David Bernsteini hinnangul said Venemaa ja Katar MMid valskusega ning neid turniire tuleks boikoteeridaFoto: Pavel Golovkin
Jalgpall
17. november 2014, 18:43

Inglismaa jalgpalliliidu endine juht kutsub Euroopa riike Venemaal toimuvat MMi boikoteerima (1)

Inglismaa jalgpalliliidu endine juht David Bernstein on esinenud Briti meedias jõuliste avaldustega, milles kutsub üles Euroopa riike boikoteerima 2018.a Venemaal toimuvat MM-finaalturniiri. Tõsi, põhjuseks ei ole mitte niivõrd Venemaa ise ja seal toimuvad (poliitilised) arengud, kuivõrd hoopis maailma jalgpalli katusorganisatsioon FIFA, mis on Bernsteini hinnagul imbunud korruptsioonist läbi nagu riie koidest.

FIFA avaldas eelmisel nädalal kokkuvõtte raportist, mille kohaselt said Venemaa ja Katar [Lähis-Ida väikeriik korraldab 2022.a MMi - toim}] MM-finaalturniirid igati n-ö seaduslikult ning mingeid altkäemakse või muud meelehead valiku teinud FIFA liikmetele ei antud.

Bernsteini arvates on see aga üks suur jama ning tema arvates ei muutu FIFAs midagi enne, kui Euroopa koondised taolisele olukorrale otsustavalt vastu ei astu. Peamise võimalusena näebki ta kõigepealt 2018.a MMi boikoteerimist, või vähemalt sellega tõsiselt ähvardamist.

"Inglismaa üksinda ei saa seda mõjutada - üks riik ei saa seda teha," rääkis Bernstein BBC-le. "Kui ma oleks aga praegu Inglismaa jalgpalliliidus, teeksin ma kõik endast oleneva, et julgustada UEFA liikmesriike järgmisest MMi boikoteerima - vähemalt seni, kuni FIFAs on aset leidnud sisulised reformid. Ühel hetkel tuleb rääkimine ära lõpetada ja tegudele asuda!"

"See kõlab uskumatult, kuid viimastel aastatel pole olukord FIFAs paranenud, see on läinud halvast veelgi halvemaks. UEFAl on aga 54 liikmesriiki, seal on ka suurjõud Saksamaa, Hispaania, Itaalia, Prantsusmaa ja Holland - sa ei saaks korraldada tõsiseltvõetavat MMi ilma nendeta. Kui neil on tahe, saavad nad seda mõjutada."

"FIFA on põhimõtteliselt totalitaarne süsteem, see meenutab mulle endist Nõukogude liitu. Inimesed ei räägi asjadest ja kui ka räägivad, siis sunnitakse nad kohe vaikima."

"Katari MMi korraldajaks valimine oli üks spordiajaloo naeruväärsemaid otsuseid. Sama hästi oleks võinud valida Islandi ja öelda, et korraldage turniir talvel. See otsus oli absurdne nagu "Alice Imedemaal" raamatust!"