Foto: Ave Maria Blithe
Blogid
18. november 2014, 19:40

Verine vaatemäng Eesti Kirikus USAs (3)

Need, kes arvavad, et arhiivis on igav töötada, eksivad väga. Eile oli meil rohkem äksjonit, kui keegi oleks osanud ette kujutada.

Esmaspäeva hommikul Eesti Arhiivi tööle saabudes ootas mind ees võigas vaatepilt. Samas hoonetekompleksis asuva Lakewoodi EELK- i pastor Thomas Vaga esimesel korrusel asuva kabineti aken oli kildudeks, osa raamist vedeles maas, kardin tilkus verest. Ruumi sisenedes avanes stseen nagu kriminulli võtteplatsilt. Klaasikillud igal pool, vereloigud maas ja mööblil, kirjutuslaua sahtlid lahti, raamatud riiulitest põrandale loobitud, vaibad sassi aetud. Ainus, mis puudus, oli laip.

Purunenud aknaraami küljes oli aga karvatuustakaid. Metskits!

Vaeseke oli muidugi juba sündmuskohalt lahkunud, nii ei saanud me temalt otse küsida, mis ajendas teda meeleheitlikule teole. Praegu on New Jersey´s jahihooaeg, ehk oli see teda metsast välja hirmutanud. Hiljem, turvakaamera videot vaadates võib näha, et elukas oli meeltesegaduses juba kirikuõuele sattudes. Isiklikult oletan, et tegemist võis olla marutõvega. Kahju, et haigele ja haavatud loomale ei olnud võimalus kohe lõppu peale teha, tont teab kaua ta nüüd kusagil metsatukas veel piinlema pidi.

Kohe sõitis politsei raporti peale välja ka kohalik uudiste tiim, NBC Kanal 10. Meilt (pastor Vaga, arhiivi kuraator Eda Treumuth ja mina) võeti juhtunu kohta intervjuu, mida võib näha siin.

http://www.nbcphiladelphia.com/news/local/WATCH-Deer-Causes-Damage-Inside-South-Jersey-Church-283002751.html?_osource=SocialFlowFB_PHBrand#

Täna, teisipäeval, trall jätkub. Kohale tuli ABC Kanal 7. Mina ja arhiivi laekur Maie Currie jalutasime reporteri ja kaameramehega läbi sama vereplekilise tee ja seletasime, mis juhtus. Neid väga huvitas kogu Lakewoodi eestlaskonna ajalugu, nii oli hea võimalus pikemat ülevaadet anda nii eesti kiriku kui arhiivi ajaloost. Pikalt ja põhjalikult filmiti arhiivi 50. juubeliks koostatud näitust. Loodan, et nad saavad seda põimida metskitse intsidendiga. Iga reklaam on hea reklaam.

Üheks projektiks on hetkel meie jõulukaardi kujundamine. Kuidas oleks kiriku aknast läbi lendav põhjapõder?