuse Aksalu kasuks, laekus Eesti meeskonna eileõhtusel treeningul.

Kuigi Magnus Pehrssoni ametiajal on need avatud vaid 15 esimest minutit (minimaalne kohustuslik aeg), mis koosseisu osas reeglina vihjeid ei anna, siis nii palju õnnestus eile ära näha, et tavapäraselt muust meeskonnast eraldi harjutanud väravavahid alustasid nii, et esimesena asuti tegelema Aksaluga. Muidugi võis see olla pelgalt tähestiku järgi tehtud otsus, aga võib-olla ei olnud.

Vasakkaitsja Dmitri Kruglov. Kui oktoobri matšis Inglismaaga eelistas Pehrsson antud positsioonil üllatuslikult Artur Pikka, siis seekord tundub loogilisem valik olevat Kruglov, sest 1) Pikk liitus meeskonnaga alles eile, 2) äärekaitsjad on tänases mängus pigem äärepoolkaitsjad, kes peavad rohkelt tsenderdama 3) Kruglovi tsenderdused aitasid Levadia Eesti meistritiitlini ehk on kõrgest kvaliteedist.

Keskkaitsja Artjom Artjunin. Oktoobris Leedu vastu korraliku Alo Bärengrubi pingile jätmise ja Artjunini mängitamisega kolmapäeval Norra vastu andis Pehrsson mõista, et soovib vasakpoolse keskkaitsja kohal näha vasakujalgset mängijat. Keskkaitsjate hierarhia ei ole seega esimene (Ragnar Klavan), teine (Igor Morozov), kolmas (Bärengrub), neljas (Artjunin), esimene ja teine vasakujalgsete seas (Klavan ja Artjunin) ning esimene ja teine paremajalgsete seas (Morozov ja Bärengrub).

Keskkaitsja Igor Morozov. Kui Eesti teenib rohkesti standardolukordi, ootab Morozovi üpris palju duelle vastase karistusalas.

Paremkaitsja Taijo Teniste. Selgelt ründavamat tüüpi mängija kui Enar Jääger. Samuti on tal erinevalt Jäägerist pidev mängupraktika. Pehrsson on seni Tenistet alati kasutanud, kui see võimalik olnud.

Vasakäär Ilja Antonov. Oktoobri mängudes sel kohal hästi hakkama saanud universaalne poolkaitsja mängis seda positsiooni hästi ka Norra vastu.
Keskpoolkaitsja Karol Mets. Möönis pärast 1:0 võitu Norra üle, et 4-4-2 asetuses oli keskpoolkaitsjana mängimine veidi keerulisem kui kontrollivana asetuses 4-1-4-1, aga Õhtulehe poolt EM-valikmängus Inglismaaga Eesti parimaks valitud floralane tegi järjekordse võitluses ja energiast pakatava esituse. Mets on mänginud kõigis Pehrssoni juhtimisel peetud matšides.

Keskpoolkaitsja Karol Mets. Möönis pärast 1:0 võitu Norra üle, et 4-4-2 asetuses oli keskpoolkaitsjana mängimine veidi keerulisem kui kontrollivana asetuses 4-1-4-1, aga Õhtulehe poolt EM-valikmängus Inglismaaga Eesti parimaks valitud floralane tegi järjekordse võitluses ja energiast pakatava esituse. Mets on mänginud kõigis Pehrssoni juhtimisel peetud matšides.

Keskpoolkaitsja Joel Lindpere. Pehrsson märkis, et ei tee võrreldes Norra-matšiga palju muudatusi. Kui vasakkaitsja kohal sunnib teda vangerdama Ken Kallaste vigastus, siis kaitsvama Aleksandr Dmitrijevi asendamine loovama Joel Lindperega keskväljal kõlab loogilisena.

Paremäär Konstantin Vassiljev. „Tippvormini on veel minna," märkis Vassiljev pärast 1:0 võitu Norra üle, aga maestro manöövrid esimesel poolajal olid kõrgest klassist. Sellisest, mis meenutas aastaid 2010 ja 2011.

Ründaja Sergei Zenjov. Ilmselt Pehrssoni lemmikuim ründemängija. Leiab reeglina koha põhikoosseisus vaatamata sellele, kas mängitakse ühe või kahe ründajaga. Henri Anieri on küll San Marino-mänguks ravitud, aga ei kõla loogilisena, et kuu aega vigastatud olnud mängija algkoosseisu pannakse.

Ründaja Henrik Ojamaa. Säilitab algkoosseisukoha preemiana hea esituse eest matšis Norraga. 18 koondisemänguga pole Ojamaa väravat lüüa suutnud. Kas täna tuleb punn pealt?