Jaan Talts juunior.
Spordivaria
17. november 2014, 08:00

Tõsteliidu president Jaan Talts juunior: Mart on super, aga imelik, kui ta peab kinopileti raha küsima isalt (3)

Eesti Tõsteliidu president Jaan Talts juunior oli pärast Mart Seimi neljandat kohta maailmameistrivõistlustel vastakate tunnete küüsis.

"Tore, et MM meile nii hästi lõppes," räägib noorem Talts üliraskekaalus kuus Eesti rekordit püstitanud ja poodiumile ülilähedale jõudnud Seimist. "Samas jäi suurem eesmärk saavutamata – läksime MMile sooviga jõuda 24 parima riigi hulka. Nii et selles mõttes kõrbesime, aga Mart on supermees."

Nooremale Taltsile meeldib, et Seim suudab lubadused ellu viia. "Mart võttis MMilt maksimumi," arutleb ta. "Ta kuulub üliraskekaalus nelja parema hulka. Kuna kolm meest on paremad, võistleb ta kohtadele neli kuni kuus."

Taltsi hinnangul on Seim treenerist isa Alariga teinud kiiduväärset tööd, mis on aidanud 24aastase tõstja maailma absoluutsesse tippu.

"Alaliidu rahalised võimalused on suhteliselt viletsad," ütleb Talts otsekoheselt. "Tänavu oleme suutnud Mardi ettevalmistuskulud enam-vähem ära katta. Aga ta on nii suur mees – kaalub 150 kilo –, et toetusraha kulub toidule. Mart sööb kolm korda rohkem kui mõni sõudja!"

Talts juunior jätkab: "Kui on vaja osta paar teksapükse või pruudiga kinno minna, siis peab ta raha küsima isalt. Maailmameistrivõistluste neljandal mehel on seda imelik teha."

Loodetavasti jõuab rahalaev lõpuks ka Seimini. "Tänavu kevadel, kui Mart võitis EMil pronksi, saatsime firmadesse 15 kirja ja palusime teda toetada," sõnab noorem Talts. "Küsitud summa polnud suur, 2000–3000 eurot. Ja firmad ei olnud väiksed, nende juhid on Eestis dividendide väljavõtmise esikümnes. Paraku olid kõik vastused eitavad. No mis teha! Nüüd üritame uuesti – küsija suu peale ei lööda!"

Seimi järgmine tõsine etteaste on tuleva aasta aprillis Thbilisis toimuval EMil. "Mardil on aega vigastusi ravida ja rahulikult jõule veeta ning siis uuesti head tulemust näidata," paneb tõsteliidu president i-le täpi.