LÄTLASED OMAVAHEL: Rapla ilmselt juba endine mängija Kristers Zeidaks ründab korvi, Tarva tsenter Kaspars Cipruss püüab teda takistada. Foto: Laura Oks
Korvpall
21. november 2014, 07:00

Isegi lõunanaabrite korvpalliteemaline teatritükk ei saa kuidagi Eestita läbi!

Kuidas suhtuvad lätlased Eestis mängivatesse kossumeestesse? (5)

Ühte tuntud laulu tuleks veidi kohendada, vähemalt Läti korvpallurid võivad üles võtta viisijupi "Ei saa me läbi Eestita…" Eesti korvpalliklubidesse kuulub tosin Läti passiga mängijat, peale selle on üks lõunanaaber värvatud ka peatreeneriks.

Korralik invasioon, aga kuidas lätlased ise sellesse suhtuvad? Eesti poolelt vaadates on seni asi lihtne olnud: Läti korvpall ongi meie omast parema tasemega (vähemalt rahvuskoondise viimase 18 aasta tulemuste põhjal) ning kui klubid vajavad tugevduseks võõrjõudu, võib vabalt kiigata ka Valga ja Ikla taha. Rakvere Tarva lootsil Andres Sõbral on "oma liin" sees juba aastaid ning Valga/Valka saab rõhutada oma piirilinna identiteeti.

Et lõunanaabrid peavad ennast meist paremaks, siis tuleb tõdeda, et pikka aega ei vaadatud sealmail Eesti liiga poole hea pilguga – kes ikka nõrgemate juurde mängima läheb. Armands Škele siirdumine Ühisliigas osaleva Kalev/Cramo sekka välja arvatud, sest Eesti meistrit peetakse korraliku tasemega meeskonnaks.

"Lõpuks maandub Eestis."

Asi jõudis Lätimaal koguni nii kaugele, et ühes teatritükis ei saadud eestlastest üle ega ümber. "Üks endine korvpallur, seejärel teatriellu sukeldunud mees tõi ühes lavatükis välja korvpalliteemalise intervjuu – millised on mängijate eesmärgid, kuidas nad end motiveerivad. Tükis oli järgmine lause: igaüks loodab alguses pääseda NBAsse, kui see ei õnnestu, siis Euroliigasse, siis vähemalt Läti tugevaimasse klubisse, lõpuks aga maandub Eestis," jutustas Läti korvpalliajakirjanik Guntis Keisels.

"See oli kindlasti huumoriga öeldud, praegu on aga meie meeste teie liigasse tulemisel oma seaduspärasus olemas. Ilmselt on Eesti klubide majanduslik olukord parem ja mehed liiguvad sinna, näiteks Balti liiga tulemused paranevad teil üha. Lätis on korvpalluritele makstud tasud alanenud. Keskmikud ei taha üle 1000 euro kuus maksta ning eelistavad pigem noori ja motiveeritud mehi, kes on valmis mängima küllalt väikese raha eest," jätkas Keisels.

Mängijaid jäi üle

Valga Maksi ja Mooritsa peatreener Varis Kruminš, kelle käe all mängib viis kaasmaalast, ütles nii enda kui ka mängijate seisukohalt vaadates, et kui Balti liiga tasemel klubi pakub tööd, siis miks mitte see vastu võtta.

"Lätis on kaks eurotasemel mängivat klubi VEF ja Ventspils oma eesmärkidega, keskmikel aga polegi väga enam kohta, kus mängida. 24aastased ja vanemad mängumehed peavad rahaliselt vähegi sobivat mängupaika juba tõsiselt otsima. Läti keskmikud ei suuda neile maksta nii palju kui eestlased, seepärast siia tullaksegi. Ka kadus suvel üks meistriliiga meeskond, põhimõtteliselt jäi selle võrra mängijaid turul üle," rääkis Kruminš.

"Eesti liiga on piisavalt huvitav, võitmiseks tuleb endast anda maksimum. Kui sul on valida, kas töötada siin või üldse mitte kusagil, on Eesti selleks täiesti normaalne koht."

Lätlased Eesti korvpalliliigas

Mängija klubi vanus pikkus

Armands Škele Kalev/Cramo 31 193

Rolands Freimanis Kalev/Cramo 26 208

Roberts Stumbris Tarvas 21 194

Kaspars Cipruss Tarvas 32 211

Juris Umbraško Tarvas 35 197

Sandis Silavs Pärnu 26 193

Kalvis Kruminš Valga 24 185

Maris Laksa Valga 33 207

Jurijs Aleksejevs Valga 29 201

Reinis Strupovics Valga 27 190

Edgars Kruminš Valga 29 195

Kristers Zeidaks Rapla 24 203

Varis Kruminš Valga peatreener