Mart Seim.
Spordivaria
17. november 2014, 08:00

Olümpiavõitja Jaan Talts: Mart Seim on kõva mees, isegi mina panustaks temale! (5)

Kuus Eesti rekordit tõstnud 24aastane üliraskekaallane Mart Seim tuli maailmameistrivõistlustel neljandaks

Eesti spordi grand old man Jaan Talts jättis eile pärastlõunal Pärnumaal Saulepis kõik tegemised sinnapaika, mis on tema puhul enneolematu, ja asus Eurospordi vahendusel jälgima tõstmise maailmameistrivõistlusi. 42 aastat oli olümpiavõitja oodanud päeva, kui mõni kaasmaalane teeks ta lemmikala MMil suuri tegusid. Mart Seim säras vigastuse kiuste ja Talts rõõmustas!

24aastane Seim püstitas Almatõs toimunud maailmameistrivõistlustel kokku kuus Eesti rekordit: rebimises 185 kg, tõukamises 243 ja 246 kg ning kogusummas 419, 428 ja 431 kg, mis tagas kokkuvõttes neljanda koha!

"Mart on lubanud tegusid teha ja tegi ka," räägib Talts, rahulolunoot hääles. "Ausalt öeldes olen isegi natuke üllatunud – kümne kiloga tõukamises rekordit parandada, see on vägev! Ta on noor mees, tähendab, tema organism areneb."

Taltsi jutus tekib väike mõttepaus. "Mardil on unistus saada Rio de Janeiro olümpiamängudel medal," jätkab 43 maailmarekordit püstitanud eestlane arutelu. "Nüüd ta näitas, et need soovid on võimalik täide viia."

MMil tegi õlale haiget

Eile tutvustas Seim end eriti tugeva võitlejana, sest rebimise kolmandal katsel tegi ta haiget õlale, mida tuli tänavu suvelgi ravida ja sestap jäid just rebimistrennid loodetust tagasihoidlikumateks.

"Kolmandal katsel tõmbasin natuke liiga peale ning õlg muutus valusaks," selgitab 24aastane sportlane juhtunu tagamaid. "Kõva ragin käis läbi, ei teadnud, kas saan jätkata."

Isa Alari juhendamisel harjutav Seim määris õlga kuuma capsicamiga, mis mõjus kiirelt ja tõhusalt ning ta võis tõukamiseks areenile astuda. Üksnes vaprad mehed suudavad end kokku võtta olukorras, kus üks vale liigutus võib tähendada uut vigastust ja karjääri ohustamist.

Tõukamise algraskusel 234 kg oli näha, et kang liikus üles loodetust raskemalt ja lavalt lahkudes raputas tallinlane rahulolematult pead. "Viimase soojendus- ja esimese võistluskatse vahe oli liiga väike," märgib ta.

Ent tõukamise teisel ja kolmandal katsel fikseeris Seim 243- ja 246kilose kangi nagu hernekepi! "Teadsin, et olen nendeks tulemusteks valmis," lausub Lätis MMiks valmistunud atleet muheledes.

Seim tundub tõstepõrandal maailma kõige rahulikum sportlane, kelle nägu ei reeda vähimatki sisepinget. Ometi tunnistab vägilane, et väline pilt on petlik. "Adrenaliin oli väga üleval ja esimesel katsel oli pulss laes. Tänu adrenaliinile saabki paremaid tulemusi teha kui trennis."

Samas tunnistab Seim, et pikk reis Lätist Kasahstani mõjus roiutavalt. "Paar päeva olin väsinud, kuid võistluseks puhkasin välja," sõnab ta.

Reedel kehakaalus -94 kg rebimises nullipoisiks jäänud Leho Pent kurtis intervjuus Vikerraadiole, et ei saanud kaks päeva hotellis korralikult magada – kõrvaltubades olevat pidu pandud. "Mina magasin väga hästi, iga päev vähemalt kaheksa tundi," kinnitab Seim.

MMil pääsesid poodiumile venelane Ruslan Albegov 462 (210 + 252), iraanlane Behdad Salimikordasiabi 457 (206 + 251) ja egiptlane Mohamed Ehsan Attia Massoud 436 (193 + 243).

Ehkki Seimil jäi nii väiksest tõukamise pronksist kui ka üldkokkuvõtte pronksist napilt puudu, lahkus ta võistluselt rahulolevalt. "Tegelikult mingit medalit maha vedelema ei jätnud. Kõik kõvad mehed olid kohal. Mul läks väga hästi – tõukamises jõudsin medalile väga lähedale, seda poleks uskunudki!"

Meenutagem, et kevadisel EMil napsas Seim tõukamises pronksi 236 kiloga, ent tema MMi ettevalmistust segas õlatrauma. Mille arvelt õnnestus areneda? "Ma sain jõunäitajad paremaks," vastab tõstja, kes tegi kükki 10 x 320 kg. "See on päris hea näitaja," poetab ta tagasihoidlikult.

Eelmisel aastal tundus Seimi jutt maailmarekordist ja 2016. aasta Rio de Janeiro mängude medalist rahvuslikust romantismist ajendatud muinasjutuna. Praegu kuulatakse teda juba palju tõsisemalt.

"Tuleb oma sõnade eest vastutada," rõhutab Seim. "Ilmselt on suurem varu rebimises. See oli jõuga tehtud tulemus, vigastuse tõttu ei saanud tehnikat piisavalt lihvida. Usun, et järgmisel aastal on võimalik tulemus 190+."

Kuid mis pilguga vaatavad Seimi rivaalid? "Ma ei usu, et nad kõik arvavad, et ma teen sporti väga puhtalt," räägib ta naerdes. "Aga olen puhas! Viimase poolteise kuu jooksul olen andnud kolm dopinguproovi, kontrollis käisin MMilgi."

Tugevad mehed on Eesti trumpässad

Andkem lõpetuseks uuesti sõna Taltsile. "Mart Seim on kõva mees, isegi mina panustaks temale!" lausub legendaarne sportlane siiralt. "Tean, mis seisus ta on olnud – tulla nullist välja, toetuseta tippu jõuda, see näitab tugevust."

Eesti olümpiakomitee tippspordinõukogu juhina loodab Talts Seimi aidata nii palju kui võimalik. "Praegu peab juba Rio de Janeiro poole vaatama," ütleb ta. "Paar aastat enne olümpiat leidub ikka jutumehi, kes annavad lubadusi, aga suurvõistlusel ei tee nad midagi. Seim on tegudega tõestanud, et teda tuleks senisest rohkem toetada."

Talts osutab, et tippsportlastele panustamine tähendab rahva raha kasutamist ja seda peaks tegema väärikalt.

"Siin on laiem filosoofia," nendib Talts. "Raha tuleb panna õigesse kohta, anda sportlastele, kellel on potentsiaali. Kui raha jagada lennukilt, siis kõigile ei jätku. Eestlased on väga edukad suurte ja tugevate meeste aladel – maadluses, kümnevõistluses, heitealadel, tõstmises. Vaatame ajalukku – Lurich, Palusalu, Kotkas, Nabi ja nii edasi."