IKKA SERVITI: Põlva käsipallimeeskond kuulab peatreener Kalmer Mustingu nõuandeid. Foto: Mari Luud
Käsipall
21. november 2014, 07:00

Serviti ihkab pika pausi järel ka Euroopas tegusid teha (2)

Põlva Serviti käsipallimeeskond võõrustab laupäeval eurosarja Challenge Cup 1/16-finaalis Itaalia klubi Carpi Handball. Koduses ja Balti liigas kõvasti tiitleid noppinud Serviti plaan on viieaastase pausi järel eurosarja play-off’is vastasest jagu saada.

Põlva käsipallile kuulub Eesti klubide võimsaim euroseiklus, kui nooruslikkusest pakatanud Serviti surus 2006. aasta sügisel EHF-karikasarjas maha kolm vastast. Esmalt langes Varna Lokomotiiv (Bulgaaria), siis Stord Handball (Norra) ja seejärel Glogowi Chrobry (Poola). 1/8-finaalis tehti Hispaania tippklubi Bidasoa Iruniga kodus 28:28 viik, aga võõrsil kaotati 23:38.

Just tolle võimsa ja emotsionaalse euroseiklusega raius end Eesti spordimaastikule sisse praegune vabariigi parim käsipallur Mait Patrail, kes oli toona 18aastane koolipoiss, aga viskas tolle hooaja kaheksas eurosarjamängus kokku fenomenaalsed 92 väravat.

Musting: eurosari on prioriteet

Sügisest ühes võetud emotsiooni ja eneseusu toel alistas Serviti kevadel esmalt poolfinaalis HC Kehra 3:2 ja finaalis Riho-Bruno Bramanise viimasel hooajal juhitud Chocolate Boysi 4:3. Pärast toda hooaega on Serviti olnud Eesti juhtiv käsipalliklubi – eelmisest kaheksast Eesti meistritiitlist kuulub neile viis ning kahel korral on kinni pandud ka Balti liiga. Eurosarjades pole aga hooajaga 2006-07 sarnast edu kogetud.

2007. ja 2008. aasta suvel osaleti Meistrite liiga eelringis, kus saadud kaotuse järel mängiti kahe ringi jagu nõrgemat EHF-karikasarja, ent eelmised viis eurohooaega on piirdunud ühe paarismänguga (ainsaks erandiks 2012-13, kui võõrustati Challenge Cup’i eelgruppi, kus pääseti play-off’i, kus aga kohe kaotati). Seda on vähe.

Serviti peatreener Kalmer Musting on aastaid rõhutanud, et mängijate arendamiseks vajatakse rahvusvahelisi mänge. Balti liiga olulisusest võib Musting pidada loengu ja juttu jääb ülegi. Ent eurokohtumised pakuvad mitmekülgsemaid vastaseid.

"Tänavu sügisel oleme töötanud silmas pidades kahte eesmärki – Eesti karikavõistluste finaalturniiri (detsembri lõpp) ja eurosarjamänge (22. ja 29. november). Muud mängud elu ja surma küsimus ei ole. Kui suudame Challenge Cupi 1/8-finaali pääseda ja eurohooaega kevadesse pikendada, annab see mängijatele kõvasti motivatsiooni," selgitas Musting.

Kontrollmängudest uhked võidud

Serviti homne vastane Carpi Handball on tänavu võitnud Itaalia kõrgliigas kõik seitse kohtumist, aga Saapamaal kasutatakse süsteemi, kus põhiturniiril on kõrgliiga 27 klubi jaotatud kolme gruppi ehk riigi tugevaimatega pole Terranquilla pruukinud veel kohtuda.

Sügise alguses valitseva Eesti meistri HC Kehra käest nii Balti kui ka koduse liiga raames lüüa saanud Serviti on viimastel nädalatel kenasti kosunud. Balti liigas alistati laupäeval Valgevene tippklubi Minski SKA 30:28 ning üleeile oldi äsja Kehraga viigistanud HC Viljandist paremad suisa 32:20.

"Mängupilt on olemas, vigastatud paranenud, kaitses õiged paarid leitud ja meeskonnas valitseb konkurents," raporteeris Musting, kes on viimasel paaril hooajal juurutanud Servitis kiiremat sorti käsipalli, kus kasutatakse pea kõiki vahetusmehi.

2014. aasta ainuke Eesti pinnal peetav käsipalli eurosarjakohtumine algab Mesikäpa hallis homme kell 18.